Nieuws Personeel

Deze jonge ondernemers beginnen Marktplaats voor horecapersoneel

Vier Zeeuwen beginnen een marktplaats voor horecapersoneel: horecabaas.nl. Het aanbod bestaat overwegend uit studenten die zich als zelfstandige willen verhuren aan horecabedrijven. Het platform ging 1 december live.

Frank Balkenende (PZC) 4 december 2018

Horecabaas

De Zeeuwse horeca schreeuwt om personeel. Door het nijpend tekort aan handen moesten verschillende restaurants en strandpaviljoens afgelopen seizoen de openingstijden terugschroeven en soms zelfs de deuren sluiten. Op de krappe arbeidsmarkt trekt iedereen aan jongeren, zeker voor seizoenswerk. Maar de horeca kampt met een negatief imago: lange dagen werken tegen een mager loon, ook in de weekenden als je vrienden gaan stappen.

Sociaal leven

Jordi Dooge uit ’s-Heerenhoek, Ruben de Putter uit Middelburg en Wim Bouman uit ’s-Heer Arendskerke en Marloes de Haze uit Wilhelminadorp gooien het over een andere boeg. Ze willen met hun banenmarktplaats horecabaas.nl, dat kantoor houdt in Goes, zowel jongeren als horecaondernemers tegemoet komen. ,,Er zijn genoeg jongeren die bereid zijn te werken, maar niet ten koste van alles. Ze willen ook een sociaal leven. Op ons platform hebben de jongeren die zich hebben ingeschreven zelf de touwtjes in handen”, zegt Jordi, voormalig student commerciële economie aan de HZ University of Applied Sciences. Hij en Ruben, die binnenkort dezelfde studierichting afrondt, regelen de dagelijkse gang van zaken op horecabaas.nl.

Lees ook: Horecaondernemers worden steeds meer data gericht

Hoe werkt het platform? Jongeren schrijven zich in op horecabaas.nl. Vervolgens kiezen ze een horecabedrijf dat personeel vraagt en waarvan ze het idee hebben dat het bij hen past. Op horecabaas.nl moeten horeca-ondernemers shifts, vergelijkbaar met ploegendiensten, aanbieden. De jongeren kunnen bieden op shifts en bepalen vervolgens in overleg met de werkgevers hun uurtarief.”

Zzp'er

Volgens Jordi biedt deze aanpak voordelen. ,,Jongeren gaan beduidend meer verdienen dan het gangbare uurloon in de horeca. Maar omdat ze als zzp’er aan de slag gaan, moeten ze zelf ook hun sociale lasten betalen. Via het platform kunnen ze tegen 10 cent per werkuur een aansprakelijkheidsverzekering nemen. Daarnaast hebben ze de keuze om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Al met al denken we dat jongeren er meer aan overhouden dan aan een uurloon.”

Lees ook: Zo zorgt Bløf-hit voor tonnen extra omzet bij ondernemers Zoutelande

Kamer van Koophandel

Na twee shifts dienen jongeren zich als zzp’er in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, wat hen eenmalig 50 euro kost. Jordi: ,,Maar je mag ook van jongeren verlangen dat ze een klein beetje in hun toekomst investeren.” De facturering loopt trouwens geheel via horecabaas.nl. De vier initiatiefnemers vragen per uur een kleine bijdrage voor hun inspanningen.

Arbeidsbemiddeling

Jordi denkt dat ook horeca-ondernemers garen spinnen bij deze vorm van arbeidsbemiddeling. ,,Ze betalen alleen gewerkte uren tegen een overeengekomen tarief, kunnen eenvoudig shifts uitzetten, vermijden werkgeverslasten en loonadministratie en beschikken over een grote pool van horecakrachten.” Jordi en de zijnen hebben marktonderzoek gedaan op HZ en mbo-school Scalda. Inmiddels bestaat de pool uit 220 geïnteresseerde jongeren. Veertig horecabedrijven hebben belangstelling. Zeven hebben al shifts geplaatst.