Nieuws Personeel

Hilckman dicht: besluit in razende vaart genomen

Doorgaan tot het onvermijdelijke bankroet, of stoppen, zodat er nog geld over is om een sociaal plan voor de werknemers te betalen. Slachterij en Vleeshandel Hilckmann in Nijmegen koos voor de laatste optie, zegt Reinier Kole, de adviseur die het bedrijf de afgelopen weken heeft bijgestaan, in De Gelderlander.

Chris van Alem 26 februari 2016

Gesloten Winkel

Het besluit om de deuren dicht te doen heeft zich in razende vaart voltrokken. Kole: "Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat samenwerking met andere bedrijven niet doorging. Dinsdag hebben we de ondernemingsraad advies gevraagd om ermee te stoppen. Woensdag gingen daar al geruchten over binnen het bedrijf. En dan moet je snel handelen, want boeren gaan dan geen varkens meer leveren, uit angst dat ze geen betaling meer ontvangen. En zonder varkens kan een slachterij niet draaien. Toen stonden we voor voldongen feiten en zat er niets anders op dan het bedrijf te sluiten."

Dat betekent einde oefening voor de 74 vaste werknemers van de slachterij, de 36 werknemers van Vleeshandel Hilckmann en 140 uitzendkrachten.

Te emotioneelHet besluit heeft een grote emotionele impact. Kole: "Men is zeer aangeslagen." Dat is logisch, zegt Wilma Daams van vakbond FNV: "Er werken veel ouderen in het bedrijf en hun kans op een andere baan is niet zo groot. Ik denk dat 60 procent ouder is dan 50 jaar. Velen werken er al tientallen jaren. De onderlinge band is hecht."

Ook de beide directeuren, de zussen Dominique en Kathelijne Hilckmann, spreken niet over de sluiting. "Te emotioneel, allemaal", zegt Peter de Haan, commercieel directeur van Vleeshandel Hilckmann en echtgenoot van Dominique.

Doorgaan geen optieDuidelijk is dat doorgaan geen optie was. Essentieel was dat een exportvergunning voor China bleef hangen in de bureaucratische molens. Kole: "Wij konden alleen nog maar via tussenpersonen aan China leveren. Daardoor valt er een gat in de prijs die we voor onze producten ontvangen. Elke week worden zeer forse verliezen geboekt en dan houdt het een keer op."

Hij wil geen getallen noemen, maar vakbondsbestuurder Daams spreekt over anderhalf tot twee ton per week. De cijfers van slachthuis en vleeshandel waren niet bepaald florissant, blijkt ook uit de jaarrekeningen die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd. In 2014 werd bij de vleeshandel een verlies van 2,8 miljoen euro geleden, in 2013 een verlies van 2,2 miljoen en in 2012 een verlies van 2,5 miljoen. Kole: "In 2015 was het verlies het dubbele van 2014." Daams: "Met de huidige verliezen zou een faillissement onafwendbaar zijn."

OorzaakMaar waarom ging Hilckmann zo snel ten onder? Commercieel directeur Peter de Haan: "Wij verkochten vooral bijproducten op de Chinese markt. Koppen, staarten oren, voorpootjes. Die bijproducten verkochten we via Hong Kong. Maar medio vorig jaar hebben de Chinese autoriteiten die route zo goed als afgesloten. Wat je via Hong Kong nu verkoopt, brengt veel minder op, terwijl de prijzen voor rechtstreekse export naar China omhoog zijn gegaan."

Slachterijen en boeren gaan bovendien gebukt onder een enorme overcapaciteit op de markt voor varkensvlees in Europa. De vleesconsumptie daalt en de Russische markt zit, na de ruzie over de Oekraïne, potdicht. Slachterijen krijgen van supermarkten lage prijzen voor hun vlees. De bond van varkenshouders NVV en boerenorganisatie LTO vrezen ook dat de boeren, nu Hilckmann stopt, nog minder krijgen voor hun varkens.