Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Je hoort het regelmatig: fouten maken moet kunnen. Ook als ondernemer. Scherper gesteld: falen is af en toe zelfs nodig om verder te komen met je bedrijf. Frank Deuring schreef er een boek over. De titel is Superfalen en Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink schijnen er hun kritische licht over. Faalt Deuring met zijn boek of is het allesbehalve een sof? Deze podcast biedt duidelijkheid.

Van onze redactie 22 september 2022

Het boek Superfalen, geschreven door Frank Deuring, heeft 'Creëer radicale openheid over fouten in organisaties' als ondertitel. Deuring is ondernemer van het bedrijf de FoutenFabriek. In zijn werk helpt hij organisaties te leren van fouten. Superfalen is dun, leest lekker weg en heeft aandacht voor een interessant onderwerp, menen Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. ,,Deuring beschrijft fouten die hij zelf maakte in het verleden als goed voorbeeld, daarnaast verschillende voorbeelden van anderen. We kunnen als organisatie veel leren van onze fouten. Bijzonder dat we het toch lastig vinden om ze te delen.''

,,Je leest het boek in twee avonden uit. De auteur gebruikt als voormalig stand-up comedian veel humor in het boek. De kern hangt aan twee van Deurings favoriete boeken van Amy Edmondson en Carol Dweck: De onbevreesde organisatie en Mindset.

'Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land'

Superfalen is opgedeeld in zeven hoofdstukken

 • Het niet zo grote geheim van positief naar fouten kijken
 • Leer omgaan met schaamte
 • Leer omgaan met afwijzing
 • Leer omgaan met tegenslag
 • Laat perfectionisme los
 • Werk aan de cultuur
 • Werk aan de structuur

Focus niet op enkele perfecte werken, maar op zoveel mogelijk produceren

In het hoofdstuk over het loslaten van perfectionisme halen de podcasters enkele bruikbare punten uit het boek aan. Het gaat meer over het doen dan het resultaat. Leer iedere dag te werken aan je grote doel en na verloop van tijd zie je dat je enorme vooruitgang hebt geboekt. Het gaat meer over experimenteren dan het in een keer perfect willen doen.

,,Mooi inzicht dat topsporters op trainingskamp gaan om beter te kunnen rusten. Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land.''

Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Je ziet aan grote bekende schilders als Picasso en Rembrandt dat ze duizenden schilderijen en tekeningen hebben gemaakt. Veel zijn aardig en enkele zijn uitzonderlijk goed. Focus niet op de enkele perfecte werken, maar op het zoveel mogelijk produceren. Je wordt creatiever en produceert af en toe hoogstandjes.

Enkele opvallende lessen uit Superfalen:

 • Fouten maken mag
 • Door openlijk over je fouten te praten leer je
 • Door te praten over de dingen waarvoor je je schaamt, verdwijnt langzaam maar zeker de schaamte
 • Door een psychologisch veilige omgeving te creëren in je bedrijf, bouw je het fundament voor fouten maken en leren
 • ‘Nog niet’ past goed in mijn taalgebruik. Op genoeg fronten ben ik me aan het ontwikkelen en ben ik nog niet waar ik wil zijn. Het kan zijn dat ik voor sommige aspecten zelf mijn hele leven nodig heb, en dat is geen probleem. Een groeimindset tot het einde.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Lange termijnen, korte termijnen of tijdrebellie: waar ga jij voor?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details