Nieuws Personeel
Leden ForFarmers beslissen over beursgang
Gaat For-Farmers de beurs op,of steken de leden daar een stokje voor? Sectorkenner Gert van Dijk zou het wel weten: gaan!

De leden van veevoerconcern ForFarmers beslissen vandaag of hun bedrijf de beurs op mag. Als het aan coöperatiedeskundige Gert van Dijk ligt, stemmen ze met de beursgang in. "Er is volop keus in aanbieders, mocht de gang van zaken hen op den duur toch niet bevallen."
ForFarmers is in Europa het grootste bedrijf in zijn soort, goed voor ongeveer 9 miljoen van in totaal ruim 150 miljoen ton veevoer die op dit continent wordt geproduceerd. ForFarmers mag dan een kei in groeien zijn, na elke overname blijft een woud aan concurrenten over. "Tegen die achtergrond zou ik als boer en aandeelhouder geen enkel probleem hebben met een beursgang", zegt professor Gert van Dijk, als econoom en coöperatiedeskundige verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit. "Zeker voor boeren die nu het geld hard nodig hebben om te overleven, is dit een heel welkome stap. En eventuele nadelen op termijn, die hoeven hen als ondernemers niet te raken."
WereldspelerVan Dijk is onder de indruk van de manier waarop de vorige topman, Bert-Jan Ruumpol, ForFarmers heeft omgevormd van een bescheiden coöperatie tot een wereldspeler in de vechtmarkt van veevoeders. "Heel ingenieus, hoe het bedrijf in 2007 een eigen handelsplatform voor aandelen kreeg. Dat opende de weg naar nieuw kapitaal en Europese groei. Dit succesvolle idee is nadien her en der gekopieerd."
Meer kapitaalForFarmers is dus al bijna tien jaar geen echte coöperatie meer. Met de volgende stap, een notering aan de beurs Euronext, wil Yoram Knoop - de huidige topman - nog meer kapitaal aantrekken om in belangrijke Europese deelmarkten nummer één te worden.
Op de beurs zijn namelijk veel meer koopgegadigden dan op het handelsplatform. Op die manier denkt het bedrijf in een markt met kleine marges te kunnen blijven innoveren tegen concurrerende voerprijzen. Voor de vele boeren/aandeelhouders die tegenwoordig geldzorgen kennen, levert de beurs waarschijnlijk hogere prijzen voor aandelen op.
ZorgenNiet alle leden zijn er gerust op dat ze op termijn profiteren van een beursgang. Ze vrezen dat op den duur het algemene aandeelhoudersbelang het wint van het belang van de krimpende groep klant/aandeelhouders. Dat zijn boeren die van ForFarmers vooral de beste producten tegen de scherpste prijzen willen en daarvoor graag medezeggenschap via de coöperatieve structuur behouden.
"Maar juist daarover zou ik me geen zorgen maken", zegt coöperatiekenner Van Dijk, "alles valt of staat namelijk met die goede prijs-kwaliteitverhouding. Op het moment dat daar geen sprake meer van is, stap je als boer over naar een andere leverancier, zoals de coöperatie Agrifirm of het particuliere De Heus. Die doen het beide uitstekend, net als ForFarmers. Je hoeft niet per se een coöperatie te zijn om het goed te doen in deze markt en tevreden klanten te hebben."
Niet vergelijkbaarDe veevoermarkt is wat Van Dijk betreft niet te vergelijken met twee andere grote pijlers onder de agrarische sector: de Rabobank (coöperatie) en de zuivelondernemingen, zoals FrieslandCampina (coöperatie). "Bij de bank is je invloed als boer van oudsher al veel beperkter en indirecter." En wat FrieslandCampina betreft: "Je kunt in de huidige markt niet zomaar aan iedereen je melk goed verkopen wanneer je als boer en aandeelhouder je relatie met de coöperatie zou willen beëindigen."