Nieuws Personeel

Waarom hybride werken bij (extreme) zomerhitte de oplossing kan zijn

Bij extreem warm weer treedt het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking. Ook bedrijven staan voor de uitdaging om hun werknemers zo goed mogelijk door de warmte heen te loodsen. Het belangrijkste daarbij is een flexibele benadering, zo adviseert Ronald de Snoo van MKB Servicedesk.

Van onze redactie 3 augustus 2022

Hitte zomer kantoor

Waar laat jij jouw personeel werken tijdens deze soms smoorhete zomerdagen? Foto: Shutterstock

Het uitgangspunt voor een werkgever is altijd dat hij een goede werkgever wil zijn. Hij heeft zorgplicht en moet er dus voor zorgen dat zijn medewerkers veilig en gezond kunnen werken. In de meeste organisaties is er daarom een hitteplan dat in werking treedt bij aanhoudende hitte.

Daarin staan vaak dingen over aangepaste werktijden (tropenrooster), de noodzaak voldoende te drinken, extra pauzes, het uitstellen van bepaalde (zware) werkzaamheden, een aangepaste dresscode en andere zaken die het werken in de hitte aangenamer maken.

''De een houdt van warmte, de ander juist niet en heeft daardoor wat meer pauzes nodig. Veel werkgevers gunnen hun medewerkers die ruimte''

Ronald de Snoo, MKB Servicedesk

Betere isolatie, het aanbrengen van zonwering en het installeren van airco’s

Ronald de Snoo van MKB Servicedesk: ,,Veel ondernemers hebben aanpassingen gedaan aan hun bedrijfspand om een koele werkplek te kunnen garanderen. Bijvoorbeeld: betere isolatie, het aanbrengen van zonwering en het installeren van airco’s. Op warme dagen staan warmte-producerende apparaten zo veel mogelijk uit, zodat het niet onnodig warm wordt op kantoor.''

Handige tips voor zomerhitte op de werkvloer

Je wilt oververhitting van je personeel voorkomen en je bent wettelijk verplicht om voor een behaaglijke werkplek te zorgen. Deze maatregelen kun je direct in je hitteplan opnemen:

  • aanpassen van het werkrooster (tropenrooster, korter werken)
  • houden van extra pauzes op een koele plaats
  • aangepaste kleding
  • de mogelijkheid bieden om te douchen
  • verstrekken van extra drinken (geen alcohol!)
  • zwaar werk uitstellen

De ene werknemer werkt in hitte het liefst thuis, de andere zoekt verkoeling op kantoor

Toch ligt de sleutel tot aangenaam werken op hete dagen volgens De Snoo vooral in flexibiliteit. ,,De ene werknemer heeft een koele woning en werkt het liefst thuis, de andere zoekt liever verkoeling op kantoor. De een houdt van warmte, de ander juist niet en heeft daardoor wat meer pauzes nodig. Veel werkgevers gunnen hun medewerkers die ruimte.''

,,De afgelopen jaren is het hybride werken de norm geworden. Daardoor zijn er meer mogelijkheden gekomen en is er voor iedere werknemer een optie die het beste bij zijn of haar situatie en voorkeuren past'', besluit De Snoo.

Een koelere bedrijfsruimte? Denk hieraan:

  • zonwering aan te brengen,
  • platte daken nat te maken,
  • warmteproducerende apparaten uit te schakelen en
  • airco of ventilatie te installeren.

Let vooral op werknemers die zwanger zijn, een slechte conditie, hoog of juist erg laag lichaamsgewicht of hart- en vaatziekten hebben en werknemers die medicijnen gebruikten. Zij zijn extra kwetsbaar als het erg warm is.

Lees ook: Klimaat verandert: tijd voor landelijke afspraken over tropenrooster?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws