Nieuws Personeel

Kloof tussen KLM & Air France groeit

De kloof tussen KLM en Air France wordt groter. Volgens de Franse media is de top van moederbedrijf Air France-KLM bereid toe te geven aan eisen van Franse piloten om groei in Nederland over te hevelen naar Frankrijk, schrijft Het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 9 juni 2016

KLM Air France

De meeste Franse piloten leggen tussen zaterdag en dinsdag het werk neer, uit protest tegen bezuinigingsvoorstellen van de maatschappij waarbij ze loon, vrije dagen en arbeidsvoorwaarden moeten inleveren.

Snelle groei KLMDe pilotenvakbonden hebben het ook voorzien op de onderlinge verhoudingen binnen Air France-KLM. Ze hekelen de snelle groei van het winstgevender KLM, dat de afgelopen maanden negen nieuwe bestemmingen toevoegde. Daardoor wordt volgens hen werk uit Frankrijk naar Nederland overgeheveld.

Oorspronkelijke verhoudingenDe bonden eisen nu dat groei op de intercontinentale verbindingen en de vloot weer volgens de oorspronkelijke verhoudingen binnen Air France-KLM worden verdeeld.

Toen de Fransen KLM in 2004 overnamen, was Air France ruwweg twee keer zo groot als de Nederland maatschappij. KLM wist sindsdien gestaag te groeien, waarna vorig jaar een spurt werd ingezet. Die is mogelijk doordat KLM, in tegenstelling tot Air France, een jaar geleden wél met alle werknemers in het bedrijf bezuinigingsafspraken maakte, onder wie met de piloten. Het geld dat daarmee werd vrijgespeeld, is geïnvesteerd in nieuwe vliegtuigen, bestemmingen en capaciteitsgroei.

HerstelVolgens Le Figaro, die alleen anonieme bronnen aandraagt, zou de nieuwe topman van Air France-KLM, Jean Marc Janaillac, het herstel van de oorspronkelijke verhoudingen als 'een van zijn prioriteiten' beschouwen.

KLM heeft de afgelopen anderhalf jaar meerdere Franse aanvallen op de onderlinge verhoudingen afgeslagen, onder meer over de zeggenschap over het overschot in de KLM-kas en het bezit van Transavia. De Nederlandse bonden laten al langer weten op geen enkele wijze te zullen meewerken aan ingrepen die de Fransen bevoordelen.

Onderhandelingen om de staking in Frankrijk te vermijden, zijn gisteravond op niets uitgelopen. Volgens de directie van Air France willen de vliegers helemaal niet bijdragen aan hoognodige bezuinigingen.