Nieuws Personeel

Helft bedrijven kampt met ongewenst hoog verloop onder personeel

Bij iets meer dan de helft van alle bedrijven is de uitstroom van personeel momenteel ongewenst hoog. Dit verloop heeft mogelijk grote gevolgen. Zo zijn vier op de tien respondenten bang dat de continuïteit van hun bedrijf in het geding komt. Een flexwerker zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn, al wordt er getwijfeld aan zijn loyaliteit en productiviteit.

Van onze redactie 30 november 2022

Verloop personeel flexwerker loyaliteit

Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit onderzoek van Linden-IT onder 1.092 HR-managers, uitgevoerd door Panelwizard. Vooral organisaties in de financiële sector (64 procent), de zorg (63 procent), de IT-sector (61 procent) en overheidsinstanties (65 procent) kampen met meer uitstroom dan zij aankunnen. Als meest kwetsbare sector ziet meer dan de helft van de ondervraagden in de zorg de uitstroom als een bedreiging voor het voortbestaan van de organisatie waarvoor zij werken.

Meer verdiensten en betere voorwaarden voor personeel

,,Deze cijfers bevestigen de ernst van de krappe arbeidsmarkt voor bijna alle sectoren”, zegt Gerbert Jan Valk, oprichter en ceo van Linden-IT. ,,Wij merken dat werknemers makkelijker van werkgever wisselen en kiezen voor een baan waar ze bijvoorbeeld meer verdienen of andere betere voorwaarden hebben. Bedrijven moeten zich in de strijd om nieuw personeel op allerlei manieren van hun concurrenten onderscheiden. Niet iedere organisatie heeft de middelen om dit te doen, waardoor het personeelsverloop een serieuze bedreiging is voor hun bedrijf.”

"Ik kan me wel voorstellen dat organisaties zich zorgen maken om de productiviteit van flexwerkers. Deze zorgen kan je wegnemen door te investeren in een fijne en goede onboarding"

Mede vanwege het hoge verloop en de continuïteitsdreiging doen Nederlandse bedrijven wat water bij de wijn. Zo is 56 procent van de ondervraagde HR-managers momenteel meer bereid om flexwerkers aan te nemen en biedt 44 procent een hoger salaris aan nieuw personeel dan in de afgelopen jaren.

Verloop tijdelijk oplossen met flexwerker

In de kwetsbare zorg zijn flexibele arbeidskrachten aanzienlijk vaker welkom dan in andere sectoren (69 procent), maar bieden weinig organisaties betere lonen voor nieuw personeel (33 procent). Dit doen financiële instellingen met 56 procent het meest. Valk: ,,Omdat het voor veel bedrijven lastig is om goed personeel te vinden én te behouden, kunnen flexibele arbeidskrachten een oplossing bieden. Met flexwerkers kunnen bedrijven hun tekorten op korte termijn opvangen en tegelijkertijd hun continuïteit waarborgen.”

Lees ook: Expert Wessel Berkman: 'Personeel behouden, talent aantrekken door hun dromen te achterhalen'

Flexwerker minder loyaal en productief

Hoewel werkgevers het aannemen van flexwerkers meer overwegen, blijkt uit het onderzoek dat HR-managers twijfelen over hun loyaliteit (39 procent) en productiviteit (23 procent). Vooral mannelijke HR-professionals vinden flexibele arbeidskrachten minder loyaal (42 procent) en productief (25 procent) dan werknemers met een vast contract.

Onder vrouwelijke respondenten bedragen deze percentages 32 en 20 procent. ,,Ik kan me wel voorstellen dat organisaties zich hier zorgen om maken. Deze zorgen kan je als bedrijf wegnemen door te investeren in een fijne en goede onboarding waardoor ook flexibele krachten vanaf het begin als volwaardige werknemer meedraaien. Op deze manier wordt er voor iedereen een fijne en duurzame werkplek gecreëerd”, aldus Valk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws