Podcast Hart voor Zaken

In het bedrijf van Jeroen zijn geen managers en heeft niemand een vaste functie

Hiërarchische structuren zijn eindig en schieten te kort wanneer je als bedrijf snel moet inspelen op de veranderingen om je heen. Op het gebied van technologie en arbeidsmarkt. Daarom besloot Jeroen Bos (Bossers & Cnossen) uit liefde voor zijn bedrijf en medewerkers vijf jaar geleden tot de invoering van een holacratie. Dat verliep niet zo soepel als hij dacht.

Jeroen Bos Cor Hospes Hart voor Zaken

Jeroen Bos (links) met podcastmaker en Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Van onze redactie 10 februari 2023

,,Als je straks 85 bent en je zit op dat bankje in het park met je kleinzoon,” vertelt Jeroen Bos aan gastheer Cor Hospes in Hart voor Zaken, ,,en hij vraagt aan je: 'goh opa of oma, wat heeft u gedaan in het leven?'. Dan kun je hem een verhaal vertellen van: 'ik ben op mijn twintigste als assistent begonnen bij een bedrijf en daar opgeklommen tot manager en later directeur. Ik verdiende één en later twee ton, heb een prachtig huis gekocht in Frankrijk en daarom kan ik hier lekker rustig zitten met jou in dit park'. Of zeg je: 'Hé, heb je even?'. Ik heb dingen gedaan die gigantisch mislukt zijn, nog meer domme en ook mooie dingen gedaan en ik ben succesvol geweest. Maar ik kan zeggen dat ik in mijn leven avonturen heb beleefd. Die liefde voor avonturen, die is heel belangrijk.”

Jeroen Bos is ceo van IT-bedrijf Bossers en Cnossen uit Groningen, kortweg B&C. In 1987 opgericht als klonenbouwer. ,,Daar ligt de basis voor wie we zijn”, zegt hij. ,,Alles wat we doen, staat in dienst van onze klant, de eindgebruiker. We willen de meest betrouwbare en innovatieve IT-dienstverlener van ons land zijn. Die purpose leven we niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen. Want daar begint het.”

''Vroeger bleven mensen gerust dertig à veertig jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Die tijd is voorbij''

'Old skool hiërarchische structuren werken niet langer in wereld die steeds weer sneller verandert'

Jeroen kwam in 1996 als zesde medewerker bij het bedrijf. De beide naamgevers vertrokken twee jaar later. Omdat er nog dozen B&C-drukwerk stonden, moesten eerst het oude briefpapier en de kaartjes maar eens worden opgemaakt. Maar ja, dan ben je al snel een paar jaar verder en denk je: 'Ach, laat maar lekker op de gevel staan die oude naam.'. Ook omdat het bedrijf groeide als Groninger spruitkool.

Zo’n vijf jaar geleden besloot de ondernemer daarom tot een andere organisatiestructuur, een holacratie. Een dynamisch besturingsmodel zonder managers, georganiseerd rondom het werk in plaats van rondom mensen. Niemand heeft nog langer een vaste functie, maar doet wat nodig is en draagt daarvoor zelf de verantwoording. ,,Er is nog altijd een kapitein aan boord die koerst richting het hogere doel van de organisatie, maar hij vraagt tijdens die reis de hele organisatie wat de beste manier is om dat doel te bereiken.”

Traditionele managers hebben vaak andere prioriteiten,vormen een bottleneck

Bedrijven hebben nieuwe organisatiemodellen nodig, vindt Jeroen. Old skool hiërarchische structuren werken niet langer in een wereld die steeds weer sneller verandert. ,,Informatie van de werkvloer ophalen en die naar boven halen, waar ze die in de bestuurskamer omzetten in beleid en weer naar beneden laten lopen, te traag.” Met als grote remblokken traditionele managers. ,,Ze hebben vaak andere prioriteiten en vormen een bottleneck als je snel wilt inspelen op marktontwikkelingen.”

Een tweede reden voor die holacratie: de arbeidsmarkt. ,,Vroeger bleven mensen gerust dertig à veertig jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Die tijd is voorbij. Jongeren blijven drie soms vier jaar bij een bedrijf en willen daarna weer iets anders. In een wereld waarin mensen niet meer kiezen voor lifetime employment, moet je een ander type organisatie bouwen.”

Lees ook: Horecaondernemer Niels Mulder (NielZ): 'Zie je medewerkers niet als human resources'

De kracht van de organisatie gebruiken om veranderingen tijdig in gang te zetten

De derde reden voor een holacratie zit vooral Jeroen hemzelf. Hij is zelf de jongste niet meer, en ja, misschien zijn er anderen aan boord met betere ideeën. ,,Laten we de kracht van de organisatie gebruiken om veranderingen tijdig in gang te zetten.” En tenslotte, natuurlijk had Jeroen nog een paar jaar op dezelfde hiërarchische manier kunnen voortsukkelen. Maar hij dacht: 'Laten we inzetten op een nieuw avontuur. Om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst.'. ,,Met een organisatie waar mensen kunnen groeien, leuke dingen doen en zichzelf ontplooien. Liefde en zaken, betekent voor mij dat je een bijdrage levert aan de ontwikkeling van je medewerkers. Natuurlijk heb je als onderneming geld nodig, maar dat is voor mij nooit een primair doel geweest. Dat verdien je als resultaat van je succes.”

Een prima idee zo’n holacratie, nodig misschien ook. Maar auw auw, de invoering daarvan kostte flink wat tijd, geld en energie. Jeroen was daarvoor gewaarschuwd. Maar hij dacht: 'Iedereen gaat gerust mee.'. Nee dus. 30 tot 40 procent van zijn mensen vertrok. Vervelend, maar onvermijdelijk bij een organisatieverandering. ,,Je wilt daarmee een ander gedrag en andere cultuur realiseren. Dan moet je ook eerlijk zijn naar jezelf en constateren dat veel mensen dat helemaal niet willen, want zij hebben daarvoor helemaal niet gekozen.”

''Kijk eerst naar het gewenste gedrag van je medewerkers dat je nodig hebt om te bereiken wat je wilt bereiken. Kijk dan pas naar wat heb je nodig hebt om tot dat gewenste gedrag te komen''

Neem je medewerkers mee in je veranderverhaal

Jeroen Bos verwacht dat meer bedrijven het flexibele en wendbare holacratische model gaan adopteren. Als die snel op veranderingen willen inspelen. Niet als je weet dat je over tien jaar nog steeds hetzelfde doet. Het model werkt ook als een magneet op de arbeidsmarkt. Jongeren melden zich om die reden bij B&C. ,,Omdat ze dat holacratisch model interessant vinden. Omdat het ze veel meer mogelijkheden tot groei, bloei en ontwikkeling biedt. Omdat het vrijheid geeft.”

Een wijze tip aan ondernemers die hun organisatiestructuur willen veranderen. ,,Kijk eerst naar het gewenste gedrag van je medewerkers dat je nodig hebt om te bereiken wat je wilt bereiken. Kijk dan pas naar wat heb je nodig hebt om tot dat gewenste gedrag te komen.” Wat hij bij veel bedrijven ziet Jeroen dat ondernemingen zeggen de cultuur te gaan veranderen. En weet je wat? Ze gaan een verandermanager aannemen om dat met een procesje te klaren. Dat gaat niet werken. Neem je medewerkers mee in je veranderverhaal. ‘Jongens, we gaan veranderen, hier willen we naartoe, dit willen we bereiken en dit gedrag hebben we daarvoor nodig. Voel je je daar niet goed bij? Praat met ons. Voelt dat niet fijn? Dan ga je weg of we kijken of we toch een plekje voor je kunnen vinden.'. Maar wees vanaf het begin eerlijk en transparant in welk gedrag je wilt zien. Focus dus op dat gedrag.”

Jeroen Bos kan het elke ondernemer aanraden. Beleef avonturen. Probeer iets breder te kijken dan alleen je eigen onderneming. ,,Voordat je het weet ben je 85 jaar en mag je op dat bankje aan je kleinkind gaan vertellen wat je hebt beleefd in je leven.”

Lees ook: Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Isolde Huijbregts van Toekomst Schoonmaakbedrijven: 'Vertrouw op waarachtigheid'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details