Aangeboden door Ondernemen tegen Eenzaamheid
Branded Content Leiderschap
Sociaal ondernemen: durf jij het aan?
Ineens sta je oog in oog met eenzaamheid. Bijvoorbeeld omdat je lesmateriaal over seksuele voorlichting maakt, maar erachter komt dat je doelgroep niet eens sociale contacten heeft. Of omdat je leert dat geluk in elkaar ontmoeten zit. Het overkwam Jacques de Wit (Stichting Leer Zelf Online) en Alma van Steenbergen en Ruth Deddens (Stichting Geluksacademie). 'Sociaal ondernemen is de moeilijkste, maar ook de mooiste manier van ondernemen. Durf jij het aan?'

De Wit stuitte op het thema eenzaamheid toen hij met Stichting Leer Zelf Online een website ontwikkelde over seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking.
„Tijdens de officiële lancering kwam er een man naar me toe. Hij zei letterlijk: ‘Fijn hoor, nu weten we hoe het veilig moet, maar met wie dan? Wij hebben helemaal geen contacten, niet eens vriendschappen, dus al helemaal geen seks.’ Daar sta je dan als ondernemer, met je mond vol tanden. Er wordt in ons land zo veel geld geïnvesteerd in voorlichting, maar geen moment stilgestaan bij eenzaamheid. Daar zit een enorme hulpvraag.”
"Fijn hoor, nu weten we hoe het veilig moet, maar met wie dan? Wij hebben helemaal geen contacten, niet eens vriendschappen, dus al helemaal geen seks"
Op dat moment besloot De Wit te ondernemen tegen eenzaamheid. Hij richtte onder meer ABCMaatje op, een gratis website en app voor zelfstandig wonende volwassenen met een verstandelijke beperking. „Op ABCMaatje kun je chatten met andere mensen en iemand uitnodigen voor een ontmoeting. Daarnaast organiseert ABCMaatje leuke ontmoetingsavonden met allerlei activiteiten, die het makkelijk maken om met elkaar in contact te komen.”
Op weg naar geluk
Ook Van Steenbergen en Deddens ondernemen tegen eenzaamheid. Zij vormen de ‘gezamenlijke kracht’ achter de Geluksacademie: een stichting die niet de klacht (eenzaamheid), maar de kracht (geluk) centraal stelt. Deddens: „Aandacht richten op geluk, werkt. Daarom helpen wij gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen en bedrijven om op succesvolle wijze geluksgericht te werken. Zo leiden we ‘geluksconsulenten’ op die mensen die zich eenzaam voelen een ‘geluksroute’ aanbieden: een wetenschappelijk bewezen methodiek om mensen weer aan het roer van hun leven te zetten.”
Alma van Steenbergen en Ruth Deddens.
Kan dat ook digitaal?
Op dit moment werken Van Steenbergen en Deddens aan het initiatief ‘Geluksverbinding’: een digitale versie van de Geluksroute. Een mooi medium om nóg meer mensen te bereiken, maar ook een flinke uitdaging, zegt Van Steenbergen. „Ruth en ik zijn goed in innoveren en organiseren, maar we zijn ook ontzettende digibeten. Dat betekent dat wij iets ontwikkelen waar we eigenlijk heel ver van af staan. En toch doen we het! Waarom? Om nóg meer mensen gelukkig te maken.”
"Hoe kun je tot échte verbinding komen? Ook digitaal?”
En dat wordt beloond, want nu krijgen de onderneemsters een helpende hand van het Oranje Fonds, vertelt Deddens. „Binnen het programma Ondernemen tegen eenzaamheid leren digitale experts ons de (technische) kneepjes van het vak. Hoe kun je tot échte verbinding komen? Ook digitaal? Dat onderzoeken wij nu, door verschillende dingen uit te proberen en de resultaten te meten.”
Ja, dat kost geld
De Wit runt met Stichting Leer Zelf Online een goed lopend technisch bedrijf, dus daar zit voor hem de uitdaging niet in. Waarin wel? In sociaal ondernemen an sich, want dat is volgens De Wit de moeilijkste vorm van ondernemen. „Wij verkopen licenties aan zorgorganisaties. Je wilt niet weten hoe vaak wij van hen de vraag krijgen: kost dat geld? Ja, natuurlijk kost dat geld. Je krijgt van ons een pakket vol verzorgde feestavonden en professionele coaches. Gelukkig worden wij overspoeld met aanvragen van cliënten. Dat kan een zorgorganisatie niet negeren.”
Sociaal ondernemers zijn mensen met een missie
Sociaal ondernemen mag dan misschien lastig zijn, het is volgens De Wit ook de mooiste vorm van ondernemen. „Ja, het is mooi om een bedrijf op te bouwen dat winst maakt, maar als je als ondernemer niets terugdoet voor de samenleving, loop je op den duur tegen de lamp aan. Op een zekere leeftijd is geld immers totaal oninteressant. In the end wil je niets anders dan trots terugkijken op je leven. Nou, op een ontmoetingsavond van ABCMaatje kan ik niet trotser zijn.”
"Als je als ondernemer niets terugdoet voor de samenleving, loop je op den duur tegen de lamp aan”
Deddens valt bij: „Stel je het welbevinden van de mens voorop? Dan word je beloond met voldoening. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel tof om te zien dat mensen al door één gesprek anders in het leven staan. Puur en alleen omdat zij als mens en niet als probleemgeval gezien worden.”
Ondernemen tegen eenzaamheid
Stichting Geluksacademie en Stichting Leer Zelf Online zijn twee van de 18 sociaal ondernemingen die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken.