Als er niet snel wat wordt gedaan aanhet personeelstekort, loopt Nederland vast. Dat zegt Jacco Vonhof vanMKB Nederland. Of het nu gaat om horeca, retail of het bedrijfsleven:vrijwel iedere sector van de economie zit te springen om personeel.Zonder dat personeel komt de winstgevendheid van de BV Nederland ingevaar, valt Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel hem bij.
De overheid speelt volgens beidevoormannen een cruciale rol. ,,Het is niet zo dat hetarbeidspotentieel er niet is,” zegt Peters. ,,We hebben inNederland 9 miljoen werkenden, waarvan 4,5 miljoen in parttimedienstverband. Dat is natuurlijk ieders goed recht. Maar meer dan350.000 mensen daarvan zouden best meer willen werken, maar zien dathet niet loont en haken daarom af.”
Lees ook: De belastingplannen van het kabinet: 'Een loflijk streven, maar toch te weinig'
De overheid kan niet achterblijven
Peters komt met een niet geverifieerd rekenvoorbeeld, dat niettemin een goed beeld schetst. ,,Als je maar twintig uur per week werkt en een modaal uurloon van 20 euro verdient, houd je er 28,50 van over. Je komt in aanmerking voor allerlei toeslagen die je loon netto verhogen. Ga je meer werken, dan vervallen die toeslagen juist, waardoor je totaal netto net zo veel in de portemonnee hebt."
Jacco Vonhof constateert hetzelfde.,,We zijn het enige land ter wereld met een armoedeval,” zegt hijin het talkshow 'Krap' van het UWV. ,,Wie heeft ooit bedacht datwerken voor grote groepen mensen betekent dat je er in geld opachteruit gaat? Wanneer iemand in deeltijd werkt en besluit om meerte gaan werken, bijvoorbeeld omdat alles duurder wordt, ga je er op achteruit omdatalle toeslagen inkomensafhankelijk zijn. Elke euro die je verdientlevert misschien maar 30 cent extra op.”
Peters: ,,Er moet een herziening vanhet belastingstelsel komen waarin werken weer lonend wordt gemaakt.Kenners zeggen dan dat zoiets misschien wel zes jaar duurt. Maar dietijd is er niet. De beuk moet er nu in, want anders loopt de BVNederland vast de komende jaren. Ondernemers willen wel, maar de overheid kan niet achterblijven.”
Lees ook: Econoom Molenaar verdenkt overheid van dubbele agenda: 'Ze laten ondernemers al verzuipen'
Als er niet snel iets verandert, meentVonhof, dan dreigt inderdaad een recessie. ,,Er is een systeemgebouwd waarin een prikkel is op niets doen. Dertig uur werken is denorm. Dat is prima, maar dan gaan we voorlopig dit land niet redden.Het was zo, dat als je iets harder werkte je er beter van werd. Wehebben het nu omgedraaid. Je wordt eigenlijk alleen beter als jeminder doet. Dat lijkt mij exact de verkeerde prikkel.”
Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Wie komt er in politiek Den Haag nog op voor de ondernemer?'