Nieuws Leiderschap
Simon Sinek: Vertrouwen als kern excellent leiderschap
Simon Sinek, dé leiderschapsgoeroe van dit moment, brengt vrijdag een bezoek aan Nederland. In een afgeladen en stijf uitverkochte zaal in het Zwolse Theater de Spiegel, wordt Sinek als een messias onthaald en geeft hij zijn – inmiddels wereldberoemde - visie op leiderschap.

Bij de ingang van het theater siddert het al vroeg in de ochtend. De garderobe hangt in no-time propvol, opgetogen knopen bezoekers een praatje met elkaar aan. Sommigen zijn vanochtend al om vijf uur van huis vertrokken naar Zwolle. Want daar spreekt vandaag visionair denker Simon Sinek.
Sinek is op dit moment één van de meest gevraagde sprekers ter wereld op het gebied van leiderschap en verandering. Hij werd beroemd met zijn TED-talk ‘Start with why’, die inmiddels meer dan 25 miljoen keer is bekeken en wereldwijd een grote inspiratiebron is voor leiders.
Het kostte ondernemer Nicole Lier, eigenaar van ManagementPlezier waarmee ze seminars op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling organiseert, tweeënhalf jaar om Sinek naar Nederland te krijgen. Haar geduld wordt vandaag rijkelijk beloond. Van adviseurs tot ondernemers: 900 bezoekers luisteren tijdens dit ochtendprogramma naar Sineks visie op leiderschap.
Vertrouwen
Volgens Sinek is de kern van goed leiderschap 'een diep gevoel van vertrouwen en samenwerking'. Om dat naar boven te halen moet de leider een omgeving creëren waarin werknemers zich veilig voelen. "Het is de leider die de toon zet. Voelen we ons niet veilig binnen een organisatie, dan hebben we het gevoel dat we onszelf tegen elkaar moeten beschermen. Daarmee maak je het bedrijf per definitie zwakker. Voelen medewerkers zich daarentegen veilig en vertrouwd, dan kunnen er bijzondere dingen gebeuren. En dat heeft een positieve invloed op het bedrijf en zelfs de klanten."
Ouderschap
Maar hoe creëer je als leider zo’n veilige cirkel? “Goed leiderschap is misschien wel het beste te vergelijken met ouderschap. Een goede leider zorgt voor kansen, geeft werknemers de ruimte om te pionieren, maar ook om te falen. Hij neemt verantwoordelijkheden en zorgt voor zijn werknemers. Vertrouwen werknemers hun leider en voelen ze dat hij er voor hen is? Dan zijn ze bereid bloed, zweet en tranen te geven. Ze willen dat de leider trots is.”
Keuze
Het is een misvatting dat leiderschap draait om hiërarchie. "Leiderschap is een keuze en 24/7 keihard werken. Het kost ontzettend veel tijd en inspanning, voordat je loyaliteit en dankbaarheid terugkrijgt. Er zijn heel veel leidinggevenden in de top van een organisatie die absoluut geen leiders zijn, we zouden ze nooit volgen. We volgen hun bevelen op omdat ze nou eenmaal de baas zijn. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen aan de onderkant van de organisatie die geen autoriteit hebben maar absoluut topleiders zouden kunnen zijn. Zij willen samenwerken, hun collega's helpen en zijn bereid zichzelf op te offeren voor de ander. Dat maakt iemand een goede leider.”
Opofferen
“Leiders zijn degenen die als eerste gaan en het risico nemen, ze zijn bereid zichzelf op te offeren voor werknemers. Het gevolg daarvan is dat werknemers ook tot het uiterste gaan voor hun leider, ze voelen zich gewaardeerd en gehoord. Vraag een leider waarom hij zichzelf opoffert en je krijgt als antwoord: de ander zou het ook voor mij doen. Wees de leider die jij zelf zou willen hebben.”