Nieuws Personeel

Kamer: taboe op volbouwen kust

Hans van Soest 19 januari 2016

Volbouwenkust1065

De Nederlandse kust mag niet worden volgebouwd. Een meerderheid van de Tweede Kamer eist dat het plan om de bouwregels langs de kust te versoepelen van tafel gaat, bericht het AD dinsdag.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) staat onder druk om het kustbesluit terug te draaien, donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Tot nu toe gold in kustgebieden buiten de bebouwde kom een landelijk verbod op bouwen. Maar vlak voor Kerstmis besloot het kabinet dat verbod op te heffen.

Vandaag biedt Vereniging Natuurmonumenten in de Tweede Kamer een petitie aan. De meer dan 65.000 ondertekenaars willen dat de kust beschermd blijft. Natuurorganisaties zijn bang dat de duingebieden 'kapot worden gemaakt'. Uit een inventarisatie van de organisaties blijkt dat er al tientallen bouwplannen klaarliggen.

VakantiehuizenSchultz noemde de angst eerder onterecht. Het is niet de bedoeling de kust vol te bouwen met vakantiehuizen, zei ze onlangs. Er blijven regels gelden. Zo blijft bouwen in natuurgebieden verboden.

Maar regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus zijn er niet gerust op. "Het besluit moet van tafel", vindt PvdA-Kamerlid Cegerek. ChristenUnie-Kamerlid Bruins: "De kust is een uniek aaneengesloten stuk leeg strand en duin. Als we bebouwen aan gemeenten overlaten, krijgen projectontwikkelaars meer macht."

Schultz' partij VVD en oppositiepartij CDA noemen de discussie 'een storm in een glas water'. VVD'er Hayke Veldman: "Een groot deel van de kust is Natura 2000-gebied. Daar mag al niet worden gebouwd. Door het afschaffen van de regels kunnen strandtenten in de winter blijven staan. Het is toch fijn als je dan aan het strand wat kunt drinken?''