Podcast Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Afas software arnold mars cfo

Arnold Mars is de cfo van softwarebedrijf AFAS. Foto: AFAS

Van onze redactie 20 januari 2023

Liefde betekent volgens cfo Arnold Mars ook dat je het beste met elkaar voorhebt. ,,Niet omdat de ander geweldige dingen doet, maar juist ondanks het feit dat die soms steken laat vallen. Die positieve houding maakt leven en werken een stuk eenvoudiger, want we gaan uit van de goede bedoelingen. Ik durf te beweren dat mensen hier boven hun kunnen presteren. Doordat ze plezier hebben en worden gewaardeerd.”

Arnold Mars (AFAS): 'Liefde en kwetsbaarheid, dat zit niet ver van elkaar vandaan'

Geen enkel bedrijf in ons land is waarschijnlijk zo intens met het thema liefde bezig, zo vertelt Mars aan Cor Hospes in deze Hart voor Zaken. ,,Laten we vooropstellen dat het een hele rare combinatie is. Je hebt het over business en tegelijkertijd ga je opeens praten over liefde. Ik weet niet of je het vaak tegengekomen bent, maar ik vind het zelf bijzonder om in een in een wereld waarin het gaat over winst maken, waarin je met producten en klanten binnenhalen bezig bent. En ja, dan komt opeens dat zachte thema liefde binnen. Laten we eerlijk wezen. Misschien heb jij wel eens een managementsessie of training gehad. Dan gaat het vaak over krachtig leiderschap vanuit de ik-vorm. Dus ja, ik vind het een heel atypisch thema en toch vind ik het een heel mooi thema, want het laat ook wat zien hoe je in het leven staat en ook hoe je met je medewerkers, dilemma’s en klanten omgaat.”

Een zijpaadje: Arnold Mars sprak recent met iemand van een bedrijf. ,,Die zei: ‘weet je, dat thema duurzaamheid, dat is hartstikke interessant. Maar ik koop het af. Ik schaf gewoon een certificering aan. Het is dan even wat geld op tafel en daarmee klaar’.'' De cfo vraagt zich af of ondernemerschap op zo’n manier vandaag nog wel kan. ,,Je moet een bepaalde liefde, een bepaalde zorg hebben voor thema’s en daarmee aan de slag gaan. En als ondernemer je kwetsbaarheid laten zien. Want ja, liefde en kwetsbaarheid, dat zit niet ver van elkaar vandaan.”

''Ons clubhuis heeft voor ons wel een diepere betekenis. Het staat voor ons clubgevoel''

Arnold Mars, cfo AFAS

Plezier is binnen AFAS zelf ook een magisch begrip

AFAS automatiseert in de woorden van Arnold Mars ‘de minder leuke kant van een bedrijf’, de boekhouding en verloning en andere administratieve processen. Dat probeert het softwarebedrijf voor zijn klanten leuker en makkelijker te maken. Door ze te inspireren het allerbeste uit hun software te halen. ,,Uiteindelijk is het onze wens dat een bedrijf beter gaat functioneren en dat hun medewerkers meer plezier in hun werk hebben. Dat ze misschien met minder mensen meer kunnen doen.”

Plezier is binnen AFAS zelf ook een magisch begrip. Kijk op de website, kijk naar hun foto’s en video’s, en loop maar eens bij hun ‘clubhuis’ in Leusden naar binnen, allemaal lachende mensen. Dat clubhuis zou aanvankelijk het AFAS Experience Center heten. Vlak voor de oplevering kwam corona. En toen dacht iedereen ineens: 'Hmmm, Experience Center, of is het toch wat anders. Kunnen we de verbinding die we in dit gebouw willen realiseren ook onder een naam realiseren. Zie hier de geboorte van dat clubhuis.

,,Dat sluit heel erg aan bij onze Why, die liefde. Als mensen bij ons binnen komen, dat ze dan zeggen: 'Ja, ik voel het, ik vind het mooi wat ik hier ervaar, een bepaalde warmte, een bepaalde omgangsvorm'. Ons clubhuis heeft voor ons wel een diepere betekenis. Het staat voor ons clubgevoel.”

''Je moet er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Als iemand jarig of ziek is, of als iemand gaat trouwen: hoe ga je daarmee om?''

Arnold Mars, cfo AFAS

Medewerker centraal in werkpret- en leidinggevenden-enquête AFAS

Ook bij AFAS heeft na het coronavirus de thuiswerkpandemie toegeslagen. De medewerkers komen minimaal twee dagen per week naar kantoor, dat is de wens, niet om een presentatie voor te bereiden of voor ander denkwerk, nee, voor al dat andere. Dan mogen ze niet stilletjes in een hoekje zitten. Tweejaarlijks houdt AFAS een werkpret- en leidinggevenden-enquête. In beide staat de medewerker centraal, dus die mag onder meer zijn leidinggevende beoordelen, in die andere draait het meer om wellbeing. ,,We zien dat de scores gelijk zijn gebleven als voor corona, dus dat is - denk ik - een mooi compliment.”

Of dat de kracht is van een familiebedrijf? Dat vindt hij niet. Je moet er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Als iemand jarig of ziek is, of als iemand gaat trouwen: hoe ga je daarmee om? Of iemand vijf of twee dagen op kantoor zit, maakt dan niet zoveel uit. Je kan ook dan nog heel persoonlijk zijn. Je kunt iemand bellen of een kaartje sturen. Een collega kwam na een zware bevalling op kantoor en vertelde vooraf een presentatie die ze moest geven: ‘Ik vind het echt niet normaal hoeveel kaartjes ik heb gekregen, echt dankjewel’. Dat vindt hij tof. ,,De familie bij elkaar houden, zeker, dat zit erin. Als dat het geheim is van een familiebedrijf, ja, dan kan ieder bedrijf toch diezelfde keuzes maken.”

Lees ook: Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Tip van Arnold Mars voor andere ondernemers en leidinggevenden

Luister naar Hart voor Zaken voor veel meer visies en adviezen van de AFAS-cfo. Zijn tip voor andere ondernemers? Koop een spiegel en ga eens goed naar jezelf kijken. Hoe mensgericht ben je en breng dat terug in het bedrijf? Ga niet boven, maar tussen je mensen staan. ,,Dan gebeurt er iets.” Mars zijn tweede tip: zorg voor plezier in het werk. ,,Ik denk dat hier mensen werken die boven hun eigen kunnen presteren. Omdat ze plezier hebben en voelen dat ze worden gewaardeerd.”

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details