PersoneelArbeidsmarkt

Help! De winkelier verzuipt in Zeeland: Nergens in ons land is het zo moeilijk personeel te vinden

 
José Prins van La Bella Cucina. Foto: Ondine van er Vleuten
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Nog nooit was het zo moeilijk om aan personeel te komen. De Zeeuwse winkeliers zijn de wanhoop nabij. Is er straks nog wel ergens een winkel open op koopavond of koopzondag? Kortere openingstijden of een dag minder open zijn, is voor sommigen nu de enige optie.

Lees verder onder de advertentie

Nergens in ons land is het tekort aan medewerkers zo hoog als in Zeeland, zo schrijft PZC. Wie nu werk zoekt in een kledingwinkel, een drogisterij, een brillenzaak, een elektronicawinkel of in een doe-het-zelf-zaak kan kiezen. Nu het kabinet besloten heeft dat Nederland zo goed als van het slot gaat en de winkels ook weer meer mensen binnen mogen laten, stijgt het aantal vacatures naar het niveau van vóór de coronacrisis.

José Prins van La Bella Cucina in de Vlissingse Walstraat doet al lang niet meer aan koopavonden. ,,Bij koopzondagen is het ook spannend elke keer, of dat lukt of niet. Iedere keer weer moet je van je team een extra inspanning vragen. Nee, de koopzondag is niet meer heilig, wat mij betreft.”

Nee, de koopzondag is niet meer heilig, wat mij betreft

José Prins, ondernemer van La Bella Cucina

'Er komen gewoon geen mensen op de vacatures af'

De Italiaanse specialiteitenzaak geeft ook kookworkshops. Althans: voor zover mogelijk. ,,We moeten aanvragen voor kookshops momenteel vaak afwijzen”, zegt Prins spijtig. ,,Gaat gewoon niet. Ik kan mijn personeel niet vragen ook nog eens ‘s avonds en in het weekeinde workshops te doen – ze zetten allemaal al een tandje bij omdat we te weinig mensen hebben.”

Lees verder onder de advertentie

De hele zomer staan er al vacatures open. ,,Ik ben eigenaar, daarnaast heb ik vier parttimers en drie zaterdagkrachten. Vorig jaar was ik zeven dagen per week open, maar dat kan niet meer. Je moet soms ook kunnen opladen. Idealiter zouden er twee parttimers bij moeten. We moeten hier altijd met twee, drie man staan, want we zijn winkel, lunchroom, cateraar én we bezorgen lunches. Eén is het minimum, maar er komen gewoon geen mensen op de vacatures af. En dat terwijl wij alleen overdag open zijn en ik als werkgever heel flexibel ben. Ja, er is eens iemand op gesprek geweest: die zou nog eens terug komen. Nooit meer gezien. Weet je wat het is, ze kunnen momenteel uit duizend vacatures kiezen.”

Lees ook: INretail: winkeliers twijfelen over koopavond door personeelstekort

Niet langer op de tenen lopen door aangepaste openingstijden en vaste vrije dagen

Bij restaurant De Dighter aan het Bellamypark in Vlissingen heeft de wal het schip gekeerd. Eigenaresse Jacqueline de Meijer: ,,Na de lockdown waren we veel personeel kwijt. Iedereen had opeens een andere baan. We kregen de vacatures niet meer ingevuld.”

Lees verder onder de advertentie

De openingstijden zijn nu aangepast. De Meijer: ,,Als we net als vroeger zes dagen per week van 10 uur ‘s morgens tot 12 uur ‘s avonds open hadden willen blijven, hadden we er twee personeelsleden bij moeten hebben: een in de keuken en een in de bediening. Dat is niet gelukt. In het begin hebben we zelf extra hard gewerkt, maar een maand geleden hebben we de knoop doorgehakt. Zo gaat het niet meer, zei ik tegen mijn man. Zes dagen lang van begin tot eind, dat hield ik niet meer vol. Nu gaan we om 12 uur open in plaats van 10 uur ‘s morgens en zijn nog maar vijf dagen open. We hebben nu een kleiner, maar goed op elkaar ingespeeld team. Wat mij betreft het beste besluit dat we ooit hebben genomen. Eindelijk niet meer op je tenen lopen en iedereen twee vaste vrije dagen.”

Pas toen ik in de vacature voor hoofd bediening erbij zette dat het loon 2500 netto is, kreeg ik wat reacties

Ristorante Pizzeria Lungo Mare eigenaar Fred Harinck

Drie vaste medewerkers houden zaak zes dagen per week open

Ook bij de buren, Ristorante Pizzeria Lungo Mare, is de nood hoog. ,,We zijn noodgedwongen van zes naar vijf dagen per week gegaan”, vertelt eigenaar Fred Harinck. Dan nog mogen er niet te veel gasten komen. ,,Ik moet elke dag tientallen klanten wegsturen. Een vol restaurant, dat trekken we gewoon niet.” Het omzetverlies bedraagt zestig procent, rekent hij voor: ,,Daar ben ik echt niet blij mee, maar het kan niet anders. Ik werk zelf elke dag veertien uur, ik sta op mijn 61e elke dag 15 kilo bloem te verwerken om verse pasta en pizza’s te kunnen serveren. Er zou een pizzabakker bij moeten en een leerling die we kunnen opleiden, een paar man in de bediening... Vier vacatures hebben we open staan. Pas toen ik in de vacature voor hoofd bediening erbij zette dat het loon 2500 netto is, kreeg ik wat reacties. Helaas kwamen daar geen geschikte kandidaten op af.”

In Goes staat André Zoetewei van fashion en lifestyle winkel Hotlegs weer eens een dagje in de winkel om het verkopend personeel bij te staan. Eigenlijk werkt hij achter de schermen: hij regelt de personeelszaken voor alle Hotlegs-filialen, voorraadbeheer en zo nog wat zaken. Maar in deze tijd moet je prioriteiten stellen, geeft hij aan: ,,Er staan vier vacatures open en er komt niemand op af. Ja, vandaag kreeg ik toevallig een brief binnen, maar als ik die zo lees is dat weer iemand die verplicht moet solliciteren van de uitkerende instantie. Hier in Goes houden de drie vaste medewerkers de zaak zes dagen in de week open. Dat is best heftig hoor.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Personeel gezocht: uitzendplatform Youbahn wil ondernemer alternatief bieden

Ook de koopzondagen is Hotlegs nog open, afgezien van de ‘salesmaanden’ januari en februari. De koopavonden is Hotlegs - zoals de meeste winkels in Goes - allang niet meer open. ,,Mensen hebben tegenwoordig overdag zoveel tijd dat er ‘s avonds bijna niemand komt. Dat is de belangrijkste reden.” Het komt natuurlijk ook wel goed uit, met het personeelstekort. ,,Stel dat er genoeg aanloop was, dan zouden we kunnen overwegen op zo’n avond één verkoper te zetten. Normaal staan we met zijn tweeën in de winkel.”

Scholieren bieden uitkomst en personeel werkt dagje extra

Roeien met de riemen de je hebt, dat is in nagenoeg elke winkel of restaurant het motto. ,,Kortere openingstijden zijn bij ons gelukkig niet aan de orde. We hebben onze vacatures kunnen opvullen via Facebook”, vertelt Kitty Wagenaar van Eet- en koffiehuis ‘t Geveltje in Goes. ,,Maar onze nieuwe collega’s zijn nog niet gearriveerd vanwege hun opzegtermijn. Mijn dochter Sharida heeft nu zwangerschapsverlof, dus kan zo nu en dan bijspringen. En gisteren is mijn moeder komen helpen.”

Lees verder onder de advertentie

Bij Van Haren in Goes brengen scholieren uitkomst. ,,Die kunnen alleen na schooltijd”, aldus bedrijfsleidster Heleen Olijslager. ,,De rest van het personeel werkt dan - in overleg uiteraard - een dagje meer. Zo lossen we dat op.”