Nieuws Personeel

Hun V&D is verdwenen, maar de vriendschap blijft

De tranen hebben enkele weken na hun laatste werkdag plaatsgemaakt voor een schaterende lach. Het is Martin Kistemaker die zijn oud-collega's op het terras van Stravinsky in Hengelo opfleurt. Maar hun eerste weerzien na de grote klap verliep wel anders. "Ik vond het toen echt heel erg moeilijk", zegt Nicole Konings eerlijk. "Maar nu is het vooral mooi dat we elkaar nog zien."

Van onze redactie 7 april 2016

Reuni Ven D Hengelo Frans Nikkels

De wond is nog niet geheeld, maar de harde boodschap is inmiddels wel ingedaald: ze moeten weer aan de bak. De werklozen solliciteren zich helemaal suf. Banenmarkten, netwerkcafé's en vacaturesites worden nauwlettend in de gaten gehouden. De banenmarkt van het UWV afgelopen 17 maart leverde ze niets op, het was meer 'een gezellige V&D-reünie'. En misschien komt sportketen Topshelf wel naar Hengelo? Ze volgen alle ontwikkelingen op de voet, maar jezelf verkopen is wel even wat anders dan de verkoop in een gezellig warenhuis. Hun leeftijd, gemiddeld zo'n 50-plus, werkt in de retail ook niet in hun voordeel. "We zijn echt overal te oud voor. Zelfs bedrijfsleiders zijn tegenwoordig niet ouder dan 35", zegt Roelien Polman (55).Goede hoopMaar na al die afwijzingen, is het soms toch ineens raak. Van de twaalf aanwezige oud-medewerkers, hebben er vier inmiddels een nieuwe baan gevonden. Zo begint Yvonne Verdriet op 1 mei bij drogisterij/parfumerie Die Grenze in Haaksbergen. De Enschedese werkte twintig jaar bij het warenhuis en deed onlangs haar verhaal in De Twentsche Courant Tubantia.

Ze was emotioneel, maar had goede hoop dat het wel weer goed zou komen. En dat moment kwam sneller dan gedacht. "Ik had nog meer sollicitaties lopen, maar bij Die Grenze kan ik nu drie dagen per week aan de slag. Echt top!"Draad oppakkenEen gouden tip heeft Verdriet niet voor haar werkloze oud-collega's. Ze was op de juiste plek, op het juiste moment. De vrolijke blondine neemt de felicitaties in ontvangst. Ook voormalig bedrijfsleider Peter van den Nulft komt nog even aanwaaien en wenst haar veel geluk. Hij staat als enige van de oude garde nog op de winkelvloer aan het Brinkplein. "Zoals het er nu naar uitziet nog tot en met 23 april", vertelt hij. "Nog even de zaken afhandelen. Niet meer en niet minder, want van de oude V&D is niets meer over."

Van der Nulft heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden bij De Voordeelmarkt, een winkel voor vakschilders en particulieren. "We houden elkaar allemaal via Whatsapp op de hoogte. Het is fijn om te zien dat iedereen de draad weer oppakt."

Van de nood een deugd makenEn sommige medewerkers hadden het duwtje in de rug, hoe vervelend ook, misschien wel nodig. Nicole Konings werkte zeventien jaar bij de V&D en liet haar diploma jaren verstoffen in de kast. Na haar ontslag is ze eindelijk aan de slag gegaan als gewichtsconsulent. Ook Semra Heydari maakt van de nood een deugd en creëert nu in haar garage houtbewerkingen. "Een grote uitdaging, want het is best lastig in de kunst. Maar ik wil het nu echt graag proberen en schrijf me in voor verschillende exposities."Jezelf verkopenWaar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe deur open. Maar dat klinkt mooier, dan het soms even is. Het afscheid van V&D valt Yvonne d'Anchard van Enschut (51) na 34 jaar zwaar. Haar ouders én grootouders werkten bij de V&D en leerden elkaar op de werkvloer kennen. "Ik begon op mijn zeventiende, wilde er net als mijn familie dolgraag werken."

De V&D was haar leven, haar familiegeschiedenis is eraan verbonden. "Ik droom nog dat ik vakken aan het vullen ben." De V&D achtervolgt d'Anchard van Enschut, maar de realiteit van alledag is er ook. "Ik zou wel graag weer in een grote winkel willen werken, misschien een tuincentrum. Ik ben druk aan het solliciteren."Er worden nog even wat vacatures met elkaar gedeeld en dan zit het er al weer op. Het appelgebak is achter de kiezen en de koppen thee zijn leeg. "Peter, we komen zo nog wel even bij je langs", roept Yvonne Verdriet. Het treurige winkelpand helpt gek genoeg bij het afsluiten van het grote hoofdstuk V&D. d'Anchard van Enschut: "De V&D zoals ik die kende is nu echt niet meer."

Foto: Frans Nikkels