Nieuws Personeel

Heusden stimuleert 'witte' poets

Bertjan Kers 1 februari 2016

Wittepoets1065

Inwoners van de gemeente Heusden kunnen dit jaar een hogere toelage krijgen als ze 'wit' huishoudelijke hulp inhuren. Dat meldt het Brabants Dagblad maandag.

De gemeente draagt 15 euro per uur bij, 2,50 meer dan vorig jaar. "Daarmee willen we bereiken dat minder mensen het werk zwart laten doen", zegt wethouder Margo Mulder. "En het is goed voor de werkgelegenheid voor mensen in de zorg." Mulder benadrukt dat het om de reguliere huishoudelijke hulp gaat. "Dit heeft niets te maken met hulp waarvoor je een zorgindicatie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je ziek bent. Hulp in de huishouding kan ook wel eens handig zijn als je er door een drukke baan niet aan toe komt. En ik vind dat mensen het normaal moeten gaan vinden om er op een reguliere manier voor te betalen."

Heusden was vorig jaar begonnen met de toelage, een landelijke regeling die vanaf maart inging. De vraag kwam volgens Mulder echter maar langzaam op gang. "Vandaar dat we geld hebben overgehouden. We merkten echter dat de mond-tot-mondreclame begon te werken en dat de belangstelling toenam. Het zou zonde zijn om er dan mee op te houden. De honderdduizend euro die we overhielden, hebben we overgeheveld naar dit jaar."

Het college heeft er voor gekozen om niet de maximale mogelijkheden te benutten. Mulder: "Van Den Haag mogen we maximaal 17,50 euro per uur bijdragen, maar dat vinden we toch wat te gortig."

Het is niet nodig om de steun bij de gemeente aan te vragen. "Nee, het geld gaat rechtstreeks naar de bedrijven bij wie de mensen de hulp inhuren. Als gemeente hebben we een overeenkomst met Actief Zorg, Amare Zorg, IVT, T-Zorg, Welthuisdiensten en Wijdoenveel.nl. Hoeveel ze dan zelf moeten betalen, hangt af van wat de aanbieder er voor vraagt."

Of het na dit jaar gedaan is met de toelage, weet Mulder nog niet. Het lijkt erop dat het Rijk de regeling in stand wil houden.