Nieuws Leiderschap
Alles wat je wilt weten over de inzet van een interim-directeur
Waar moet je beginnen als je een interim-directeur wilt inschakelen? Hoe zit de interimmers-wereld in elkaar? Na het lezen van dit artikel weet je er alles over en kun je op zoek naar een goede tijdelijke directeur.

Het klassieke beeld van een interim-directeur of -manager zul je misschien herkennen. Hij of zij wordt tijdelijk ingehuurd om de boel eens even flink op te schudden. Er moet gereorganiseerd worden, een bepaald omzetdoel moet zo snel mogelijk worden gehaald of er moet drastisch bezuinigd worden. Een interim-directeur lost de vuile klusjes op. Dat is voor hem minder erg omdat hij geen voorkennis heeft van het bedrijf en voordat je er erg in hebt is hij ook alweer vertrokken.
Toch geeft dit klassieke scenario een vertekend beeld van het werkelijke aanbod van interim-directeuren en -managers, zo blijkt. Het is niet alleen maar crisismanagement wat de interim-directeur doet. “Er zijn er ook veel die worden ingehuurd wanneer er iemand plotseling vertrekt of wanneer er een speciale, niet aanwezige expertise is vereist voor een bepaald project”, aldus Gijs de Haas van Dorsser, regiodirecteur bij Yacht, dat gespecialiseerd is in het leveren van interim-directeuren aan mkb-bedrijven.
Haico Spijkerboer, partner bij Boer & Croon dat gespecialiseerd is in executive management, vult aan: “Dat interim-directeuren als boemannen worden neergezet, is veel te kort door de bocht. Het klopt dat ze vaak lastige beslissingen moeten nemen. Daarom is een goede interim-directeur doelgericht, maar hij is ook sterk op het interpersoonlijke vlak. De manier waarop beslissingen worden gecommuniceerd, is cruciaal.”
5 redenen om een interim-directeur in te zetten
- Er is nog geen geschikte opvolger gevonden voor de onlangs vertrokken directeur
- De huidige directeur is op non-actief gesteld
- De huidige directeur is langdurig afwezig, door ziekte of zwangerschap
- Er is specialistische hulp nodig bij een bepaald project of (strategisch) programma, dat naast de reguliere business uitgevoerd moet worden
- Er is extra hulp nodig in een periode van extreme drukte of grote verandering binnen het bedrijf
Hoe lang zet je een interim-directeur in?
In de regel worden interim-directeuren ingezet voor een periode van drie tot negen maanden. Maar het kan voorkomen dat een interim-directeur langer aanblijft als de vaste directeur of manager langer wegblijft dan vooraf gedacht. Bij Boer & Croon krijgen de interim-directeuren- of managers bij grote transities vaak een periode van zes tot achttien maanden.
In welke vakgebieden kun je een interim-directeur inzetten?
Er bestaat niet zoiets als dé interim-directeur. Welke werkzaamheden een interim-directeur verricht, hangt sterk af van het vakgebied waarin hij of zij aan de slag gaat. Want een interim-directeur moet natuurlijk wel verstand van zaken hebben. Een aantal gebieden waarin de interim-directeur wordt ingezet:
- Algemeen beleid (bijvoorbeeld een tijdelijk algemeen directeur of een restructuring officer);
- Financieel (BV een CFO of group controller)
- Human Resource Management
- Sales
- Marketing & Communicatie
- Programma en projectmanagement
- Supply chain management, logistiek en inkoop
- Juridisch zaken
- Facilitair management
- ICT, internet en e-commerce
“Aan een half woord voldoende”
Vanwege zwangerschapsverlof van Bavaria’s warehousemanager, werkte Dick van Gend van januari tot en met mei 2016 als interim-manager bij het biermerk. Niet alleen werd hem gevraagd om te vervangen, maar ook om de organisatie door te lichten. Global customer logistics manager Fred Hooft, die Van Gend via interim-bureau BLMC aanstelde, zegt op logistiek.nl: “Van Gend is een manager die duidelijk is en zaken bespreekbaar maakt zonder eromheen te draaien. Dat waarderen mensen, ook al is de boodschap misschien niet leuk.” Zowel Van Gend als Hooft kijken terug op een vruchtbare tijd. Hooft: “We hadden aan een half woord voldoende.”
Hoe vind je een interim-directeur?
Er zijn verschillende manieren om een interim-directeur te vinden. Peter-Chris Kooij van openinterim.com, een platform dat de interim-directeur verbindt met de mkb-ondernemer, raadt de volgende vijf manieren aan:
- Via je eigen netwerk
- Via de zoekmachines
- Via LinkedIn
- Door een vacature te plaatsen op platforms als freelancer.nl
- Door een bemiddelingsbureau in te schakelen dat de selectie van kandidaten en de uitvoering van de opdracht begeleidt
Anno 2017 zijn veel interim-directeuren zelfstandigen met een eigen bedrijf. “Ook het interim-management gaat mee met de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt”, zegt Kooij. “Het flexwerken groeit en er is veel behoefte aan een flexibele schil. Dat geldt niet alleen voor de uitvoerende rollen, maar ook voor de managementlagen.”
Hoe selecteer je de juiste persoon?
Dat steeds meer interim-directeuren en -managers als zelfstandigen zijn gaan werken, houdt in dat er meer aanbod is. Dat betekent meer online speurwerk voor wie een interim-directeur wil inzetten.
Als ondernemers zelf op zoek willen gaan en geen bureau in de arm willen nemen, is het verstandig om te letten op de volgende zaken:
- Heeft de kandidaat de benodigde kennis en ervaring?
Als je bijvoorbeeld een interim-risicomanager zoekt in de logistiek, dan is het een absolute pré dat jouw kandidaat al eerder zo’n klus heeft gedaan bij een ander logistiek bedrijf. Een track record dus.
- Past de kandidaat in de organisatie?
Met uitzondering van crisismanagement en herstructurering is het belangrijk dat het type mens past binnen de organisatie. Is er een klik met de stakeholders? Past zijn werkstijl bij de werknemers? Ondanks dat het een tijdelijke job is, is het belangrijk om draagvlak te creëren.
- Heeft de kandidaat een frisse blik?
Het moment waarop een ondernemer een interim-directeur inschakelt, is een prachtige kans om iemand met een frisse blik in de organisatie te laten kijken. Maak daar gebruik van en selecteer daarop. Het is niet erg als iemand van buiten de branche komt, zolang hij of zij maar snapt wat er moet gebeuren en de vinger op de zere plek durft te leggen.
Het is verstandig om de referenties te controleren van een interim-directeur om te kijken of het klopt wat er op het CV gezegd wordt en wat voor vlees je in de kuip gaat krijgen.
Vaste aanstelling
Natuurlijk hoeft een interim-directeur niet interim te blijven, maar kan hij ook permanent blijven. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij dienstverlener CGI waar Sake Algra eerst ad-interim leidinggaf aan de Nederlandse organisatie van CGI, maar later werd aangesteld als senior vice-president van CGI Nederland.
Hoe selecteer je een goed interim-bureau?
Voor wie zelf geen tijd heeft om op zoek te gaan of de zoektocht aan een expert wil overlaten, kan terecht bij een interim-bureau als Boer & Croon, Ebbinge en Yacht, of een platform als openinterim.com. Zulke bedrijven beschikken over een groot netwerk om de zoekvraag van de klant te matchen met het aanbod.
Het ideale interim-bureau:
- is in staat zich grondig te verdiepen in het bedrijf, de specifieke situatie en de vraag
- heeft niet alleen het juiste netwerk, maar kan aanvullend ook goed zoeken om tot een goede shortlist te komen. Volgens Hinnejan Elswijk van Ebbinge Interim en Peter-Chris Kooij van openinterim.com putten bureaus vaak alleen uit hun eigen netwerk, maar is de vraag soms zo specifiek dat bureaus ook daarbuiten moeten kijken)
- is in staat op maat begeleiding te bieden tijdens de uitvoering van de opdracht
Over welke vaardigheden beschikt een goede interim-directeur?
Volgens Haico Spijkerboer van Boer&Croon beschikt een goede interim-directeur over de volgende vaardigheden:
- Analytische vaardigheden, snel de situatie eigen kunnen maken
- Daadkracht
- Resultaatgerichtheid
- Besluitvaardigheid
- Overtuigingskracht
- Interpersoonlijke effectiviteit
- Communicatief
“Een goede interim-directeur is een stakeholdermanager en een afmaker”, zegt Spijkerboer. “Hij of zij wordt teruggevraagd bij zo’n bedrijf. Niet de maand erop, maar wel in de komende jaren. Een goede interim-directeur wordt positief herinnerd.”
Lees ook: Interim-CEO Petra van der Linden: geef gevoel een belangrijkere rol in management
Overname
Soms neemt het interimschap een speciale wending, zoals bij Bouwbedrijf Hegeman Groep uit Nijverdal. Daar werd Adriaan Visser interim-directeur, toen bleek dat er flink orde op zaken gesteld moesten worden bij het bedrijf. Nadat een verkoopveiling was mislukt, besloot Visser zelf een bod te doen, zo schrijft het FD. En zo werd de voormalig interim-directeur ineens eigenaar van het bouwbedrijf.
Wat zijn de voordelen van een interim-directeur?
“Het belangrijkste voordeel voor de ondernemer is dat een interim-manager naast een frisse blik, veel ervaring en kennis van eerdere opdrachten meeneemt”, zegt Gijs de Haas van Dorsser van Yacht. “Daarnaast beschikt de ondernemer op deze manier over een flexibele schil voor zolang de interim-opdracht duurt. De ondernemer hoeft zich op deze manier geen zorgen te maken over administratie, verzekeringen en verloning. Daar verspilt de gemiddelde ondernemer vanzelfsprekend het liefste geen tijd aan.”
Haico Spijkerboer van Boer&Croon sluit zich hierbij aan. “Tijdelijk werken met een interim-directeur kan een enorme impuls geven aan je bedrijf. Als je een goede interim-directeur uitzoekt, heb je een tijdje een overgekwalificeerd persoon aan boord, die heldere inzichten kan geven aan je directieteam. En je kunt natuurlijk in korte tijd versnellen en heel gericht naar een doel toe werken.”
“De gemiddelde interim-manager vindt het heerlijk heel doelgericht bezig te gaan en is wars van kantoorpolitiek”, zegt Peter-Chris Kooij van openinterim.com. “Daar moet je als bedrijf gebruik van maken. Na de afgesproken periode heb je je doelen behaald, neem je weer afscheid en bedank je je interim-manager voor zijn slagvaardigheid. Iedereen blij.”
Wat zijn de nadelen van een interim-directeur?
“Een interim-directeur vraagt van je bedrijf een investering in geld”, zegt Hinnejan Elswijk van Ebbinge Interim. “En je moet er rekening mee houden dat de opgedane kennis, de ervaring en het netwerk ook weer uit je bedrijf verdwijnen. Bovendien kost het inwerken en effectief maken van een interim-directeur aan het begin een investering in tijd.” Gijs de Haas van Dorsser van Yacht denkt echter dat een interim-directeur of -manager goedkoper is, omdat hij of zij per uur betaald wordt en daardoor minder kost dan een manager met dezelfde kwalificaties in loondienst.
Peter-Chris Kooij sluit zich aan bij Elswijk als het gaat om het bedrijfsgeheugen. “Dat verdwijnt. Als de interim-directeur vertrekt dan neemt hij de kennis mee. Maar dat hoeft niet erg te zijn als er duidelijke afspraken gemaakt worden.” Haico Spijkerboer vult aan: “Zorg bij vertrek van de interim-directeur altijd voor een goede overdracht. Bovendien kun je hem toch een beetje aan je bedrijf binden door met hem af te spreken dat hij na verloop van tijd weer eens langskomt om de vorderingen te bespreken en te evalueren.”
Wat kost een interim-directeur?
“Er geldt een brede range”, zegt Hinnejan Elswijk van Ebbinge Interim. “Tussen 800 euro en 1800 euro per dag. Dat is uiteraard sterk afhankelijk van de opdracht, de omvang van de onderneming en het niveau van de interim-manager.” Ook volgens de andere geïnterviewden hangen de tarieven sterk af van factoren als werkervaring, leidinggevende vaardigheden, senioriteit en specifieke vaardigheden voor een opdracht.
Wat zijn de recentste ontwikkelingen in de interim-markt?
“De afgelopen jaren is het aanbod van interim-managers erg groot geweest”, zegt Peter-Chris Kooij. Daardoor is er een prijzenslag ontstaan. Uurtarieven daalden 30 procent. Dat geldt overigens niet voor de interim-managers die te maken hebben met bijvoorbeeld ingewikkelde ICT-trajecten of zware klussen met veel verantwoordelijkheid en druk. Daarin is nog steeds een bepaalde schaarste.”
“Vraag naar tijdelijke expertise en capaciteit is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Naast het feit dat steeds meer bedrijven een grotere flexibele schil hanteren en dat de vraag binnen bepaalde vakgebieden toeneemt, merken we ook dat steeds meer professionals een interim-baan interessanter vinden in plaats van een vast contract bij één bedrijf”, zegt Gijs de Haas van Dorsser.
“De interim-markt is tussen 2013 en 2017 gegroeid”, zegt Hinnejan Elswijk van Ebbinge Interim. “Wij zien een toenemende vraag, zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector. De economie verbetert zich. Hierdoor is er niet alleen meer geld beschikbaar, maar is er ook meer ambitie om zaken aan te pakken en meer daadkracht om mensen te vervangen die niet in staat zijn de onderneming naar een volgend stadium te brengen.”
“Door de crisis zijn veel goede managers en directeuren uit vaste dienst gegaan en zelfstandig geworden. Nu de markt weer aantrekt, zijn die mensen voor bedrijven weer interessant in interim-vastconstructies”, aldus Haico Spijkerboer van Boer&Croon. “Dan wordt er gestart als interim-directeur of -manager en als het goed gaat, kan een tijdelijke manager weer in loondienst gaan.”
'Dat interim-directeuren als boemannen worden neergezet, is veel te kort door de bocht'