Nieuws Leiderschap
Corporate Queer lanceert leiderschapsprogramma voor LHBTI+ toptalent in bedrijfsleven
Het is International Day Against Homophobia and Transphobia ofwel ‘IDAHOT’. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor geweld en discriminatie jegens de LHBTI'ers. Op straat, op school, maar ook op de werkvloer is dit nog steeds aan de orde van de dag. Daarom lanceert Corporate Queer, het Nederlandse kennisplatform dat de heteronorm binnen het bedrijfsleven aan de kaak stelt, een nieuw leiderschapsprogramma.

‘Defiantly Different’, een leiderschapsprogramma, is volledig gericht op LHBTI+ toptalent. Foto: Shutterstock
Nederland was het eerste land ter wereld dat op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Het leek een hoopgevend voorteken voor de LHBTI+ community. Toch is het niet gelukt om die koppositie vast te houden. Recent oordeelde een rechter dat iemand uitschelden voor ‘kankerhomo’ geen groepsbelediging is, maar dagelijks taalgebruik. Ook zijn niet-medisch noodzakelijke operaties bij intersekse kinderen toegestaan en is geboorteverlof voor same-sex koppels niet nationaal geregeld.
Nederland zakt op Rainbow Europe Index: oproep aan bedrijfsleven en werkgevers
Onze plek in de top 10 van ILGA's Rainbow Europe Index – een lijst die landen rangschikt naar hoe goed rechten van LHBTI+ personen zijn geregeld – zijn we kwijtgeraakt. Remco Boxelaar, oprichter van kennisplatform Corporate Queer (CQ), merkt de gevolgen iedere dag om zich heen: ,,LHBTI’ers moeten hun leven lang vechten voor hun plek. Niet alleen rond de coming-out, maar ook in de levensfase 25-40 worden zij geconfronteerd met het feit dat ze van de norm afwijken. Of je nu in transitie gaat, jezelf wilt kleden op een gendervrije manier of kinderen wenst via een draagmoeder of adoptie. Bij bedrijven is het niet vanzelfsprekend allemaal voor je geregeld, zoals dat voor de heteroseksuele collega wél het geval is. En dat moet veranderen.”
''Uit angst dat schoolpleintaferelen zich herhalen, blijven sommigen liever in de kast of solliciteren überhaupt niet bij corporate organisaties''
Een kantoorklimaat waarin iedere werknemer zichzelf kan zijn
CQ zet zich in voor een kantoorklimaat waarin iedere werknemer zichzelf kan zijn en waar conformeren aan de norm geen voorwaarde is voor zakelijk succes. Dat vergt aanpassingen in zowel het bedrijfsbeleid als de bedrijfscultuur en óók actie aan de kant van de LHBTI+ community. Boxelaar: ,,Ik proef bij leeftijdsgenoten onzekerheid over de mate van acceptatie op de werkvloer. Uit angst dat schoolpleintaferelen zich herhalen, blijven sommigen liever in de kast of solliciteren überhaupt niet bij corporate organisaties. We voelen ons niet altijd welkom, soms zelfs psychologisch of fysiek onveilig. In mijn ogen kan queerness juist bijdragen aan krachtig leiderschap en het stelt een belangrijk voorbeeld voor andere, jongere LHBTI’ers.”
Om corporate LHBTI’ers te ondersteunen en de representatie van queer personen in de boardrooms van Nederland te vergroten, lanceert CQ ‘Defiantly Different’ – een leiderschapsprogramma, volledig gericht op LHBTI+ toptalent.
Lees ook: Diversiteit als basis succes: zo doet Dax Dasilva van Lightspeed het
Defiantly Different: verbinding in verschillende industrieën en disciplines
Met het programma ‘Defiantly Different’ wil CQ LHBTI’ers uit allerlei industrieën en disciplines verbinden. Gedurende de opleiding leren deelnemers elkaars drijfveren ontdekken, worden complexe werkvloersituaties besproken en gaan ze samen op zoek naar de handvatten voor authentiek leiderschap. Verschillende inspirerende leiders die zelf openlijk LHBTI+ zijn, verzorgen workshops die gaan over het omzetten van kwetsbaarheid in kracht.
,,Dit is hét programma waar ik zelf altijd van heb gedroomd. Een klas vol met ambitieuze queer professionals die de tweede of derde stap maken in hun carrière en willen leren welke rol hun geaardheid of genderidentiteit speelt in de keuzes die zij maken,” aldus Boxelaar. ,,Met ‘Defiantly Different’ wil CQ een netwerk bouwen aan alumni die elkaar aanmoedigen uit de kast te komen en support geven in de weg naar de top.''
Lees ook: Pride: Nederlandse bedrijven aan het pinkwashen of oprecht?
Corporate Queer
Corporate Queer is een Nederlands platform voor LHBTI+ professionals en iedereen met een open mind. CQ houdt bedrijven een spiegel voor en roept hen indien nodig ter verantwoording. Bedrijven kunnen lid worden van het platform of Remco Boxelaar benaderen voor (leiderschaps)trainingen, veranderprogramma’s en strategisch advies. Boxelaar is zelf daarnaast toezichthouder bij Diversiteit in Bedrijf, een onderdeel van de Sociaal-Economische Raad (SER) en uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Interviews die hij doet met mensen uit het bedrijfsleven zijn hier terug te vinden en binnenkort ook als podcast.