Nieuws Personeel

Internationaal talent mijdt Amsterdam door huizenmarkt

Weinig goede scholen en dure huizen. Bedrijven hebben moeite goed internationaal personeel te vinden dat in Amsterdam wil werken, schrijft het Parool.

Michiel Couzy 1 september 2016

Huizenmarkt Amsterdam2

Harold Goddijn, topman van TomTom, waarschuwt in een interview dat deze issues voor internationale bedrijven 'een knelpunt of zelfs een strop kunnen zijn'. "Het bevalt ons goed in de stad, die kan uitgroeien tot een internationaal knooppunt voor creatieve bedrijven. Maar op de woningmarkt en in het internationaal onderwijs begint het te kraken."

TomTom, bekend van de autonavigatie, heeft zijn hoofdkantoor bij het Centraal Station. Daar werken bijna duizend werknemers. Het bedrijf telt wereldwijd 4600 mensen en zo'n zestig nationaliteiten.

Het is lastig om internationaal talent te huisvesten in Amsterdam, zegt Goddijn. Woningen zijn schaars en onbetaalbaar. Het tekort aan internationale scholen is een obstakel voor internationale werknemers met een gezin. "Die komen niet als hun kinderen geen plek krijgen."

BrexitWerkgeversorganisatie VNO-NCW deelt de zorgen van Goddijn. "Wij horen vaak dat de Amsterdamse woningmarkt een probleem is voor bedrijven," zegt Petra Tiel van de Amsterdamse afdeling. "Het gaat vooral om een tekort aan woningen in de middenhuur. Jong talent verdient te veel voor sociale woningen, maar te weinig voor de hoge huren die nu in Amsterdam gelden, laat staan voor een koophuis."

Amsterdam wil profiteren van de Brexit door bedrijven uit Londen aan te trekken, maar het zou doodzonde zijn als die vanwege deze obstakels naar Barcelona of Berlijn gaan, zegt Tiel.

Startende bedrijvenOok de ambities om uit te groeien tot centrum van startende bedrijven staat hierdoor onder druk. Oscar Kneppers van Rockstart, dat jonge bedrijven bijstaat, merkt dat de huizenmarkt erg leeft bij start-ups. "We hebben hierover een speciale mailing opgezet. Mensen wisselen voortdurend gegevens en tips uit."

Bij gebrek aan beter gaan jonge werknemers woningen delen. "Soms zitten complete teams in een huis," zegt Kneppers. "Maar dat kan ook erg leuk zijn."

San FranciscoOp het Europese hoofdkantoor van taxibedrijf Uber in Amsterdam is tachtig procent van de werknemers expat. Een woordvoerder herkent de waarneming van Goddijn, maar tekent aan dat de meeste expats de enorme huizenprijzen in San Francisco en Londen gewend zijn. "Zij ervaren Amsterdam vooral als vooruitgang."

Wethouder Kajsa Ollongren van Economische Zaken kent de zorgen. "Wij krijgen hierover veel vragen." De bouw van 50.000 woningen voor 2025 moet de druk op de huizenmarkt verlichten, zegt ze. Daarnaast wil het college binnen vier jaar 1500 extra plekken creëren op internationale scholen. In en om Amsterdam zijn nu acht scholen, met 5400 leerlingen. Daarnaast wordt gewerkt aan beter internationaal lesaanbod op reguliere scholen. Veel expats willen dat hun kinderen naar Amsterdamse scholen gaan.

Lees ook: Amsterdamse kantorenmarkt in trek na Brexit