Nieuws Personeel
Hoe voorkom je die braindrain?
Hij heeft er vier jaar lang de tijd van zijn leven gehad en behaalde er ook nog eens een master in strategic management en finance. Maar om nou te zeggen dat Tilburg het hart van Tim Kluitmans (24) gestolen heeft? "Begrijp me niet verkeerd, als student kun je je geen leukere stad bedenken", vertelt Kluitmans. "Maar de banen die ik zoek zijn bijna uitsluitend in de Randstad te vinden."

Het is de braindrain waar de gemeente Tilburg al jaren van baalt. Honderden talentvolle studenten verlaten na hun studies de stad voor werk dat meer op hun academische achtergronden aansluit. Dat het wegwaaien van kennis de gemeente een doorn in het oog is, blijkt wel uit de vele projecten die worden opgezet om afgestudeerden toch voor de stad te behouden, schrijft het Brabants Dagblad.
Zo maakte het Tilburgse college begin dit jaar 60.000 euro vrij voor kennischeques. Daarmee kunnen mkb-bedrijven studenten inhuren. Tilburg hoopt daarmee toekomstige talenten al vroeg aan regionale bedrijven te binden en zo te behouden. De evaluatie van het project volgt in september, maar vorige maand presenteerde wethouder Berend de Vries een nieuw plan. De bouw van 800 'middeldure' huurwoningen moeten het volgens de wethouder voor afgestudeerden interessanter maken zich in Tilburg te vestigen. "Zij voelen zich sociaal en cultureel al verbonden", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Met geschikte en betaalbare huisvesting kunnen ze voor de stad behouden blijven."
Mkb-bedrijvenJan-Willem van Wouw, voorzitter van de Tilburgse Studentenraad, is blij met de plannen, maar vindt dat er nog veel meer moet gebeuren. "De locatie van een interessante baan weegt voor mensen die net afgestudeerd zijn zwaarder dan de woonlocatie", aldus Van Wouw. Hij ziet vooral de jongeren die aan Tilburg University afstuderen massaal naar de Randstad vertrekken. "Behalve een Tesla of Coolblue zitten in onze regio vooral mkb-bedrijven. Als je een master economie of bestuurskunde hebt afgerond, is er geen andere keus dan te vertrekken."
Wanneer de woningen opgeleverd worden is nog onduidelijk. Maar wat als de pas afgestudeerde Tim Kluitmans er nu al terecht zou kunnen? "Dan verhuis ik alsnog naar Utrecht. De Tilburgse gezelligheid en het studentenleven zal ik erg missen. Maar ik ga met twee vrienden waarmee ik in Tilburg een huis deelde iets in Utrecht zoeken, dat komt wel goed."
Jaarlijks studeren zo'n 6.000 studenten af in Tilburg: ruim 4.000 aan de universiteit en nog eens ongeveer de helft bij Fontys en Avans. Hoeveel daarvan er in Tilburg blijven en hoeveel er wegtrekken wordt niet concreet bijgehouden.
(Tekst loopt door onder foto)
Duidelijk is wel dat de academici vaak (inter)nationaal aan het werk gaan, terwijl Tilburgse hbo'ers juist worden klaargestoomd voor de regionale banenmarkt. Vooral Fontys Hogescholen is met 1.500 studenten die jaarlijks in Tilburg afstuderen een grote speler. "Vooral studenten aan onze lerarenopleiding vinden regionaal werk", aldus Fontys-woordvoerder Erwin Hoeks. "Maar die banen vinden ze op plekken verspreid tussen Bergen op Zoom en Limburg, dus zeker niet alleen in Tilburg." De vele mkb-bedrijven zijn in combinatie met geschikte huisvesting wellicht de grootste troef om hbo'ers voor de stad te behouden.
Maar gaat dan helemaal niemand met een universitaire opleiding zich in de gloednieuwe woningen nestelen? "Voor mij is het ondanks de ligging buiten de Randstad best interessant", vertelt Stijn Uijterlinde (24). Hij hoopt dit jaar zijn master international management te behalen. Met zijn eigen bedrijfje is hij als grafisch designer naar eigen zeggen een verhaal apart. "Ik kan als zzp'er nu werken waar ik wil, dus ik ben nog erg blij met mijn studentenkamer in Tilburg. Maar ik denk dat ik over een tijdje naar Utrecht vertrek, daar zitten de meeste opdrachtgevers."
De oplossing om van Tilburg toch de place to be voor afgestudeerden te maken? "De stad moet een vestigingsklimaat creëren voor bedrijven waar academici en hoogopgeleiden aan de bak kunnen", aldus Van Wouw. Is dat reëel, concurreren met steden als Amsterdam en Utrecht? "Als je kunt aantonen dat het de moeite waard is om te blijven, kan dat", gelooft Van Wouw.