Er was ook wel een zekere druk, erkent Bert Waninge. "De oude heer Van der Poel, hij is overleden in 2014, was ook meesterijsbereider. Met deze titel treed ik dus een beetje in zijn voetsporen. IJssalon Van der Poel zou nu weer een meesterijsbereider in huis krijgen. Dat gegeven zorgde ervoor dat het extra spannend werd. Ik wilde het zo graag goed doen. Zo werd het uiteindelijk een wedstrijd tegen mezelf."
22 Maar Waninge presteerde, ondanks de druk, naar behoren en vandaag is de zogeheten inauguratie van zijn titel. Bij restaurant Dorset in Borne wordt de Hengeloër officieel welkom geheten in het Gilde van Meesterijsbereiders, er zijn 22 andere meesterijsbereiders in Nederland.
‘Leuk toch’Hij krijgt een medaille opgespeld én een hagelwit jasje met daarop de titel. De ijsmaker glimlacht. "Ja, die ga ik zeker af en toe dragen als ik voor in de salon aan het helpen ben. Leuk toch!"
Aanbevelingsbrief van collega’s In februari vorig jaar besloot Waninge ervoor te gaan, zich aan te melden en allereerst eens te kijken of hij 'waardig voor de titel' was. Daarvoor had hij een aanbevelingsbrief nodig van collega's. "Toen dacht ik wel: oei, nu kan ik niet meer terug. Stel je voor dat het mislukt?"
Pitch Een beoordelingscommissie keek naar zijn proefschrift en de ijsmaker moest zichzelf meerdere keren 'verkopen' door middel van een pitch: in korte tijd zoveel mogelijk vertellen over wat je in huis hebt. "Ik vind het leuk om over mijn vak te praten en vertel graag, dus dat ging me goed af."
MeesterproefBesloten werd dat hij de zogeheten meesterproef af mocht leggen. Die werd uiteindelijk in augustus, hoogseizoen bij Van der Poel, afgenomen. De opdracht loog er niet om. "In een toch al hele hectische maand, was dat zwaar, ook voor mijn collega's. Ik moest verschillende ijssoorten maken, twee melkijsjes, twee roomijsjes. Verder twee sorbets, een parfait - ik heb voor advocaat gekozen - en een mousse. Een andere opdracht was om een vers kruid dat voorkomt in de regio, te verwerken in ijs. Dat is tijm geworden. Ook moest er een streekproduct in het buffet voorkomen, daarbij heb ik voor krentenwegge gekozen." Het gehele ijsbuffet kreeg het thema trouwen. "Uiteindelijk bleek alles perfect in dat plaatje te passen."
Financieel Naast praktische en vaktechnische kennis, moest Bert Waninge laten zien dat hij financieel onderlegd is, dat hij weet hoe een zaak te runnen en dat hij een meerwaarde voor de branche is. Bij dat laatste heeft zijn talent voor patisserie hem zeker geholpen. Van huis uit is Waninge namelijk bakker. "Iets er mooi uit laten zien, dat is mijn sterke punt."
Tot 2002 werkte hij namelijk als banketbakker, voordat hij begon bij Van der Poel. Hij volgde de opleiding ijsbereider en ijsspecialist. "Het bakkersvak heeft veel raakvlakken met ijsmaken. Zeker bij grondstoffenkennis heb ik daar voordeel bij gehad."
Innovaties Als meesterijsbereider is Bert nog lang niet uitgegroeid. "De kennis staat niet stil, er zijn veel innovaties. We hebben als Van der Poel een naam hoog te houden." Suiker is een hot item, weet Waninge. "Er gaat veel gebeuren op het gebied van smaakvervangers. De vraag daarbij is: hoe zorg je dat een ijsje net zo lekker blijft smaken, terwijl er minder suiker in zit?" Voor hem is het simpel. "Natuurlijk is ijs niet gezond. Maar af en toe moet kunnen en dan moet je er ook echt van genieten." 'De opdracht?
Foto: Christian van der Meij