Nieuws Personeel

Hoog salaris, leaseauto, onbeperkt thuiswerken: voor sollicitanten is niets te gek

Ruim een kwart van de werkgevers kan niet meer voldoen aan de eisen die sollicitanten stellen, blijkt uit onderzoek. Sollicitanten weten dat ze gewild zijn en stellen onrealistische eisen, schrijft het AD.

Marloe van der Schrier (AD) | Foto: Pixabay 20 februari 2019

Geld money

Wervingsspecialist Talmark en communicatiebureau Mediatic vroegen ruim duizend mensen met een HR-functie naar hun ervaringen met sollicitanten. Zij vinden het lastig om aan talent te komen (61 procent). En als de bedrijven er in slagen om interessante kandidaten te vinden, leggen ze vaak een onrealistisch eisenpakket op tafel, aldus 27 procent van de respondenten.

,,De kandidaat snapt steeds meer dat hij schaars is. Daarom durven ze hogere eisen te stellen. Als ze een aantal sollicitatieprocedures tegelijkertijd hebben lopen en iedereen ze wil hebben, gaan wensen omhoog”, aldus Dennis Mensink, oprichter en eigenaar van Mediatic. Als werkgever heeft hij zelf ook de nodige voorbeelden verzameld. ,,Iemand die per se een leaseauto wilde hebben, terwijl het om een functie ging waarbij de persoon voornamelijk op kantoor moest zijn.”

Lees ook: 9 manieren waarop jij je personeel onbedoeld kunt wegjagen

Andere voorbeelden? Mensink: ,,Een sollicitant die permanent thuiswerken een recht vindt, want waarom zou je tegenwoordig nog naar kantoor moeten? Je moet je als werkgever afvragen of dat een reële eis is, want volgens mij zijn we een bureau waarbij collega’s elkaar helpen en samenwerken en dus is er wel degelijk meerwaarde om naar kantoor te komen.” Ook kreeg Mensink iemand op gesprek die zzp’er was en eerlijk toegaf dat hij alleen maar solliciteerde omdat hij een hypotheek wilde afsluiten. ,,Als je jezelf zo overschat dat je dat in het eerste gesprek durft te zeggen, is dat niet goed. Als werkgever moet je kritisch blijven.” Ook wat betreft die leaseauto: ,,Je moet geen precedent scheppen voor andere collega’s, alleen maar omdat je iemand graag wil hebben.”

Slachtofferrol

Toch blijft de vraag wat werkgevers dan wél moeten doen om personeel binnen te halen. Want hoewel meer dan de helft (54 procent) best bereid is om extra’s te bieden in de strijd om personeel, blijkt 37 procent alsnog niet de juiste mensen te kunnen vinden. ,,Je moet als organisatie duidelijk maken waar je voor staat en welke doelen je nastreeft. Voor jonge mensen is het belangrijk dat ze zich herkennen in de organisatie waar ze werken en de doelen en missie mooi vinden”, aldus Mensink.

Ook heeft hij nog een advies voor de organisaties die er niet in slagen om personeel te vinden. ,,Je hebt altijd winnaars en verliezers. Veel bedrijven gaan in de slachtofferrol, terwijl ik ervoor zou zorgen dat ik juist niet bij die verliezers zit. Volle bak gas erop.”