Nieuws Leiderschap

De briljante managementkeuzes van Tom Dumoulin’s team Sunweb

Met heilig geloof in hun visie bouwden managers Iwan Spekenbrink en Rudie Kemna vanuit Deventer aan het wielerteam dat Tom Dumoulin Giro-winnaar zou maken, meldt het AD. Grote talenten zo goed mogelijk laten presteren door teamwork, vergaande begeleiding en innovatie. “Het beleid van gisteren is niet het beleid van morgen."

PIM BIJL 29 mei 2017

Tom dumoulin giro team sunweb winst spekenbrink management 1968

De Giro-zege van Tom Dumoulin is óók het verhaal van een eigenzinnige ploeg, ooit gestart als Skil-Shimano, geduldig de eigen koers varend in de wielersport. Skil groeide van het lachertje van het peloton in tien jaar tijd uit tot het Sunweb met een Giro-winnaar.

Hossen

Tom Dumoulin (26) heeft al tig oerkreten achter de rug, de mooie dames zijn al door hem natgespoten, hij heeft zijn roze trui al aan en zong zojuist het Wilhelmus mee. En nu kijkt hij even over zijn schouder, geeft een seintje aan zijn dolgelukkige ploeggenoten van Sunweb die vervolgens het podium opstappen. Tom Stamsnijder en Georg Preidler hijsen hun kopman op de schouders en even later staan er een groep uitzinnige mannen te hossen op Van Halens 'Jump' op het Piazza Duomo.

Management

Ze wisselen blikken uit, knijpen elkaar af en toe even. Zo van: is dit echt? Stafleden stamelen even verderop, vinden de prestatie 'ongelooflijk' en 'niet te bevatten'. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, zeker met deze ontlading en euforie in beeld, maar in 2008 wordt over de ploeg Skil-Shimano nogal lacherig gedaan. Iwan Spekenbrink, hier knuffelend met ploegleider Aike Visbeek, heeft dan het management van Arend Scheppink overgenomen en leidt volgens velen een vreemd klein duimpje dat de sport tamelijk naïef benadert. Buiten de gebaande paden, met weinig grote wielernamen in de organisatie bovendien.

Dedain

En die wildcard voor de Tour de France in 2009 komt wel erg vroeg. Het team is er nog niet klaar voor en zou de uitnodiging vooral te danken hebben gehad aan gevlei. Ja, er wordt met dedain naar de ploeg gekeken. Cultfiguur Kenny van Hummel wordt door de Franse sportkrant l'Équipe uitgeroepen tot slechtste klimmer van de Tour ooit. Simon Geschke, man van het eerste uur en deze ronde een belangrijke knecht, is dan ook verbaasd: ,,Ik had tot voor kort echt nooit gedacht dat wij een grote ronde zouden winnen."

Lees ook: Het prijzengeld van Giro-winnaar Tom Dumoulin

Sponsor

Maar op het kantoor in Deventer raakt niemand in paniek. Spekenbrink, Rudie Kemna en co geloven heilig in hun visie. ,,Als je kijkt naar de historie van het wielrennen dan trok een nieuwe kleine ploeg bepaalde renners van naam aan met een erelijst, zodat de sponsor meteen was verzekerd van aandacht. Dat hebben wij bewust niet gedaan. Wij hebben puur gezocht naar grote talenten met een eerlijke persoonlijkheid. Zo zijn we uitgekomen bij Marcel Kittel, John Degenkolb en ook Tom. En die grote talenten willen we dan vervolgens zo goed mogelijk laten presteren door teamwork, vergaande begeleiding en innovatie."

Lees ook: Wielrennen als visitekaartje voor bedrijven

Doorbraak

Over die innovatie: al vanaf het begin werkt het team met veel experts en wetenschappers. Geraffineerder trainen, betere voeding, sleutelen aan het materiaal. Het vergt veel van de renners. Cultuurdrager Stamsnijder: ,,Je moet er tegen kunnen dat ze je continu uit je comfortzone halen." Met de talentvolle snelle Duitsers Kittel en Degenkolb heeft de ploeg goud in handen, er wordt een sprinttrein gebouwd. De eerste zege in een grote ronde, geboekt door Kittel in de Vuelta a España van 2011, is een doorbraak.

Financieel meer mogelijk

Het succes werkt als een magneet. Giant levert de fietsen. Renners en experts van naam lonken naar de ploeg. Financieel wordt er meer en meer mogelijk. En na acht etappezeges in de Tour en twee dagen in de gele trui met Kittel verstomt het lachen snel. Dat Degenkolb in 2015 de monumentale klassiekers Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix wint is de volgende stap.

Tekenend

Tekenend: wanneer de Duitser daarna in de evaluatie vraagt om het komende seizoen op identieke wijze voor te bereiden, wordt dat plan meteen weggewuifd. Spekenbrink: ,,Wij veranderen juist dan accenten in zijn trainingen, voedingspatroon en biomechanische positie op de fiets. Het beleid van gisteren is niet het beleid van morgen."

Ambities

Een fris en duidelijk antidopingbeleid kenmerkt de ploeg. Het team zet in 2008 zelf Clément Lhotellerie op straat, het enige vlekje in de ploeg die ver gaat in het controleren van de renners. Op klassementen in een grote ronde wordt in de eerste jaren nog niet ingezet. Dat de sport door de invoering van het bloedpaspoort daarna schoner is geworden, helpt wel mee in de klassementsambities. In de toekomst laat de ploeg onafhankelijke controles bij haar eigen renners uitvoeren. Want er zitten zeker niet alleen maar engeltjes in het wielrennen, weet Spekenbrink, maar in de huidige tijd is op een eerlijke manier een goed klassement rijden wel haalbaar geworden. Dumoulin wordt in de Vuelta van 2015 pas op de voorlaatste dag uit de rode trui gereden.

Sunweb

Wereldtoppers Kittel en Degenkolb hebben de ploeg inmiddels verlaten, maar een gevestigde renner van klasse als Michael Matthews tekent afgelopen winter maar al te graag voor de ploeg die nu door Sunweb wordt gesponsord. Ondertussen werkt de ploeg met Dumoulin nauwgezet aan zijn transformatie tot ronderenner. Een half jaar later tilt Dumoulin de trofee boven zijn hoofd.

Knipoog

Spekenbrink, om de haverklap gefeliciteerd, krijgt een vraag met een knipoog toegeworpen. 'Jullie waren toch een sprintersploeg?' Hij lacht. ,,Nou, dat was toch een aardig sprintje van Tom, die laatste meters hier."