Annemieke Dubois: 'Ideaal om mijn creativiteit te stimuleren'
Annemieke Dubois (45) is Personal matchmaker en huurt een tweede verblijf in het Belgische Nieuwpoort voor haar workations. ,,Als personal matchmaker ga ik voor mijn klanten - mannen die een duurzame relatie willen - op zoek naar een geschikte partner", vertelt Dubois in Het Laatste Nieuws (HLN). ,,Intakegesprekken met een potentiële klant kan ik niet op afstand doen, daarvoor ga ik naar de mensen thuis, maar de opvolging en de feedback achteraf kan perfect via de telefoon. En dan maakt het niet uit waar ik ben."
,,Op een andere plek dan thuis werken stimuleert mijn creativiteit. En in deze job moet je out of the box kunnen denken, want perfecte matches voor mijn klanten komen niet uit de lucht vallen. Daar moet je partnerships en evenementen voor opzetten. Ik heb tijd en rust nodig om daarvoor inspiratie op te doen. Goede ideeën ontstaan nu eenmaal niet per definitie tussen negen en vijf op kantoor."
Workations zijn nu hip, maar eigenlijk doe ik het al sinds ik elf jaar geleden zelfstandig ben geworden. Drie jaar geleden trok ik al met andere ondernemers naar Portugal om daar onze businessplannen te verfijnen
Annemieke Dubois
Zeilen rond de Balearen om na te denken over beter ondernemerschap
,,Workations zijn nu hip, maar eigenlijk doe ik het al sinds ik elf jaar geleden zelfstandig ben geworden. Drie jaar geleden trok ik al met enkele andere ondernemers naar Portugal om daar onze businessplannen te verfijnen en te netwerken. Dit jaar ben ik gaan zeilen rond de Balearen met enkele bevriende ondernemers om op de boot na te denken over hoe we nóg betere ondernemers kunnen worden. En toen tijdens de lockdown de muren op mij af kwamen thuis, heb ik een tweede stek gezocht in Nieuwpoort voor mijn workations. Nu kan ik regelmatig afwisselen. Dat geeft mij zoveel lucht."
,,Thuis heb ik een vaste dagindeling en die probeer ik ook op workation voort te zetten. Ik word meestal wakker rond vijf uur. In het Pajottenland ga ik 's ochtends in de velden wandelen, in Nieuwpoort kijk ik op het terras met een koffietje naar de zonsopgang. Rond zeven uur zet ik mijn computer aan. 's Avonds heb ik opnieuw zo'n natuurmomentje nodig. Als ik aan zee ben, ga ik langs het strand wandelen of naar de haven om naar bootjes te kijken. Dat zijn mijn ankerpunten, waar ik ook ben."
Meer vrijheid, maar workation vaak ook eenzaam
,,In mei heb ik een medewerkster aangenomen en ik moedig ook haar aan om op werkreis te gaan. Ondertussen heeft ze al gewerkt vanuit Frankrijk, Portugal en Knokke. Ik vind dat belangrijk om je personeel gemotiveerd te houden. Zolang zij haar vrijheid aankan, is dat prima voor mij. Ik dénk er ook niet aan om haar tijdens haar workation te controleren. En ja, het zal vast wel eens gebeuren dat ze een paar uur niet met haar werk bezig is, maar ik weet dat ze dat dan later inhaalt."
Lees ook: Weg met de postvakantiedip: zó houd je het vakantiegevoel in coronatijd
,,Voor mij heeft een workation alleen maar voordelen. Ik ben wel single en moet geen rekening houden met een partner. Als ik weg ben, is mijn dochter van veertien bij haar papa. Of ze gaat mee naar Nieuwpoort."
,,Het enige minpuntje is dat ik tijdens zo'n workation nooit volledig kan ontspannen. Mijn brein wordt dan altijd wel ergens door geprikkeld. Ik wou dat ik eens een paar uur aan het zwembad kon liggen, maar dat lukt mij gewoon niet. En als ik zo'n week naar Nieuwpoort ga, voel ik me soms wat eenzaam. Dan gebeurt het dat ik een avond naar het binnenland rijd voor een feestje of een dinertje."
Cindy Van Dyck: 'Werken en in de namiddag het zwembad'
Content creator Cindy van Dyck (28), is sinds 3 juli op workation in de Dominicaanse Republiek. ,,Voor de covidcrisis stond ik professioneel onder grote druk, want ik wilde wel mijn bedrijf behouden, waardoor ik soms dagen van tien uur maakte. Maar daarvoor ben ik niet zelfstandig geworden", zegt Van Dyck in HLN.
,,Zodra het kon, ben ik samen met mijn beste vriend, die als freelance marketeer werkt, naar de Caraïben op workation vertrokken. Ik maak blogzine.be, een online magazine om Belgische ondernemers te ondersteunen en hen een gezicht te geven. Daarnaast coachen we hen ook om hun bedrijf succesvoller te maken. Wij werken volledig online via Zoom, dus dat kan van overal."
Vanaf een uur of twee in de middag zitten wij in het zwembad. En dan hoeven we ons niet schuldig te voelen, want dan hebben we er al een hele werkdag op zitten
Cindy Van Dyck
Het idee van haar workation ontstond al in mei, toen Van Dyck op vakantie was in de Dominicaanse Republiek. ,,Als zelfstandige ben je ook dan nog af en toe met je werk bezig, waardoor ik besefte dat werken op de Dominicaanse eigenlijk veel gemakkelijker is dan in België. Door het tijdsverschil begin ik hier om 7 uur 's ochtends lokale tijd en ben ik om 12 uur 's middags klaar. In België is het dan al 18 uur, wat betekent dat de kantoren daar dicht zijn en wij de rest van de dag vrij hebben. Vanaf een uur of twee in de namiddag zitten wij in het zwembad. En dan hoeven we ons niet schuldig te voelen, want dan hebben we er al een hele werkdag op zitten."
,,Als we aan het werken zijn, nemen we wel geen pauzes, behalve misschien om snel een omelet te bakken omdat we niet ontbijten. Maar als ons werk klaar is, gaan we uitgebreid lunchen. Iedereen kleedt zich hier op om uit eten te gaan en daar doen wij graag aan mee."
Vochtige hitte
,,We huren wel bewust een Airbnb in de hoofdstad, want aan de kust is de verleiding te groot om hele dagen op het strand door te brengen. Dat risico kan je als zelfstandige niet nemen, want dan verlies je heel snel je inkomen. Het is dus belangrijk om je werkritme uit België te behouden."
,,Maar het is sowieso wel helemaal anders leven, niemand is hier gestrest. Lukt het vandaag niet, dan morgen wel. Die vibe is veel beter voor je gezondheid. Je moet wel tegen de warmte kunnen, want nu is het hier zomer én regenseizoen, wat een heel vochtige hitte geeft. Maar dan blijf ik binnen met de airco aan. Als de regen eraan komt, verslechtert ook de wifi-verbinding. Maar ze hebben hier wel 5G, dus dat valt nog mee, zeker in een grootstad."
Lees ook: Het nieuwe thuiswerken? Werken vanaf je vakantieadres
,,Het enige nadeel van zo'n langere workation is dat ik mijn familie even niet meer zie", aldus Cindy nog. ,,Ik heb een hele goede band met mijn ouders en wij gingen regelmatig een keer op restaurant of ontbijten in Antwerpen. Dat valt nu weg, natuurlijk. Maar we bellen elke dag via Facetime. Dat maakt veel goed."
Els Lagrou: 'Zo'n week workation is een cadeautje aan jezelf'
Els Lagrou (42) is zelfstandige in marketing en communicatie. Ze ging op workation in Portugal. ,,Al sinds de start van de pandemie werk ik alleen nog maar thuis. Ik vond het dan ook heel dankbaar om een keer een week ergens anders te zijn", zegt Lagrou in HLN. Samen met een ex-collega ging ze op workation naar de Algarve. ,,Ons hotel was ook helemaal voorzien op workations. In de kamer waren bijvoorbeeld extra veel stopcontacten en er stond een degelijke bureaustoel. Er werden ook 20 minutes-breaks georganiseerd. Dan kon je bijvoorbeeld yoga doen, of oefeningen met balletjes die je brein aan het werk zetten. Na zo'n pauze was ik weer helemaal opgeladen."
Die eerste werkvakantie is zelfs zo goed bevallen dat ik ook al een paar dagen naar zee ben geweest en in het najaar trek ik samen met dezelfde ex-collega opnieuw naar het buitenland
Els Lagrou
,,Elke ochtend stonden we om halfzeven op en maakten we eerst een strandwandeling. Dat was echt fantastisch. Je moet ook naar niemand omkijken: er zijn geen kinderen om voor te zorgen, je moet geen boekentassen maken, niet koken... Zo'n week is echt een cadeautje dat je aan jezelf geeft. Die eerste werkvakantie is mij zelfs zo goed bevallen dat ik ook al een paar dagen naar zee ben geweest en in het najaar trek ik waarschijnlijk samen met dezelfde ex-collega opnieuw naar het buitenland. We plannen dan wel twee halve dagen waarop we 's middags stoppen met werken, zodat we ook nog wat sightseeing kunnen doen."
Geen gezinsvakantie opofferen voor een workation
,,Je kan je bedenken of je zo niet tussen twee stoelen valt: volgens sommigen kan je op een workation niet echt goed vakantievieren, maar ook niet echt goed werken. Daar ben ik het niet mee eens."
,,Alles heeft met je ingesteldheid te maken. Omdat alle huishoudelijke klusjes in die week wegvallen, kan je je beter focussen op je werk. Je brein krijgt ook een andere input, meer zuurstof, waardoor je makkelijker werkt. En nadien kan je naar het strand of iets gaan eten. Je moet er bovendien ook geen gezinsvakantie voor opofferen. Ik heb een dochter van zes en eentje van tien, maar zij en mijn partner hebben er geen problemen mee dat ik op workation ga. Mijn man en ik vinden het allebei belangrijk om af en toe een keer iets apart te doen. Een gelukkige mama en papa maakt een gelukkig gezin, hè."
Lees ook: Vakantie, tijd voor reflectie: maar waarom eigenlijk?
,,Natuurlijk zijn er ook mogelijke nadelen aan zo'n werktrip: je betaalt wel voor zo'n reis, dus is het belangrijk dat je met de juiste verwachtingen vertrekt en goed nadenkt over hoe je je tijd ginds zal indelen. Je moet proberen te genieten van de vrije momenten. Als je twaalf uur per dag op je hotelkamer achter je laptop zit, zal je er niet veel aan hebben. En omgekeerd: niet of te weinig werken is ook geen optie. Daarom plande ik op voorhand mijn vergaderingen en calls in. Als je die grenzen voor jezelf goed kan stellen, is dit een heel fijn concept."
Niels van Veen: 'Collega's vroegen om de palmbomen uit beeld te houden'
Niels van Veen (29), branding & campaign marketeer bij TUI, ging een week werken in Gran Canaria. ,,Ik ben in juni een week met mijn laptop naar Gran Canaria getrokken en dat is mij ontzettend goed bevallen", vertelt Van Veen. ,,Het grote voordeel is dat je op een vakantiebestemming bent zonder dat je daarvoor vrije dagen moet opnemen. En: in plaats van na het werk aan je huishouden te beginnen, duik je het zwembad in en heb je nog een leuke avond op een fijne bestemming."
,,Alles valt of staat uiteraard met je eigen discipline. Je moet wel enige zelfkennis hebben. Als je bij de eerste aanblik van het strand je computer gelijk weglegt, moet je dit natuurlijk niet doen. Ik ging bijvoorbeeld tijdens de werkuren nooit naar het zwembad omdat ik wist dat ik daarna geen zin meer zou hebben om nog te werken. Wat mij ook geholpen heeft, is dat ik op een zondag ben aangekomen en dus op maandag helemaal gesetteld aan mijn werkdag kon beginnen."
Een tip: check voor je je hotel boekt de reviews over de kwaliteit van de wifi, want als die niet naar behoren werkt, heb je een probleem
Niels van Veen
,,Je moet ook rekening houden met de tijdzone waarin je zit, zeker als je meetings hebt met je collega's thuis. In Gran Canaria is het één uur vroeger, waardoor ik gewoon onze werktijden heb kunnen aanhouden. Daardoor werkte ik niet van 9 tot 17 uur, maar van 8 tot 16 uur. De dag begint dan vroeg, maar daarna heb je ook nog heel wat vrije tijd om van je bestemming te genieten. Als je een all-inclusive boekt, hoef je ook geen boodschappen te doen én kan je altijd wel ergens wat gaan eten, afhankelijk van je agenda. En nog een tip: check voor je je hotel boekt de reviews over de kwaliteit van de wifi, want als die niet naar behoren werkt, heb je een probleem."
Workation wel voor de eigen portemonnee
,,Als je een goede balans vindt tussen werken en genieten, is zo'n workation echt wel een beetje vakantie. Ik had ook erg mooi weer, waardoor het helemáál als een onderbreking voelde. Omdat ik vaak via Teams belde, kreeg ik van mijn collega's wel af en toe de vraag om mijn laptop te draaien omdat ze zich stoorden aan de palmbomen", lacht hij.
Lees ook: Waarom ieder bedrijf onbeperkt vakantiedagen zou moeten geven
,,Maar anderzijds lokte het ook veel nieuwsgierige reacties uit, waardoor sommige collega's het nu ook overwegen. Ik kijk er in elk geval naar uit om dit nog een keer te doen. Bij TUI is dat ook geen probleem. Wij worden in de eerste plaats afgerekend op onze resultaten. TUI biedt workations aan, maar ik heb mijn verblijf op Gran Canaria wel zelf moeten betalen. Logisch, want voor een werkgever is er niet meteen een reden om zo'n werktrip te bekostigen. Je kan immers altijd gewoon vanuit je eigen woonkamer thuiswerken."