Nieuws Personeel

Hoger loon baas Delta valt fout

Frank Balkenende | Foto: ANP 4 februari 2016

Loonsverhoging Delta 1065

Personeel van energiebedrijf Delta is geschokt door de loonsverhoging die algemeen directeur Arnoud Kamerbeek vorig jaar kreeg. Zijn salaris zou ruim 100.000 euro zijn gestegen, zo melt PZC donderdagochtend. Lees ook: In de schulden voor redding Delta

Kamerbeek verdiende in 2014 inclusief pensioenlasten 469.000 euro. Hoeveel hij na de loonsverhoging in 2015 ontving, maakt Delta pas in april bij de presentatie van het jaarverslag bekend. Bronnen binnen Delta reppen van een salaris in 2015 van 575.000 euro. Dat is een forse stijging.

OnbegrijpelijkOnverstandig en niet uit te leggen aan het personeel van Delta, oordeelt de Centrale Ondernemingsraad (COR) dan ook in een intern bericht. De loonsverhoging van Kamerbeek zou bij zijn aanstelling zijn afgesproken. De COR vindt extra salaris voor de topman een brug te ver nu Delta op het punt staat te worden opgedeeld als gevolg van de verplichte splitsing van het energieproductie- en het netwerkbedrijf.

De Raad van Commissarissen gaat over de salariëring van de directie. De Centrale Ondernemingsraad hoopt dat de raad de loonsverhoging ongedaan maakt. ,,Want'', schrijft de ondernemingsraad, "hoewel deze afspraken bij het aantrekken van de algemeen directeur blijkbaar zijn gemaakt, vinden wij dit niet uit te leggen aan de medewerkers. Die zitten al jaren zo goed als op de nullijn." Bovendien is een aantal medewerkers niet zeker van zijn baan nu Delta moet worden gesplitst.

WoedeIn 2014 kreeg Kamerbeek een bruto salaris van 383.000 euro, een onkostenvergoeding van bijna 16.000 euro en zijn pensioenlasten bedroegen bijna 70.000 euro. Zijn bruto salaris wijkt nauwelijks af dat van zijn voorganger Rob Frohn, maar ligt wel lager dan dat van de oud-directeur Peter Boerma, die net boven een half miljoen euro ving.

Waarom Kamerbeek vorig jaar veel meer loon toucheerde, is onduidelijk. Voorzitter Cees Maas van de Raad van Commissarissen wilde dat gisteren niet toelichten. Hij wil eerst met de aandeelhouders - de provincie en gemeenten - praten. De woede van het personeel komt op een gevoelig moment naar buiten. Morgen praat de provincie over een borgstelling van 200 miljoen euro voor Delta.