Nieuws Leiderschap

Hoe André Rieu ook in tijden van corona de wereld verovert met zijn familiebedrijf

Vanaf vanavond kun je wekelijks op RTL Z afstemmen voor het programma 'Humberto onderneemt...' waarin Humberto Tan op bezoek gaat bij bekende Nederlandse ondernemers. André Rieu is de eerste topondernemer in de serie. Voor ons een prachtige aanleiding om nog eens te kijken naar het succes van de Rieu-dynastie aan de hand van eerdere interviews en ondernemerstips. En o ja, hoe gaat de Limburger om met de coronacrisis?

Redactie De Ondernemer / MVO 18 augustus 2020

Andre rieux humberto tan

Topondernemer en violist André Rieu. Foto: ANP

Personeel in vaste dienst

André (70) en Pierre (38) Rieu staan als president-directeur respectievelijk vice-president samen aan het hoofd van André Rieu Productions bv. Een bedrijf dat harde klappen krijgt van de crisis, zo vertelde de Limburger eerder deze maand aan het AD. ,,Ik heb 120 man in vaste dienst. Die momenteel bijna niets kunnen doen. Ik ben blij met de overheidssteun en hoop dat die vanaf het najaar wordt voortgezet. Zo niet, dan zal ik het uiteindelijk niet meer redden. Iedereen zal begrijpen dat ik al die mensen niet kan blijven betalen terwijl er niets binnenkomt. We verdienen sinds maart geen stuiver meer.’’

De verkeerde kant op door corona

Of Rieu daar wakker van ligt?,,Nee, omdat ik altijd goed slaap en een optimist ben. Ik ben op zondag geboren, daar zal het aan liggen. Maar overdag vraag ik me wel eens af hoe dit verder moet. Ik heb nog spek op de botten, daarom kunnen we hier ook nog zitten en een taartje eten, maar het gaat wel met een enorme vaart de verkeerde kant op. Houdt dit nog een jaar aan, dan ben ik failliet. En met mij 95 procent van alle entertainmentbedrijven.’’

Kleinschaliger optreden of desnoods solo is geen optie voor de muzikale ondernemer.,,Ook niet tegenover mijn orkest. We gaan met zijn allen door, of niet. En moeten we de boel opheffen, dan gaan we daarna toch weer door. Ik zeg altijd dat ik 140 jaar word, dat meen ik ook. Ik ben nu 70, dus op de helft. Ik denk nu: och ja, het is even een zwaar jaar, maar er komen er nog 69 aan.’’

''We gaan met zijn allen door, of niet. En moeten we de boel opheffen, dan gaan we daarna toch weer door''

André Rieu over de coronacrisis

Rieu en zijn zoon Pierre in Tampa, Florida, vlak voordat hij besluit om de Amerikaanse toer af te breken vanwege de uitgebroken coronacrisis. Foto: ANP

Doorzettingsvermogen André en Pierre Rieu

Terug naar het dagelijkse leven. André en Pierre Rieu wonen naast elkaar in het schilderachtige kasteeltje Huis de Torentjes aan de voet van de Sint-Pietersberg in Maastricht. ,,Ik woon op twintig seconden van pa", aldus Pierre in een interview met het AD. Zowel uiterlijk als innerlijk kennen vader en zoon overeenkomsten. Eén karaktereigenschap delen ze zonder meer: doorzettingsvermogen. Een uiterst taai soort vasthoudendheid die het doorlopende succes bepaalt van het familiebedrijf, dat nagenoeg de gehele planeet platwalst. Letterlijk. Waarom de violist in 2018 tot Beste Limburgse Ondernemer werd uitgeroepen, lees je hier...

Rieu in Limburgse coronacampagne: 'Goed dat je de regels volgt!

André Rieu werkt mee aan de campagne van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Visit Zuid-Limburg om het belang van de corona-maatregelen extra onder de aandacht te brengen bij de inwoners en bezoekers van deze regio. De boodschap van de campagne: ‘Goed dat je de regels volgt!’. De organisaties benadrukken dat ondanks dat het straatbeeld weer normaal lijkt, de maatregelen er niet voor niets zijn.

Pierre in 2016 in het AD: ,,Mijn vader is een perfectionist en doorzetter. Dat bewonder ik in hem. Tegelijk kan ik me aan die verbetenheid tegen de klippen op ook weleens ergeren. Laat toch gaan, denk ik dan."

Rieu als allround genie

André in 2016: ,,Voor ons bedrijf is Pierre onmisbaar, een allround genie. Pierre begon op de onderste trede, nu staat hij op directieniveau. Hij kan afschuwelijk veel dingen tegelijk doen. Als ik zeg: 'Denk je daar nog aan...' dan is het al gebeurd. Zo eventjes, met z'n telefoon onder tafel."

Kijk onder naar een interview met de violist in De Wereld Draait Door uit december 2019.

40 miljoen albums en 15 miljoen concertkaartjes verkocht

De eerste aflevering van zijn nieuwste tv-programma leidt Humberto Tan naar Maastricht. Onderweg naar het kasteel van Andre Rieu vroeg de presentator zich vooral af hoe Rieu het zo lang volhoudt zonder concerten. De koning van de wals is de best verkopende klassieke muzikant ter wereld en daarmee een zeer succesvol ondernemer. Tan vraagt hoe de carrière van de Maastrichtse violist toch zo bijzonder vorm kreeg sinds hij op vijfjarige leeftijd zijn eerste viool in handen had gekregen.

Tan: ,,Vele hoogte- maar ook dieptepunten later heeft Rieu meer dan 40 miljoen albums en 15 miljoen concertkaartjes verkocht.” Tot ook Rieus plannen ruw werden onderbroken door corona. Geen tournee door Amerika ook zijn wereldberoemde Vrijthof-concerten in Maastricht moest hij annuleren. Voor de komende periode liggen al zijn optredens stil.

Het werd een boeiend gesprek tussen Rieu en Tan, waar de presentator ‘mooie inzichten’ aan over heeft gehouden: ,,Succes begint klein en ook als je heel groot bent, is geen detail te klein.” Rieu waarschuwt bovendien dat geld niet je belangrijkste drijfveer hoeft te zijn, maar bij tegenslag wel een zware molensteen om je nek kan worden. Kijk en luister vanavond mee als Rieu Tan vertelt hoe hij zelf zijn balans bewaakt.

Humberto Onderneemt is iedere dinsdag te zien op RTL Z om 20.30 uur.

Toen André Rieu en zijn orkest voor de eerste keer naar de Verenigde Staten reisden, wachtten er op de kade in New York drie toerbussen die verzekerd moesten worden. ,,Niemand was zo gek om drie bussen, een compleet orkest met instrumenten, allrisk te verzekeren. Pierre ging een paar dagen eerder naar Amerika, struinde door de stad en vond een verzekeraar. Hij was net 19, werkte pas een half jaar. Geloof me, het is net zo'n doorzetter als zijn vader."

Privé en zakelijk in een familiebedrijf

Als privé en zakelijk zo verknoopt zijn, lopen familieband en familiebedrijf dan niet voortdurend door elkaar? Pierre: ,,Dat viel in het begin ook niet mee. Nadat ik heel het bedrijf had doorlopen en de leiding kreeg, werd ik voorgesteld aan het personeel. 'Mijn' personeel welteverstaan, want ineens was ik de baas. Ik weet nog dat pa en ma er met tranen in hun ogen bij stonden − bij mij liep de dunne poep langs mijn benen de schoenen in.

Lees ook: Dit zijn de vermogendste artiesten van Nederland

Rieu als werkgever

,,Ik moest mijn eigen stijl en systeem in het bedrijf brengen, maar na drie weken zag ik mijn vader in een werkgever veranderen. 'Waarom is dit niet klaar, waarom is dat niet gebeurd...?' Toen voerden we een goed gesprek. Sindsdien is de werkverdeling duidelijk. Ik bemoei me met alles buiten de muziek. Van de techniek en de decorstukken tot het filmen met een drone, zoals tijdens de concerten in Roemenië."

Drie succesgeheimen van Rieu

Waarom is André Rieu nationaal en ook internationaal zo bekend? Drie wetenschappers van de Universiteit Maastricht onderzochten eerder het ‘fenomeen’ Rieu en verwerkten hun bevindingen in een boek. Zij geven drie verklaringen voor het succes. Lees hier uitgebreid over wat jij kan leren van de ondernemer Rieu in drie lessen!

  • Rieu geeft veel optredens op pleinen. Dat kennen we uit de Middeleeuwen, het hele volk wordt betrokken, het straalt collectiviteit uit.
  • Rieu maakt laagdrempelige klassieke muziek. De elite kijkt neer op deze vorm van cultuur. Rieu speelt daarmee door grapjes te maken over deze elite en ze een beetje op de hak te nemen. Hij walst over de vooroordelen heen.
  • In de registraties van de concerten van de Limburgse muzikant zijn nooit spelende handen te zien. Bij klassieke orkesten wordt vaak ingezoomd op de handen die piano of klarinet spelen, dat toont de virtuositeit van de muzikanten. Maar Rieu zet juist in op emoties.

Vergaderen en burn-out in huize Rieu

Vergaderen gebeurt in huize Rieu, waar het kantoor is gevestigd, zo min mogelijk. De top van het bedrijf komt elkaar op de trap of in de gang tegen. ,,Als ik mijn meisjes een schone luier gaf en pa kwam langs, wisselden we aan de commode informatie uit", aldus Pierre.

Bijkomend voordeel van de innige band tussen vader en zoon is dat Pierre een oogje houdt op de gezondheid van zijn vader, die begin 2012 werd geveld door een burn-out. ,,Gelukkig ligt dat achter ons, maar ik zie erop toe dat zoiets nooit meer gebeurt. Vervelend als ík een spier verrek, maar als hij een schouderblessure heeft, is dat een groot probleem. We sporten samen onder leiding van een personal trainer. Een beul, mag ik wel zeggen."

Lees ook: De BV André Rieu en zn.

Humberto ontmoet topondernemers

Voor het RTL Z-programma 'Humberto onderneemt...' gaat Humberto Tan op bezoek bij bekende Nederlandse ondernemers als André Rieu, Atilay Uslu (Corendon) en Joris Beckers (van Picnic). Andere gasten zijn Juul Manders (BALR), Pieter Zwart (CoolBlue), Manon van Essen (Magioni), Ineke Kooistra (Young Capital) en Won Yip (YipGroup). Het programma is wekelijks op dinsdag te zien om 20.30 uur.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.