Nieuws Personeel

'Je moet de stad zien als één grote winkel'

Het kan dus wel, succesvol ondernemen in de Roosendaalse binnenstad. Ellen Arts van Ellen Juwelier in winkelcentrum de Roselaar vertelt tegen BN de Stem hoe ze dat doet.

Monique Meeuwisse - van Genk | Foto: Marcel Otterspeer / Pix4profs 31 augustus 2016

Ellen arts 1065

Ellen Arts (47) heeft vertrouwen in haar juwelierszaak, haar medewerkers, haar klanten en ook in Roosendaal als winkelstad. Dit vertrouwen en vooral de passie voor haar vak straalt van haar af. Waarschijnlijk is dit een van de redenen waardoor Ellen Juwelier in de Roselaar al 19 jaar meer dan voldoende klanten trekt om met een team van elf medewerkers te overleven.

Arts trekt dat succes niet naar zich toe. ,,We doen hier echt alles samen. we delen lief en leed en vooral onze liefde voor het vak. Met de negen dames in de verkoop vormen we een vriendinnenclub. De mannen, een horlogemaker en goudsmid, dragen we op handen!"

GelijkheidArts vindt dat je klanten moet behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden. "Of mensen iets peperduurs zoeken of iets van een tientje maakt niet uit. Iedereen is gelijk. We willen niks verkopen, maar klanten helpen met kopen." Ondanks haar positieve instelling heeft de Roosendaalse ook minder leuke dingen meegemaakt. "Van misstappen kun je leren. Het maakt je sterker. Ik had hier als franchiser twintig jaar geleden een Twinkle-zaak die failliet dreigde te gaan. Ik wilde niemand tekort doen en iedereen betalen. Daarom besloot ik door te gaan volgens mijn eigen ideeën. Ik wilde, als iedereen was betaald, leuke dingen gaan doen. Toen bleek mijn eigen zaak zo leuk dat ik toch ben doorgegaan. Ik heb me in die tijd kwetsbaar opgesteld en heb hulp gezocht bij leveranciers, de bank en ook bij klanten. Die kwetsbaarheid bleek mijn grote kracht. Natuurlijk hebben wij ook last gehad van de crisis, maar ik ben als een goede huisvrouw met het budget omgesprongen."

VerbindingOndertussen lijkt het er op dat Arts binnenkort nog de enige juwelier in Roosendaal zal zijn. Iets wat ze erg betreurt. "Als eenling kun je bedrijfsblind worden. Concurrenten moet je als collega's zien, zodat je elkaar kunt bellen als je het even niet weet.'' Voor Arts geldt dit voor alle ondernemers in Roosendaal. ,,Verbinding is het toverwoord. We moeten af van het individualisme. Voor de consument moet Roosendaal één grote winkel zijn. Want consumenten gaan winkelen in Roosendaal of in Breda. Die komen niet voor één ondernemer. Alle ondernemers, inclusief de horeca, zouden samen Roosendaal moeten dragen en elkaar bijstaan. We zouden bijvoorbeeld elke maand bij iemand de winkel kritisch kunnen doorlichten en elkaar adviezen geven. Misschien ook een Roosendaalse cadeaubon invoeren die in alle zaken inwisselbaar is. En alle cadeautjes inpakken met een symbolisch Roosendaals roosje. Omdat ik in Roosendaal geloof en hier een snuffelwinkel miste, ben ik onlangs in overleg met Wereldhaave in de Roselaar een winkel met onder meer kunst, bijoux en cadeaus gestart onder de naam Ellen's Art. Ook die zaak wordt vast een succes!"