Nieuws Personeel
‘Heel ander beeld van bedrijf dan verwacht’
Een kijkje achter de schermen bij technische bedrijven moet leerlingen warm maken voor de sector techniek.

Het is altijd lachen, gieren, brullen bij verkleedpartijtjes. Dat is deze woensdagmorgen niet anders als een groep tweedeklassers van De Waerdenborch in Goor zich in (witte) pakken moet hijsen, met laarzen en haarnetjes. De leerlingen nemen in het kader van de jaarlijkse bedrijvendag een kijkje bij pluimveeverwerkingsbedrijf Plukon. Verder hebben Triogen, Permess, Elementis, ForFarmers, Aqua Sprinklerinstallaties, Profix Schadeherstel, Alink Metaalbewerking, Puur! Standbouw en Haafkes hun deuren geopend.
Nieuwe stijlHet is bedrijvendag ‘nieuwe stijl’, welteverstaan. Een nieuw format voor beroepenvoorlichting op scholen wordt getest, dat samen met het Techniekpact Twente wordt ontwikkeld. Uiteindelijk doel: leerlingen beter bekend maken met beroepen in de technische sector. En dan niet alleen met functies als techneut of monteur. Er is ook aandacht voor bijvoorbeeld de administratief medewerker, de logistiek medewerker, de manager en de kantinejuffrouw.
„We hebben natuurlijk al eens eerder leerlingen een kijkje laten nemen op bedrijven. Maar het blijkt dat leerlingen van alleen een bedrijfsbezoek eigenlijk niet zoveel opsteken. Andersom weten bedrijven vaak niet goed wat ze over hun werk moeten vertellen, of worden zij geconfronteerd met gedemotiveerde scholieren”, vertelt Arjan Hakkert, locatiedirecteur.
Voorbereiding„Wat we nu anders gedaan hebben, is dat de leerlingen een voorbereidende les over de te bezoeken bedrijven hebben gehad. Vervolgens krijgen ze een exclusief kijkje achter de schermen van het bedrijf. De leerlingen kunnen, doordat ze nu voorkennis hebben, betere inhoudelijke vragen stellen. En naderhand vragen wij een terugkoppeling: wat hebben de leerlingen geleerd? Willen ze werken bij het bedrijf? En in welke functie dan? Dat moeten zij presenteren.”
FormatHet is de bedoeling dat de nu geteste methode voor beroepenvoorlichting een format wordt dat gemakkelijk door andere scholen overgenomen kan worden. En door goede contacten te leggen met lokale bedrijven kan die dag, maar ook andere activiteiten samen met bedrijven, een vaste plek krijgen op de leskalender van scholen. „Lokale bedrijven passen in de belevingswereld van de scholieren. Wie weet werkt pa of ma er wel. Dat helpt ook om de leerlingen geïnteresseerd te houden.”
VoorlichtingVoorlichting over beroepen in de technische sector is belangrijk, beaamt Ton Beune van het Techniekpact Twente. „Er is geen kind dat op z’n vijfde zegt: Ik word nanotechnoloog, of data-analyst. Je moet scholieren laten zien en ervaren wat techniek is, wat technische bedrijven en beroepen zijn. Andersom zijn technische bedrijven ook gebaat bij goede voorlichting aan scholieren. De sector krijgt in de nabije toekomst te maken met een groot tekort aan goede mensen.”
Ook Nicole Schrijver van Plukon erkent het belang van goede voorlichting door bedrijven aan scholieren. „Er komt veel techniek kijken bij de verwerking van pluimvee, dat verwachten mensen niet. Wij vinden het heel goed dat scholen bij ons aankloppen om een kijkje achter de schermen te nemen. Wij werken graag mee om techniek in de praktijk te laten zien, helemaal als het helpt met de studiekeuze.”
ErvaringenRest de vraag: hoe vonden de leerlingen hun bezoek aan een van de bedrijven? De leerlingen die Plukon bezochten hebben er gemengde gevoelens bij: de een vond het fantastisch, de ander ziet zichzelf er nog niet direct aan de slag gaan. „We hebben wel een goed beeld gekregen en het is veel groter en veel minder vies dan verwacht.”