Nieuws Personeel
In de rij voor een Lagerwey
Elke dag ziet hij halverwege Barneveld en Wekerom een oude kleine windmolen. Het is er een van hem. Een Lagerwey van 35 jaar oud. Nationale windmolenpionier Henk Lagerweij (62) uit Kootwijkerbroek herinnert zich als de dag van gisteren dat hij de boer op ging met zijn pitch: stroom opwekken uit windkracht. Anno nu staan klanten bij Lagerwey Wind in de rij. Het was nog nooit zo druk in de fabriek in Wekerom en op kantoor in Barneveld schrijft De Gelderlander.

In slechts één jaar groeide de fabriek uit zijn jasje. De omzet explodeerde met 400 procent naar ruim 45 miljoen euro. Het aantal personeelsleden groeide van dertig naar dik honderd. Nieuwe investeerders en directieleden leiden de groeispurt in goede banen.
Lagerweij kent na twee faillissementen zijn pappenheimers in de grillige branche. Hij blijft ditmaal de techneut. Huib Morelisse, oud- topman van Nuon, is sinds vorig jaar bestuursvoorzitter. Lagerweij is de enige nationale windmolenpionier die de vele economische ups en downs overleefde. Een orkaansterke storm op 13 november 1972 en ook het milieurapport van de Club van Rome uit 1973 zetten hem als 18-jarige hts-student op het spoor van windenergie. In 1979 begon hij zijn bedrijf. "Boeren die mijn turbine kochten, konden geen stroom aan het net leveren. Er viel geen goed businessmodel te maken."
Het was vallen en opstaan. Lagerweij ging na het eerste faillissement in 1985 met de pet rond bij zijn klanten. Hij haalde 160.000 gulden op. Lang ging het goed na de doorstart. Bij elk nieuw molentype verdriedubbelde het vermogen daarvan. Maar in de grillige energiemarkt bleek een faillissement onvermijdelijk in 2003.
Lagerweij toont in een montagehal vliegtuiggrote molenonderdelen. Vanaf 2006 ontwikkelde hij in stilte een turbinetype van 2,5 megawatt. De uiterst eenvoudige werking, het geheim van de smid, maakt de turbines erg betrouwbaar. Alles draait in de windsector om maximale draaiuren en daarmee opbrengsten. "Anders dan eerst doen we veel zelf: we maken de generatoren en doen simulatietests. Anderen maken de wieken en onze speciale modulaire mast."
Sinds een paar jaar spreekt het nieuws over het herrezen Lagerwey zich rond. De turbines verrijzen momenteel in Gelderland (Netterden en Ressen) en in Finland. Morelisse is blij dat het rijk voor 45 miljoen euro garant staat voor een groot Finse project. "Dat maakt ondernemen makkelijker", zegt hij. Als bestuursvoorzitter loopt hij intussen menig burgerbijeenkomst over windenergie af. "We zijn er niet alleen om turbines te bouwen, maar ook om draagvlak te creëren."
Molens van vroeger en nu zijn onvergelijkbaar. Nu is 4 megawatt voorlopig de limiet bij Lagerwey. In Flevoland plaatste het bedrijf al de hoogste molen van Nederland met een ashoogte van 135 meter. Dat is heel wat anders dan de oudste molens voor gebruik op eigen erf uit 1980 die 10 tot 50 kilowatt leverden. In de Vallei is de nieuwsgierigheid naar Lagerwey groot. De open dag om jonge techneuten te inspireren, trok deze maand zeshonderd bezoekers.
Maar een moderne Lagerwey-molen om te showen in Barneveld zit er nog niet in. De fabrikant werkt weliswaar aan nieuwbouw van een assemblagehal op bedrijventerrein De Hasselaar, gericht op groei. "Voor een molen helaas te dicht op het spoor", zegt Morelisse. "We kiezen eerder zonnepanelen."
Barneveld heeft recent een windvisie vastgesteld, waarmee de discussie start of daar, net als verderop aan de A30 bij Ede, lokale molens - wie weet Lagerweys - kunnen komen.
Lagerweij: "Nu durf ik te zeggen: de wind en zon nemen het over. Maar laat nieuwe plannen voor windmolens, ook in Barneveld, eerst rustig landen."
De molens van Henk Lagerweij werkten aanvankelijk zoals veel molens met een tandwielensysteem om de wieken in een hogere of een lagere versnelling te kunnen laten roteren. In 1995 ging Lagerweij over op een eigen systeem waarin het weglaten van deze 'versnellingen' de sleutel voor het succes is. Het ontbreken van deze kwetsbare onderhoudsgevoelige onderdelen verhoogt de betrouwbaarheid sterk en verlaagt de kosten.