How-to Leiderschap
Zeven ondernemerslessen van Marcel Boekhoorn
Op een podium zien we 'm niet of nauwelijks, Marcel Boekhoorn. Maar op 5 november met Marktlink Connect in 'zijn' Ouwehands Dierenpark staat-ie er wel. Samen met Atilay Uslu (Corendon) en Paul Vermaat (Vermaat Groep) vertelt de dealmaker-bij-uitstek uitvoerig over het verkopen van een bedrijf.
Laatste update: 26 september 2019 22:30

HEMA heeft maandag 15 juni een deal gesloten met de aandeelhouders om de schuldenlast te verlagen, waarmee Marcel Boekhoorn niet langer de enige eigenaar van het bedrijf is. Hier lees je er meer over.
Hij kocht Telfort en Bakker Bart, is suikeroom van NEC Nijmegen, wil van Hema weer een oer-Hollands bedrijf maken en trok de portemonnee om twee panda's van China naar Nederland te krijgen. Marcel Boekhoorn is een ondernemer in de hoogste versnelling, die als investeerder steeds weer kansen ziet waar anderen ze niet zien. Bij het kennisevenement over bedrijfsoverdracht - dinsdag 5 november in Rhenen - kun je hem persoonlijk er alles over horen en zien vertellen. Klik hier voor alle informatie en aanmelden: Marktlink Connect.
In het boek Denken als Marcel Boekhoorn van journalist Jan Bletz (te bestellen via de webshop van Uitgeverij Haystack) staan zijn ondernemerslessen uitvoerige beschreven en lees je onder meer over de filosofie achter het ondernemerschap van Marcel Boekhoorn. Wij zetten zeven van zijn ondernemerslessen op een rij.
Les 1: Een valse start hoeft geen barrière te zijn
Het eerste bedrijf waarin Boekhoorn een minderheidsaandeel neemt, gaat binnen acht maanden failliet. Hij beschouwt het fiasco als ‘een dure maar belangrijke cursus’. De volgende keer zal hij het heel anders aanpakken. Hij besluit dat hij een meerderheidsaandeel zal nemen als hij opnieuw in een bedrijf investeert. Dan kan hij tenminste een getalenteerde manager neerzetten en zijn stempel op het bedrijfsbeleid drukken.
Les 2: Kansen liggen daar waar anderen ze niet zien
Investeer in bedrijven waar weinig partijen in geïnteresseerd zijn, maar die wel groeipotentieel hebben. En zorg dat die beter gaan lopen, zodat ze met winst kunnen worden doorverkocht. Dat is de strategie die Boekhoorn met succes toepast bij bedrijven als Motip Dupli, Bakker Bart en Telfort.
Lees ook: Geen echte rookworst, wel tompouce: hoe wereldmerk Hema Dubai wil veroveren
Les 3: Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen
Met anderen delen in het lot van een onderneming, samenwerken, samen risico lopen, samen profiteren van de eventuele verkoopopbrengsten maar ook samen de verliezen dragen: Boekhoorn doet het graag en vaak, en het is een sleutelverklaring voor zijn enorme zakelijke succes.
Les 4: Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst
Zelfs Marcel Boekhoorn verliest wel eens geld. Ook Boekhoorn zit het niet altijd mee, ook Boekhoorn heeft van tijd tot tijd met minder betrouwbare zakenpartners van doen, en ook Boekhoorn maakt fouten.
Lees ook: Hoe Hema (met een beetje hulp van Harry Mens) weer 100 procent Nederlands werd
Les 5: Trek je grenzen
Boekhoorn is goed voor mensen in zijn naaste omgeving – zijn vrienden, zijn zakenpartners, zijn familieleden en andere relaties. Daar trekt hij de grens. Verder gaat zijn verantwoordelijk niet, vindt hij. ‘Zaken zijn zaken’ tenslotte, zolang het maar niet in strijd met de wet is. Dus: die leveranciers die de dupe waren van dat faillissement van McGregor? Niet Boekhoorns verantwoordelijkheid, en al evenmin in strijd met de Nederlandse faillissementswet. Wat niet wegneemt dat Boekhoorn aan liefdadigheid doet en van tijd tot tijd in maatschappelijk verantwoorde ondernemingen investeert.
Les 6: Lang leve de lol
Er is meer in het leven dan geld alleen. Boekhoorn is gek op zijn familie, vrienden (en vriendinnen), dieren en voetbal. Hij houdt er een flamboyante levensstijl op na, met fraaie auto’s, een privéjet en een luxejacht. Zoals hij in een interview met het Algemeen Dagblad zegt: ‘Ik ben met een euro begonnen. Ik weet niet of ik ook met een euro eindig, maar dan heb ik in elk geval een leuk leven gehad.’ Het spel is uiteindelijk belangrijker dan de knikkers.
Les 7: Een serial investeerder is nooit klaar
Marcel Boekhoorn zal wel altijd blijven doorgaan. In de afgelopen jaren heeft hij weer allerlei kansrijke investeringen gedaan, waaronder de overname van de High Tech Campus Eindhoven van Philips. De laatste tijd is hij vooral in het nieuws als koper van de HEMA. Wie weet of hij er straks in slaagt de keten met winst te verkopen. Hij werkt eraan, dat is zeker. En hij gaat door. Een aan deals verslaafde ‘serial investeerder’ als Boekhoorn is nooit klaar.