Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Je hoort het regelmatig: fouten maken moet kunnen. Ook als ondernemer. Scherper gesteld: falen is af en toe zelfs nodig om verder te komen met je bedrijf. Frank Deuring schreef er een boek over. De titel is Superfalen en Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink schijnen er hun kritische licht over. Faalt Deuring met zijn boek of is het allesbehalve een sof? Deze podcast biedt duidelijkheid.

Van onze redactie 22 september 2022

Het boek Superfalen, geschreven door Frank Deuring, heeft 'Creëer radicale openheid over fouten in organisaties' als ondertitel. Deuring is ondernemer van het bedrijf de FoutenFabriek. In zijn werk helpt hij organisaties te leren van fouten. Superfalen is dun, leest lekker weg en heeft aandacht voor een interessant onderwerp, menen Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. ,,Deuring beschrijft fouten die hij zelf maakte in het verleden als goed voorbeeld, daarnaast verschillende voorbeelden van anderen. We kunnen als organisatie veel leren van onze fouten. Bijzonder dat we het toch lastig vinden om ze te delen.''

,,Je leest het boek in twee avonden uit. De auteur gebruikt als voormalig stand-up comedian veel humor in het boek. De kern hangt aan twee van Deurings favoriete boeken van Amy Edmondson en Carol Dweck: De onbevreesde organisatie en Mindset.

'Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land'

Superfalen is opgedeeld in zeven hoofdstukken

 • Het niet zo grote geheim van positief naar fouten kijken
 • Leer omgaan met schaamte
 • Leer omgaan met afwijzing
 • Leer omgaan met tegenslag
 • Laat perfectionisme los
 • Werk aan de cultuur
 • Werk aan de structuur

Focus niet op enkele perfecte werken, maar op zoveel mogelijk produceren

In het hoofdstuk over het loslaten van perfectionisme halen de podcasters enkele bruikbare punten uit het boek aan. Het gaat meer over het doen dan het resultaat. Leer iedere dag te werken aan je grote doel en na verloop van tijd zie je dat je enorme vooruitgang hebt geboekt. Het gaat meer over experimenteren dan het in een keer perfect willen doen.

,,Mooi inzicht dat topsporters op trainingskamp gaan om beter te kunnen rusten. Ik herinner me instagramvideo’s en -foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land.''

Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Je ziet aan grote bekende schilders als Picasso en Rembrandt dat ze duizenden schilderijen en tekeningen hebben gemaakt. Veel zijn aardig en enkele zijn uitzonderlijk goed. Focus niet op de enkele perfecte werken, maar op het zoveel mogelijk produceren. Je wordt creatiever en produceert af en toe hoogstandjes.

Enkele opvallende lessen uit Superfalen:

 • Fouten maken mag
 • Door openlijk over je fouten te praten leer je
 • Door te praten over de dingen waarvoor je je schaamt, verdwijnt langzaam maar zeker de schaamte
 • Door een psychologisch veilige omgeving te creëren in je bedrijf, bouw je het fundament voor fouten maken en leren
 • ‘Nog niet’ past goed in mijn taalgebruik. Op genoeg fronten ben ik me aan het ontwikkelen en ben ik nog niet waar ik wil zijn. Het kan zijn dat ik voor sommige aspecten zelf mijn hele leven nodig heb, en dat is geen probleem. Een groeimindset tot het einde.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Lange termijnen, korte termijnen of tijdrebellie: waar ga jij voor?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details