Nieuws Personeel

Hoge journalistieke prijs voor FC Twente-volgers Tubantia

Met een grote vreugdesprong begroetten drie verslaggevers van De Twentsche Courant Tubantia donderdagavond De Tegel, de hoogste journalistieke onderscheiding in Nederland.

Van onze redactie 1 april 2016

Tegel 2 Carlo ter Ellen

De Oscars voor de journalisten werden tijdens een feestelijke avond in Den Haag uitgereikt. De nieuwsverhalen over FC Twente waren onthullend en confronterend, aldus de jury. “Het is de erkenning voor het feit dat we iets zagen dat anderen niet wilden zien.” De verslaggevers Fardau Wagenaar, Leon ten Voorde en Gerben Kuitert deden de afgelopen jaren bijna wekelijks verslag van de duizelingwekkende ontwikkelingen bij FC Twente. De opkomst van de club werd op de voet gevolgd, met het landskampioenschap in 2010 als hoogtepunt. Maar ook de uiteindelijke ondergang werd tot in detail beschreven.

Ruzie met jeugdliefdeDat verleidde voetbalverslaggever Leon ten Voorde tot de verzuchting dat hij liever geen Tegel had gewonnen. “Ik had liever gezien dat Twente al deze ellende bespaard was gebleven. Het is toch of je ruzie maakt met je jeugdliefde.”Kroon op werkDe negatieve publicaties over FC Twente leverde ook de verslaggevers veel kritiek op. “Daarom is het een kroon op het werk”, zegt Fardau Wagenaar. “Een bemoediging, dat we het goed hebben gezien en gedaan. We hebben er echt veel last van gehad dat mensen ons lange tijd niet wilden geloven. Maar we hadden al sinds 2011 zo’n extreem sterk gevoel dat het op diverse punten niet klopte. We moesten er wel over blijven publiceren, tegen de stroom in.”

Regionale journalistiekTubantia was in de categorie nieuws genomineerd als enig regionaal medium. De andere genomineerden waren verhalen van NRC en Nieuwe Revue. “Hier zie je hoe belangrijk de rol van de regionale journalistiek is”, zegt hoofdredacteur Martha Riemsma.“Een voor onze regio belangrijk instituut als FC Twente volgen we heel nauwgezet, maar dan ook op alle fronten. We juichen mee en we stellen kritische vragen. En als er dan twijfels rijzen, moet je vasthoudend durven zijn, er bovenop zitten, blijven graven.”

Bekijk HIER de inzending waarmee de verslaggevers van De Twentsche Courant Tubantia De Tegel wonnen.

.@tubantia wint in de categorie nieuws #detegelpic.twitter.com/9hS8ns1Xm6

— Karolien Koolhof (@karolienkoolhof) March 31, 2016

Foto's: Carlo ter Ellen