Nieuws Personeel

Hoe er steeds meer geëist wordt van tijdelijke werknemers

Tijdelijke arbeidskrachten hebben gemiddeld steeds meer vaardigheden, steeds langere werkervaring en een steeds hogere opleiding. Er wordt van ze verwacht dat ze autonomer werken, meer verantwoordelijkheid nemen en meer flexibiliteit tonen. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentspecialist Page Personnel.

Van onze redactie 9 mei 2016

Bedrijf laptop werk flexwerken

In onderzoek ondervroeg Page Personnel 1.954 managers van bedrijven die tijdelijke arbeidskrachten inzetten en 4.092 professionals die tijdelijke functies vervullen, in 65 verschillende landen. Daaruit blijkt dat de aard van tijdelijk werk niet alleen in Nederland, maar wereldwijd verandert.

ZelfstandigheidWaar tijdelijke functies vroeger meer werden vervuld door bijvoorbeeld schoolverlaters en de functies met minder verantwoordelijkheden gepaard gingen, zijn de eisen en verwachtingen tegenwoordig een stuk hoger. Zo geeft bijna driekwart van de ondervraagden dat hun tijdelijke baan om meer zelfstandigheid dan voorheen vraagt. 60 procent meent dat het werk ook complexer is geworden. Omdat er hogere eisen worden gesteld, neemt de gemiddelde leeftijd en werkervaring van tijdelijke arbeidskrachten ook toe. 65 procent van de ondervraagde werknemers heeft meer dan tien jaar ervaring.

TrainingenHet onderzoek laat zien hoe tijdelijk werk de laatste jaren geprofessionaliseerd is. Werkgevers stellen steeds vaker dezelfde eisen aan tijdelijke professionals als aan vaste werknemers: de helft van de ondervraagde werkgevers neemt dan ook tijdelijk personeel aan voor functies die voorheen door vast personeel werden ingevuld.

Als gevolg hiervan wordt er ook meer geïnvesteerd in tijdelijk personeel. Zo biedt 58 procent van de werkgevers trainingen aan tijdelijke arbeidskrachten, zodat zij beter voorbereid zijn op hun nieuwe rol.