Nieuws Personeel

Horecamedewerker extra betaald op zaterdag: 'Niet het antwoord op personeelstekort'

Om het personeelstekort binnen de eigen horecaorganisatie tegen te gaan, betaalt restaurantketen Humphrey’s het personeel sinds kort een toeslag van 25 procent op het bruto uurloon wanneer zij een dienst op zaterdag draaien. Het leek een onvermijdelijke actie aangezien de problemen vooral in Amsterdam, Utrecht en Breda serieuze vormen aannamen. Maar lost dit de échte problematiek wel op?

Robbert Daalder 2 februari 2022

Horeca personeelstekort krapte arbeidsmarkt

Personeel extra betalen om ze op zaterdag te laten werken? Volgens de experts is het niet de oplossing voor het grote personeelstekort in de horeca. Foto: ANP

Dat de nood serieus hoog is bij Humphrey’s, bewijst het door nog een stapje verder te gaan dan alleen het bieden van de zaterdagse toeslag. In gesprek met Misset Horeca vertelt Debby Portman als hr-manager dat ze het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden onder handen hebben genomen. ,,De lonen zijn wat verhoogd en er zijn schalen toegevoegd voor medewerkers die bijvoorbeeld leidinggevende taken en/of extra verantwoordelijkheden hebben. Ook is er een bonus van 100 euro bruto in het leven geroepen voor medewerkers die een nieuw teamlid brengen.” De restaurantketen, die momenteel tien vestigingen in Nederland telt, biedt medewerkers ook nog een korting van 20 procent op de complete rekening wanneer zij met familie of vrienden komen eten. Als laatste is er een korting op de zorgverzekering.

Betere beloning lost personeelstekort in horeca niet op

Marcel Klok is macro-econoom bij ING Research Nederland en zegt te begrijpen dat een horecabedrijf als Humphrey’s dergelijke stappen heeft gezet. ,,Door dit soort arbeidsvoorwaarden te creëren, zou je erin kunnen slagen om personeel bij andere horecagelegenheden vandaan te kapen. Daarmee los je de problemen voor jezelf tijdelijk op. Kijken we naar het grote plaatje, dan zien we echter dat dit soort acties niets uithalen tegen de krapte op de arbeidsmarkt.”

"Vergeet niet dat een sector afhankelijk is van wat de consument bereid is te betalen voor het product. Ik hoef je niet te vertellen dat dit bepaalt hoeveel personeelskosten je als ondernemer kunt hebben"

Marcel Klok, macro-econoom bij ING Research Nederland

Klok ontkent niet dat geld misschien wel het belangrijkste middel is waarmee mensen overtuigd kunnen worden om voor iemand te gaan werken. ,,Maar vergeet niet dat een sector afhankelijk is van wat de consument bereid is te betalen voor het product. Ik hoef je niet te vertellen dat dit bepaalt hoeveel personeelskosten je als ondernemer kunt hebben. Dat beperkt de mogelijkheden om in de zoektocht naar personeel te concurreren met andere bedrijven en sectoren”

Overheid zal voorkeur geven aan zorg, defensie en onderwijs

En dan is er ook nog de onzekerheid die sinds het uitbreken van de coronacrisis aan de horeca kleeft. Goed betaald worden is fijn, maar wat als een lockdown ervoor zorgt dat je simpelweg geen uren kunt maken? ,,Deze ontwikkeling heeft er natuurlijk voor gezorgd dat velen de horeca hebben ingeruild voor de corona-teststraten van de overheid. Die soms overigens ook nog eens veel beter betaalt. In dat opzicht ziet de toekomst er voor de horeca niet heel rooskleurig uit. Mochten de teststraten straks worden opgedoekt, dan zal de overheid door de grote ambities van het nieuw kabinet bovendien alles in werking stellen om mensen te werven voor bijvoorbeeld de zorg, defensie en het onderwijs.”

Marcel Klok, macro-econoom bij ING Research Nederland.

Lees ook: Schreeuwend personeelstekort horeca omdat GGD mensen 'wegpikt'

UWV ziet dat open hiring een antwoord op het probleem kan zijn

Wat je als horecaondernemer dan wel kunt doen om personeel aan boord te houden of het team te versterken? Een interessante werkgever zijn door meer en vaste uren te geven, opleidingsmogelijkheden en cursussen te bieden en leuke dingen te doen. Het is het advies van Mathieu van Druenen, die namens UWV onder meer horecaondernemers bijstaat zodra dit soort vraagstukken zich voordoen.

,,Zo is er in Zeeland een aantal ondernemers geweest dat begon met open hiring. Hierbij stel je een vacature open voor iedereen die maar geïnteresseerd is. Het cv is daarbij niet leidend. Het is mooi om te zien dat dit best succesvol is gebleken. In eerste instantie reageerde men hier in de horeca wat terughoudend op. Je hebt namelijk ook nog zoiets als representativiteit. Iets dat vooral in deze branche nogal belangrijk is. De ervaring heeft echter geleerd dat mensen echt wel goed in staat zijn om te bepalen of ze ergens bij passen of niet. Open hiring is langzaam maar zeker aan een opmars bezig.”

Mathieu van Druenen, Landelijk Adviseur Werkgeversdienstverlening UWV. Foto: UWV

Lees ook: KHN-directeur Beljaarts: 'Eindelijk, de horeca als essentiële sector'

Vraag en aanbod bij elkaar tijdens baanborrels en horecatoers

En dan zijn de zogenaamde baanborrels. Hierbij opent de horecaondernemer zijn terras en is iedereen welkom om langs te komen voor een gesprek met potentiële werkgevers uit de regio. Bedrijven die meedoen, kunnen daarbij iets extra’s doen door viltjes met een wervende tekst op tafel te leggen. ,,In september is er de Week van de Horeca. Als corona hier geen stokje voor steekt, is dit natuurlijk ook een perfecte locatie om dergelijke acties te ondernemen."

,,Een ander voorbeeld is een horecatoer", besluit Van Druenen. ,,Hiervoor worden tien tot vijftien werkzoekenden uitgenodigd die binnen een dorp of stad langs een aantal horecazaken lopen en met de ondernemers in gesprek gaan. Blijven ze plakken, dan kan hier zomaar iets moois uit ontstaan. Wacht als horecaondernemer niet op het UWV of de gemeente voordat zoiets wordt georganiseerd, maar steek als groep ondernemers uit jouw regio de koppen bij elkaar om via dit soort wegen aan nieuwe mensen te komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws