Podcast Boekencast De Ondernemer Leest
Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen
Je hoort het regelmatig: fouten maken moet kunnen. Ook als ondernemer. Scherper gesteld: falen is af en toe zelfs nodig om verder te komen met je bedrijf. Frank Deuring schreef er een boek over. De titel is Superfalen en Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink schijnen er hun kritische licht over. Faalt Deuring met zijn boek of is het allesbehalve een sof? Deze podcast biedt duidelijkheid.
Het boek Superfalen, geschreven door Frank Deuring, heeft 'Creëer radicale openheid over fouten in organisaties' als ondertitel. Deuring is ondernemer van het bedrijf de FoutenFabriek. In zijn werk helpt hij organisaties te leren van fouten. Superfalen is dun, leest lekker weg en heeft aandacht voor een interessant onderwerp, menen Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. ,,Deuring beschrijft fouten die hij zelf maakte in het verleden als goed voorbeeld, daarnaast verschillende voorbeelden van anderen. We kunnen als organisatie veel leren van onze fouten. Bijzonder dat we het toch lastig vinden om ze te delen.''
,,Je leest het boek in twee avonden uit. De auteur gebruikt als voormalig stand-up comedian veel humor in het boek. De kern hangt aan twee van Deurings favoriete boeken van Amy Edmondson en Carol Dweck: De onbevreesde organisatie en Mindset.
'Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land'
Superfalen is opgedeeld in zeven hoofdstukken
- Het niet zo grote geheim van positief naar fouten kijken
- Leer omgaan met schaamte
- Leer omgaan met afwijzing
- Leer omgaan met tegenslag
- Laat perfectionisme los
- Werk aan de cultuur
- Werk aan de structuur
Focus niet op enkele perfecte werken, maar op zoveel mogelijk produceren
In het hoofdstuk over het loslaten van perfectionisme halen de podcasters enkele bruikbare punten uit het boek aan. Het gaat meer over het doen dan het resultaat. Leer iedere dag te werken aan je grote doel en na verloop van tijd zie je dat je enorme vooruitgang hebt geboekt. Het gaat meer over experimenteren dan het in een keer perfect willen doen.
,,Mooi inzicht dat topsporters op trainingskamp gaan om beter te kunnen rusten. Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land.''
Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Je ziet aan grote bekende schilders als Picasso en Rembrandt dat ze duizenden schilderijen en tekeningen hebben gemaakt. Veel zijn aardig en enkele zijn uitzonderlijk goed. Focus niet op de enkele perfecte werken, maar op het zoveel mogelijk produceren. Je wordt creatiever en produceert af en toe hoogstandjes.
Enkele opvallende lessen uit Superfalen:
- Fouten maken mag
- Door openlijk over je fouten te praten leer je
- Door te praten over de dingen waarvoor je je schaamt, verdwijnt langzaam maar zeker de schaamte
- Door een psychologisch veilige omgeving te creëren in je bedrijf, bouw je het fundament voor fouten maken en leren
- ‘Nog niet’ past goed in mijn taalgebruik. Op genoeg fronten ben ik me aan het ontwikkelen en ben ik nog niet waar ik wil zijn. Het kan zijn dat ik voor sommige aspecten zelf mijn hele leven nodig heb, en dat is geen probleem. Een groeimindset tot het einde.
Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink
Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.
Lees ook: Lange termijnen, korte termijnen of tijdrebellie: waar ga jij voor?