Nieuws Personeel

'Ik was altijd druk met mijn eigen haar'

Han Haveman | Foto: Lenneke Lingmont 19 januari 2016

Kapsterondernemer1065

Zeg 'roze', dan zeg je Gerdien Klein Horsman. De lievelingskleur van deze kapster komt echt overal in terug, schrijft de Tubantia dinsdag. Niet alleen in het voor de ingang geparkeerde bedrijfsautootje van Het Schaartje, maar natuurlijk ook in het logo aan de gevel en het interieur van de salon. En als de fotograaf van de krant haar op de gevoelige plaat wil vastleggen gaan de zwarte schoenen resoluut uit om te worden vervangen door een paar... roze enkellaarsjes.

De goedlachse en enthousiaste onderneemster heeft absoluut oog voor detail en weet heel goed wat ze wil. Het ondernemerschap is deze dochter van de kruidenier uit Lemele dan ook met de paplepel ingegoten. Oorspronkelijk wilde de nu 47-jarige Gerdien bakker worden. "Maar dan moest ik veel te vroeg opstaan", lacht ze om te vervolgen: "Ik was altijd druk met mijn eigen haar en besloot dat ik kapster wilde worden. Als 16-jarige heb ik drie maanden stage gelopen in Duitsland om tot de kappersopleiding in Almelo te worden toegelaten. Ik kreeg een baan bij kapsalon Gerda in Rijssen. In die tijd combineerde ik werk en studie. Na het behalen van de diploma's dames- en herenkapper heb ik ook mijn ondernemerspapieren gehaald. Ik wist toen al dat ik op termijn iets voor mezelf wilde, dat ik eigen baas wilde worden. Dat leek me toen al een geweldigde uitdaging."

Op eigen benenDe kans om op eigen benen te staan kwam voor haar misschien wel eerder dan verwacht. Na kapsalon Gerda was ze bij Haarmode Jansman in Mariënheem aan de slag gegaan. Jansman had een filiaal aan de Kerkweg in Haarle en op haar 21e (1991) vroeg haar baas of zij deze kapsalon wilde overnemen. "Ik heb het pand eerst dertien maanden gehuurd en het daarna gekocht", vertelt ze.

Toen ze 27 jaar was ontmoette ze de Haarlenaar Frans Knobben met wie ze trouwde en drie kinderen kreeg. Het echtpaar ging in Lemele wonen. Vanuit Haarle werd het 'zakenimperium' van Klein Horsman langzaam maar zeker uitgebreid. In 2002 nam ze kapsalon Otten in Luttenberg over, in 2009 gevolgd door Suzan Haarmode in Holten en Haarmode Jenny in Ommen in 2010. Toen het verzorgingstehuis Mariaoord in Luttenberg, waar ze veel klanten had, werd gesloten en de bewoners werden overgeplaatst naar woon-zorgcentrum Schuilenburg in Raalte opende zij ook daar een kapsalon. Haar laatste aanwinst was het andere gedeelte van het woon-winkelpand van de familie Schoot-Uiterkamp aan de Kerkweg, dat vorig jaar na een ingrijpende verbouwing heropend werd. In oktober vierde ze het 25-jarig bedrijfsjubileum.

OnderscheidenGerdien Klein Horsman vond en vindt dat zij zich moet (blijven) onderscheiden van haar 'collega's'. "Ik heb geen concurrenten, want ik heb het gewoon goed. Je kijkt alleen naar de buren als het niet goed gaat", zegt ze. Om zich te onderscheiden koos ze heel bewust niet voor Kapsalon Gerdien of Gerdien Haarmode, maar voor Het Schaartje als naam voor haar eerste salon "Ik wilde mijn eigen naam niet gebruiken, vond dat veel te ouderwets. Dat deed iedereen al. De naam die ik toen heb gekozen ben ik door de jaren heen trouw gebleven al word ik daarom tegenwoordig wel eens uitgelachen. Iedereen noemt zich immers nu haarstyliste of voert 'Tip Top' in de naam. Maar ik hou het liever op Het Schaartje Haarle, Holten of Raalte", lacht ze.

Met uitzondering van de vestiging in Ommen wordt de kapsalon overal gecombineerd met een schoonheidssalon. "Omdat ik onze klanten gewoon iets meer wilde bieden. In deze regio is dat nog steeds een vrij unieke combinatie", stelt ze.

Bij Het Schaartje zijn momenteel zeventien kapsters aan het werk en drie stagiaires. De meeste personeelsleden blijven veel langer bij Het Schaartje werken dan gemiddeld in het kappersvak. "Ik laat de kapsters namelijk in hun waarde, probeer altijd het beste uit hen te halen. Dat betekent dat ik soms ook wel eens mijn ogen sluit en denk dat komt later wel weer goed."

Ondernemer van 2015Het ondernemerschap van Gerdien Klein Horsman wordt alom gewaardeerd. De Haarlese Ondernemers Vereniging (HOV) heeft haar daarom eind vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgeroepen tot 'Ondernemer van 2015'. Een titel waarmee ze tien jaar geleden ook al eens werd onderscheiden. Het is in twintig jaar tijd de eerste keer dat deze eer dezelfde ondernemer te beurt valt. En Gerdien is daar maar wat trots op.

Als 'kapper van nu' probeert ze zich te onderscheiden door de tijd voor een klant te nemen en zich uiterst flexibel op stellen. "Wij knippen desgewenst iemand ook op zondag hoor", zegt ze. Als laatste wil ze nog kwijt dat ze ook overleden mensen knipt, voordat ze worden opgebaard. Het leidt soms tot wel heel bijzondere reacties. Gerdien: "Laatst kreeg ik van een 89-jarige man te horen dat zijn vrouw er nog nooit zo mooi had bij gelegen..."

'Ik wilde absoluut mijn voornaam niet gebruiken voor mijn eerste kapsalon, Dat deed namelijk iedereen al'

VastgoedondernemerBehalve vijf kap- annex schoonheidssalons (Het Schaartje) in Haarle, Holten, Ommen, Luttenberg en Raalte kent het huidige bedrijf van Gerdien Klein Horsman ook nog een kleine vastgoedtak. Zo verhuurt zij in Haarle twee appartementen, twee garageboxen en een kantoorpand aan derden. In Ommen verhuurt Klein Horsman een appartement en een woonhuis en in Luttenberg nog eens een appartement.