Nieuws Personeel
'Iedereen heeft recht op een rouwfase'
Mensen weer aan een baan helpen. Wendela van der Meiden maakte er na het Oad-drama haar werk van.

Ze is een geboren mensenmens. Dat heeft Wendela van der Meiden zeker bewezen op 25 september 2013, de dag dat bus- en reisorganisatie Oad failliet werd verklaard, en de periode erna. Nieuws dat in heel Nederland insloeg als een bom. Ook al zat ze in hetzelfde schuitje als alle andere Oad-medewerkers, op het moment van de bekendmaking ging bij haar de knop om. Er moest iets gebeuren, meteen.
OntslagVoordat ze over haar ervaringen vertelt valt Wendela even stil. Wellicht een kort moment waarop merkbaar is dat ze de gebeurtenis nog niet heeft losgelaten. "Maandenlang was de afdeling P&O al bezig met de reorganisatie van het grote bedrijf waar meer dan duizend mensen werkten en ontslagrondes vielen. Dus bij ons lag de focus elders. Als je dan van de loonadministratie hoort dat ze voor een bepaald tijdstip op die woensdag nog geen akkoord hebben gehad dan weet je dat het fout zit. Dan gaat er van alles door je hoofd."
Het duurt nog zeker twee uur voordat het personeel door Julius ter Haar wordt geïnformeerd over de situatie. Dan al heeft Wendela zich op het ergste voorbereid. Vervolgens komt het vloermoment zoals ze het zelf omschrijft. Het moment waarop al het personeel zich moet verzamelen in het callcenter. Het moment waarop in een paar minuten ongeloof, ontkenning en verdriet ontstaan.
Loopbaanadvies"Ik heb de bedrijfsarts meteen gebeld. Met hem ben ik de volgende dag alle afdelingen langsgegaan. Hij heeft met de mensen gepraat, ik heb vooral geluisterd. We hebben geïnventariseerd waar mensen behoefte aan hadden. Daaruit bleek vooral dat men niet wist hoe je nu solliciteerde. Een enkeling wilde voor zichzelf beginnen, maar wist niet hoe. Er was behoefte aan loopbaanadvies."
StuurloosMet de verzamelde informatie op tafel heeft Wendela samen met haar P&O-collega's Adriaan Pas en Marloes van der Maat, diezelfde dag nog een plan opgesteld. Maar vanwaar die enorme betrokkenheid? Over het antwoord hoeft ze niet lang na te denken. "Je moet je voorstellen dat de curator de directie meteen naar huis stuurt. En in het pand blijft het personeel geheel stuurloos achter. Er zijn mensen helemaal van streek", legt ze uit. "Niemand heeft de regie in handen, niemand weet wat. Een ernstige tekortkoming. En die verantwoordelijkheid die je dan als P&O'er voelt, is groot." Bij het onlangs uitgesproken faillissement van V&D komt dat gevoelsmoment weer naar boven. "Ik heb inderdaad een mail verzonden. Met ons project als voorbeeld. Als ze me nodig hebben dan sta ik er."
Terug naar de Oad. Na het vaststellen van het plan realiseert ze zich dat het een groots gebeuren wordt. Er is een zaal nodig. "Alleen wilden de curatoren niet meewerken. Onbegrijpelijk. Zij kijken alleen maar met een helicopterview naar de zaak. Hebben geen enkel maatschappelijk besef."
BurgemeesterGelukkig heeft burgemeester Hofland van de gemeente Rijssen-Holten dat besef wel. "Ik heb hem gebeld nadat iemand mij in het oor had gefluisterd om het eens bij de burgemeester te proberen", zegt Wendela. "Die kreeg ik telefonisch niet te pakken. Dus toen heb ik hem getwitterd. En hij reageerde meteen met 'wat heb je nodig'. Een zaal, koffie en broodjes. En die kreeg ik."
Niet alleen de gemeente bood een helpende hand. Het menselijke aspect van het Oad-faillissement raakte ook andere organisaties. "Je kunt wel spreken van de geboorte van een heel uniek project. De samenwerking met het ANVR, Reiswerk, het UWV en vakbond de Unie was zo geweldig. Zij voelden net als de gemeente de pijn. Volgens mij is het simpel. Sla de handen ineen en help elkaar."
RouwfaseHet project heeft in totaal zes maanden geduurd. Workshops, persoonlijke adviezen en ondersteuning bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief, een lezing van socialmediagoeroe Aaltje Vincent, het zijn maar een paar onderdelen die binnen korte tijd toch nog 450 mensen, de helft van het personeel, aan een baan heeft geholpen. Wendela van der Meijden: "Niet iedereen heeft nieuw werk gevonden. Een enkeling rouwt nog. En dat mag. Iedereen heeft recht op een rouwfase. Ik doe dat ook nog steeds."
Foto: Wendela van der Meiden (Lenneke Lingmont)