Nieuws Leiderschap

Dit is waarom er 'female only' op de deur van deze 5 bedrijven staat

Het bordje 'Female only' verschijnt op meer en meer deuren van bedrijven in Nederland. En die plekken zijn populair, zegt Het Parool. 'Zonder enige marketing zaten we voor de opening al nagenoeg vol.'

JISKE VAN HAGA | FOTO'S TAMMY VAN NERUM 11 december 2017

Vrouwenbusiness 03 TAMMY VAN NERUM

"Als vrouwen met elkaar zijn, geeft dat vaak een gevoel van openheid. Vragen over zorgtaken en carrière maken zijn met vrouwen alleen veel makkelijker te bespreken," zegt Christine Swart, managing director van Women Inc., een organisatie die zich inzet voor de positie van de vrouw in Nederland.

Exacte cijfers over het aantal bedrijven dat zich expliciet op vrouwen richt, zijn er niet, maar bedrijven en netwerken met female only op de voordeur worden steeds populairder. "Vrouwen worden steeds ondernemender," zegt Swart. Dat beeld wordt bevestigd door cijfers: tussen 1996 en 2014 is het aantal vrouwelijke zzp'ers gestegen van 120.000 naar 280.000, een groei van 133 procent. Vergeleken met de groei van het aantal mannelijke zzp'ers - 84 procent - is dat verschil opvallend.

Lees ook: Marian Spier (TEDx AmsterdamWomen): ‘Het doel is vrouwen en mannen te inspireren’

Carrière maken

FemmeGym, een sportschool alleen voor vrouwen, heeft onlangs een tweede vestiging in Amsterdam geopend. Hashtag Workmode, een bedrijf waar alleen vrouwen flexwerkplekken kunnen huren, is vrijdag begonnen met de vierde vestiging, in Utrecht. Eigenaar Emilie Sobels van Hashtag Workmode merkt dat veel vrouwen het fijn vinden om bij haar een plek te huren en met vrouwen onder elkaar te zijn. "Zonder enige marketing zaten we voor de opening al nagenoeg vol."

Volgens Swart zijn bedrijven zoals FemmeGym en Hashtag Workmode een antwoord op de groeiende behoefte van vrouwen om elkaar te motiveren en te stimuleren om carrière te maken. "Bij dat soort bedrijven kunnen vrouwen aan zichzelf werken. Vragen als 'hoe wil ik mijn tijd indelen?' en 'wat wil ik met mijn carrière?' zijn daar makkelijker te stellen en te beantwoorden."

Sisterhood

Vreneli Stadelmaier, eigenaar van loopbaancoachingbureau SheConsult en initiatiefnemer van de website Allevrouwennetwerken.nl, ziet een grote verandering bij de vrouwen ten opzichte van twintig, dertig jaar geleden. "De netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Het karakter is ingrijpend veranderd. Er is meer diversiteit gekomen en het is een soort 'sisterhood' geworden. Het zijn netwerken om elkaar te ondersteunen en te motiveren."

Swart: "Misschien heeft niet elke vrouw behoefte aan een clubje speciaal voor vrouwen, maar die bedrijven en netwerken zijn er voor de vrouwen die dat wel willen en dat blijkt nu toch een steeds grotere groep te worden." Wil je, zegt Swart, maatschappelijke verandering bereiken, dan heeft het geen nut om met de vuist op tafel te slaan en mannen te weren. "Als je dat wil, moet je mannen juist betrekken, omdat zij nog vaak op sleutelposities zitten."

HOSTELLE

'Ik ben feministischer geworden'

Kamers in thema's als Barbie, Fifty Shades of Grey of met motiverende leuzen zoals 'Future is Female' en 'Confidence is Sexy'. Het is niet vreemd in het female only hostel op het Bijlmerplein. Hostelle is volledig vrouwelijk ingericht: roze muren, roze stapelbedden, alleen kunst van vrouwelijke kunstenaars aan de muren en in de boekenkast boeken over vrouwen die de top bereikt hebben. "Mannen komen bij ons niet verder dan de lobby," zegt eigenaresse Bianca Brasdorp (46).

Vijf jaar geleden opende ze, op Internationale Vrouwendag, haar deuren. Brasdorp is niet uit feministisch oogpunt begonnen, maar geeft toe wel een beetje feministischer te zijn geworden. "Het mes snijdt toch aan twee kanten. Als je zo bezig bent met vrouwen, kun je je niet afzijdig houden van maatschappelijke onderwerpen, zoals de #MeToo-discussie."

SHECONSULT

'Het is een feest van herkenning'

Vreneli Stadelmaier (55) van SheConsult in Weesp, loopbaancoaching en training voor hoogopgeleide vrouwen, dacht dat ze het nog zou meemaken: evenveel mannen als vrouwen in topfuncties. Maar toen ze na 25 jaar werken zag dat er niets veranderde, begon ze SheConsult. "Als er goede rolmodellen zijn, raken ook jonge vrouwen geïnspireerd er hard voor te werken." Stadelmaier zal niet rusten voordat vrouwen echt meedoen op plekken waar de beslissingen worden genomen.

"Ik wil dat mijn dochters meemaken dat de macht gelijk verdeeld is tussen mannen en vrouwen. De #MeToo-discussie gaat puur over macht. Als die gelijk verdeeld is, zullen dat soort dingen minder vaak voorkomen." Bedrijven en netwerken met alleen vrouwen zijn volgens Stadelmaier een feest van herkenning. "Met mannen erbij is het soms ingewikkelder je zorgen uit te spreken. Ik snap wel dat vrouwen zeggen: ik heb geen zin in dat haantjesgedrag. Wij gaan lekker met z'n allen bij elkaar in een pand zitten."

FEMMEGYM

'Hier kan ik mijzelf zijn'

Bij vrouwensportschool FemmeGym zet geen man een stap door de deur, behalve de klusjesmannen dan. "Hier sporten geeft veel vrouwen een ontspannen gevoel. De sfeer is toegankelijker en relaxed," zegt eigenaresse Halima Hollenberg (38). Onlangs opende ze een tweede vestiging, in de Jan van Galenstraat.

In de hoofdvestiging in de Vancouverstraat in Amsterdam-West is er geen roze te vinden, geen tierelantijntjes, maar wel zware bokszakken en gewichten.

Nicole (47) sport er minstens vier keer per week. "Als ik workshops wil volgen of gewichten wil oppakken, ligt de drempel hier veel lager." Ze is bezig met afvallen en vindt het verschil met een gemengde sportschool enorm. "Het is voor mij echt een sociale plek geworden, ik zit hier soms bijna de hele dag. In een gemengde sportschool kreeg ik af en toe wel nare opmerkingen van mannen. Hier kan ik mijzelf zijn."

HASHTAG WORKMODE

'Een fijne plek met alle meiden'

Twee vestigingen in Amsterdam, een in Rotterdam en sinds vrijdag heeft Hashtag Workmode een vestiging in Utrecht. Het bedrijf verhuurt flexwerkplekken aan vrouwelijke ondernemers. "We merken dat er een grote groep vrouwen is die zich wil omringen met vrouwelijke ondernemers. Ik heb puur naar de markt gekeken," zegt oprichter Emilie Sobels (29).

In 2015 begon zij de flexwerkplekken te verhuren. "In eerste instantie ben ik nooit begonnen als female only, maar het is zo gegroeid." Veel bloemen en planten, inspirerende quotes aan de muren, banken met kussens én een roze stofzuiger, het trok dus blijkbaar meer de vrouwen dan de mannen.

Milou Verbeke (29) huurt vanaf het begin een ruimte bij Workmode. "Het was voor mij niet per se dé reden om hier te huren, maar het is een fijne plek met alle meiden. Met mannen is de sfeer net een beetje anders. Het is misschien cliché, maar we versterken elkaar."

GARAGE DE DAMES VAN HURKMANS

'We leggen in jip-en-janneketaal uit'

Vijftien kleuren nagellak, een sieradenlijn, woonaccessoires, autostoeltjes, kinderwagens en ook auto's waar vrouwen graag in rijden, zoals de Fiat 500 en de Mini Cooper. Het is maar een kleine greep uit de collectie van garage De Dames van Hurkmans. Het belangrijkste: de auto kan er ook worden gerepareerd. "Terwijl de klanten wachten op de reparatie lopen ze rond in onze garage en kunnen ze hun nagels bijwerken," zegt Janita Hurkmans (39). In mei 2016 opende zij met zus Mariëlle de 'autoboetiek' in Den Bosch. "We werken bijna alleen met dames; als je bij ons komt, word je altijd geholpen door een vrouw. We hebben één mannelijke monteur, maar hij weet precies wat vrouwen willen. Hier hoeven klanten zich geen zorgen te maken over domme vragen. "Elke vriendengroep kent wel een horrorverhaal over een garage waar vrouwen zich niet serieus genomen voelen. Hier leggen we alles uit in jip-en-janneketaal en durven onze klanten veel eerder vragen te stellen."

Er is meer diversiteit gekomen en het is een soort 'sisterhood' geworden.

Vreneli Stadelmaier, SheConsult