Nieuws Personeel

'Ik wil zinvol bezig blijven'

Honderden medewerkers van V&D staan in deze regio op straat. Omscholen kan een optie zijn om weer aan de slag te komen. Technicus John Wijnands (52) en horecavrouw Christina Colenbrander (47) gingen het avontuur aan, zo schrijft het AD. Terug naar school!

Maja Landweer | Foto: Frank Jansen 23 februari 2016

Personeel omscholen 1065

Lees ook: Ontslagen verkoper hoeft niet te wanhopen.

Het is even wennen. Na decennia terug de schoolbanken in. De Haagse Christina Colenbrander is doorgewinterd in de horeca, maar begon vorige maand in een compleet nieuw vak: de thuiszorg.

ErvaringNotitieblokken vol, schrijft ze. Over hoe je insuline prikt bijvoorbeeld. Of welke ziektebeelden er voorkomen. Compleet andere koek dan het runnen van een horecazaak.

De veertiger heeft een schat aan ervaring in de horeca. Maar dat maakte het niet makkelijker een nieuwe baan te vinden toen ze door een faillissement op straat kwam te staan. Integendeel. "Ik ben bedrijfsleider geweest en niet meer heel jong. Dat maakte het lastiger mij te plaatsen, denk ik.''

Na het ontslag deed Colenbrander klussen voor vrienden en ondertussen vroeg ze zich af wat ze wilde doen met de rest van haar leven?

Zorg"Een kantoor leek me niks. Dat ben ik niet gewend. Ik wil iets doen voor de medemens, ben nogal idealistisch. Het eerste dat in me opkwam, was de zorg."

Het leek haar bovendien een kansrijke sector, want 'ouderen blijven langer thuis wonen'. "Er zullen meer mensen nodig zijn."

Volgens het UWV zitten werkgevers in de zorg in deze regio inderdaad omhoog. Voor bepaalde functies dan, zoals verzorgende, verpleegkundige of operatie-assistent. Want tegelijk staan er in de zorg - door bezuinigingen en reorganisaties - ook juist veel banen op de tocht; minder geschoold werk. Denk aan schoonmakers.

ZinvolColenbrander volgt sinds 9 januari een versnelde opleiding tot niveau 3-verzorgende, speciaal opgezet voor starters en herintreders. De eerste groep van dertien leerlingen bestaat uit mensen die nog nooit in de zorg hebben gewerkt of die er een tijd tussenuit zijn geweest. Evita - die nooit eerder zelf verzorgenden heeft opgeleid - bedacht het traject, omdat er een tekort aan personeel dreigt. En snel al. Vandaar dat de 3-jarige opleiding in twee jaar is geperst.

"Best zwaar," zegt Colenbrander, "want je werkt er ook al bij," maar ze leert ontzettend veel. De Haagse voelt zich als een vis in het water. "Ik wil zinvol bezig zijn. En dat ben je als je mensen helpt en verzorgt. Cliënten zijn zo blij als je komt."

Colenbrander is er vol enthousiasme ingesprongen. Zonder angst voor het onbekende. "Het is gewoon een uitdaging, heel erg leuk."

Oude zakNet zo enthousiast klinkt de nieuwbakken 'slimme-metermonteur' John Wijnands (52). Hij leerde vorig jaar bij netbeheerder Stedin hoe dat moet, slimme meters installeren. Net als 99 anderen. Die waren hard nodig, want alle één miljoen klanten van Stedin krijgen er een.

Het bedrijf besloot oudere monteurs te werven, die tegen hun zin thuis zaten. Wijnands meldde zich direct aan. De Delftenaar werkte tien jaar in Duitsland in de bouwsector tot die instortte. Hij kwam terug en kon aan de slag als monteur bij vervoersbedrijf HTM. Maar ook dat hield op 'en dan ben je ineens een oude zak'.

Voor Stedin was die leeftijd geen bezwaar. Juist niet. Het mes snijdt bij het project aan twee kanten, aldus regiohoofd Ronald Snijders. "Wij zijn geholpen en zíj zijn geholpen."