Nieuws Personeel

Jong strikken, lang boeien: zo gaan deze bedrijven creatief om met personeelstekort

Na de economische crisis staan werkgevers voor een nieuwe crisis: een tekort aan personeel. Van de logistiek en techniek tot in de zorg zitten bedrijven met de handen in het haar. Stuk voor stuk vissen ze in dezelfde vijver die langzaam opdroogt. Met klagen kom je niet verder. De arbeidsmarkt vraagt om lef en creativiteit.

Timo van Kasteele | Foto: Ronald den Dekker 26 september 2018

Yoursurprise 1

Vier dagen werken, een dagje thuis sudderen op ideeën. En toch vijf dagen betaald krijgen dat klinkt aantrekkelijk en tegelijkertijd ongeloofwaardig. Toch zijn er steeds meer bedrijven die dat soort constructies bedenken om medewerkers voor langere tijd te binden en te boeien.

Lees ook: Hoe de omzet van Zeeuwse cadeauwinkel YourSurprise elk jaar met 50 procent stijgt

Zeeland is koploper

De economie zit volop in de lift. De werkloosheidcijfers zijn historisch laag. Met Zeeland als koploper. Steeds meer bedrijven schreeuwen om personeel. Langzaamaan krijgen werkzoekenden de touwtjes in handen. Door het enorme tekort aan personeel bepalen zij waar ze willen werken én onder welke condities.

Ander personeelsbeleid

Die ontwikkeling vraagt om een ander personeelsbeleid. Eén die getuigt van meer lef en creativiteit. Bij webwinkel YourSurprise in Zierikzee zijn ze daarvan doordrongen. Directeur Wouter de Vries merkt dat het aantrekken van talent steeds meer moeite kost "Sollicitatiebrieven worden bijna zeldzaam. Ervaren mensen maar ook net afgestudeerden hebben de keuze waar ze willen werken, in Zeeland of daarbuiten", zegt de Vries. "Sinds een jaar heeft YourSurprise een fulltime recruiter in dienst die mensen actief benadert om te vertellen over ons bedrijf. De laatste tijd spreek ik mensen steeds vaker persoonlijk aan. En pols ik of ze interesse hebben. Dat werkt."

IT-battle

Ook bij het Middelburgse internetbureau Nedbase is de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar. "We zitten in een heuse IT-battle", zegt adviseur Jaap Walhout. "Goede softwareontwikkelaars kunnen overal aan de slag. De vraag naar goede webprogrammeurs is groot. Met onze veelzijdigheid aan projecten wekken we de interesse. Want hoe leuk is het als je op een feestje kunt vertellen dat je een app hebt ontwikkeld voor de Westerscheldetunnel."

Maak het concreet

Volgens Walhout is het belangrijk dat je laat zien wat je doet. "Zorg dat het werk tot de verbeelding spreekt. Maak het concreet." Minstens zo belangrijk is de sfeer op de werkvloer. "Daar is geen handleiding voor. Dat zit in je DNA. Bij Nedbase betekent dat weinig hiërarchie. Dat zorgt voor veel vrijheid, wat goed is voor het creatieve proces."

Lees ook: Hoe bedrijven in Zeeland werknemers aan zich binden

Gastcolleges

Zowel Walhout als De Vries werken nauw samen met het onderwijs. "Een pré", zegt De Vries. "Regelmatig geven we gastcolleges op de Hogeschool Zeeland, zodat we de interesse wekken van studenten, onze potentiële medewerkers." Bij Nedbase gaan ze een stapje verder. Deze zomer heeft het internetbureau een speciale campagne gelanceerd. 'Beter je cv vullen, dan de vakken in de supermarkt'.

Succesvol

Die campagne werpt aan twee kanten vruchten af, zegt Walhout. "Studenten ontdekken of het werk iets is. Andersom is het voor ons een ideale manier om te polsen wie we eventueel in huis kunnen halen." De campagne blijkt succesvol, het internetbureau heeft net twee vacatures gevuld. Toch staan er op de site nog zes open, waarvan drie voor softwareontwikkelaars.

Recent onderzoek

Het aantrekken van personeel is één. Medewerkers blijven boeien is twee. Zo'n tachtig procent vertrekt binnen drie jaar naar een andere baan, blijkt uit recent onderzoek. Om verschillende redenen. En zeker niet alleen financieel. Binden en boeien lijken de sleutelwoorden. Hoe ze dat bij YourSurprise doen, gaan we eind volgend jaar zien. Dan is de nieuwbouw in Zierikzee klaar.

Campus

Met een campusachtige inrichting, moet het meer dan alleen een werkplek worden. "Straks kun je naast werken bijvoorbeeld ook sporten en altijd blijven eten. Werken is meer dan van 9 tot 5 achter je computer zitten. Naast uitdagend werk, kan de werkomgeving heel veel bijdragen aan het werkplezier. En plezier in je werk is uiteindelijk de reden dat mensen graag bij je blijven werken."

Positieve ontwikkeling

Hoewel een deel van de jeugd wegtrekt uit Zeeland, zien ze bij YourSurprise en Nedbase steeds meer dertigers terugkeren naar de provincie. Een positieve ontwikkeling. "Als je dezelfde uitdaging om de hoek kunt vinden, waarom zou je dan nog dagelijks heen-en-weer blijven rijden naar een baan in Rotterdam. Inhoudelijk is het werk in Zeeland echt niet minder. We verpakken het misschien alleen niet zo flitsend", zegt Walhout.