Nieuws Leiderschap

Zo ontwikkelde Apollo Vredestein fietsbanden van paardenbloemen

Het lijkt futuristisch of überhaupt niet mogelijk: fietsbanden maken met de witte vloeistof uit paardenbloemen. Maar niks is minder waar. Apollo Vredestein haalde de substantie uit de Russische variant van het bloemetje en hoopt op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan een duurzame economie. Robert van den Ham van De Ondernemer sprak op het Business Festival Twente met chemisch technoloog Nico Gevers en productmanager Axel Bult.

Anna Neeltje de Boer 24 oktober 2018

Apollo vredestein fietsbanden fietsen racefiets natuurrubber paardenbloemen 2

Kazachstan

,,Je hebt een speciaal type natuurrubber nodig. Een speciaal plantje om aan goede, hoge kwaliteit natuurrubber te komen”, vertelt Gevers. ,,Dat vonden we in Rusland – Kazachstan om precies te zijn. Hoog in de bergen groeien de plantjes die de basis vormen voor onze fietsbanden.”

Natuurrubber is de toekomst

Er werd uren gediscussieerd over het hoe en waarom. Gevers was stellig. Er is een gebrek aan natuurrubber en we moeten zeker kunnen stellen dat er ook in de toekomst voldoende natuurrubber is. Met succes: inmiddels heeft het bedrijf 1 hectare land in Zeeland en 1 hectare land in Vlaanderen: ,,Maar we hopen in 2020 zo’n 100 hectare te hebben.”

Lees ook: Helga van Leur : Wat jij kunt leren van de weersveranderingen

500 innovatieve fietsbanden

Volgend jaar gaan de eerste 500 innovatieve fietsbanden, met het voordeel dat ze meer grip en een lagere rolweerstand hebben, in productie. ,,We zijn uitermate trots”, zegt een glunderende Bult. “Ze gaan ook in de high performance-fietsmarkt gebruikt worden. Dat is gewoon geweldig.”

Geen astronomische bedragen

Hoeveel de banden gaan kosten, kan Bult nog niet vertellen. ,,Er zal een prijskaartje aan komen te hangen dat hoger is dan bij een gewone racefietsband, maar astronomische bedragen kunnen we niet vragen. Het moet verkoopbaar blijven. De high end-fietsgebruiker die zoekt naar een beetje meer performance, kunnen we voor een geringe meerprijs een uniek product leveren.”