Podcast Hart voor Zaken

Horecaondernemer Niels Mulder (NielZ): 'Zie je medewerkers niet als human resources'

Horecaondernemer Niels Mulder van NielZ Café Restaurant uit Almelo heeft geen enkel probleem personeel te vinden en te behouden. Een kwestie van liefde, zegt hij. Dat klinkt Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken als muziek in zijn oren.

Cor Hospes Niles

Horecaondernemer Niels Mulder (met dikke shawl) en presentator Cor Hospes. Foto: Cor Hospes

Van onze redactie 27 januari 2023

,,Als leidinggevende, als werkgever ben jij ervoor je mensen. Niet om ze af te rekenen of te controleren. Jij bent facilitair. Jij moet ze het gevoel geven dat ze altijd bij je kunnen aankloppen voor alles wat ze nodig hebben zodat zij kunnen shinen. Ik geef vertrouwen, ik geef handvaten. Om ervoor te zorgen dat iedereen nog lekkerder werkt.”

Niels Mulder is eigenaar van café-restaurant NielZ. Een horecabastion in Almelo - aan het Marktplein - met meer dan 100 medewerkers, waarvan 30 fulltimers. Binnen en buiten 600 zitplaatsen. NielZ is elke dag open vanaf tien uur ’s ochtends. Twintig jaar geleden stond Mulder een ander concept met een andere naam voor ogen, vertelt hij in Hart voor Zaken. Maar de huurders boven de zaak die in eerste instantie zouden vertrekken, vertrokken uiteindelijk niet. 'Waarom vernoem je het café-restaurant niet gewoon naar jezelf?', opperden zijn vrienden. Velen kenden hem in Almelo. Dus dan wist iedereen gelijk: Hé, die tent is van Niels'. Maar dat vond de ondernemer wat, een kroeg vernoemen naar jezelf.

''Fouten maken mag, graag zelfs, want daar leer je van. Bovendien weet je door die openheid hoe fouten ontstaan en hoe je die in de toekomst kunt voorkomen''

Kleur, godsdienst, opleiding, seksuele voorkeur: ieder teamlid mag zichzelf zijn

McDonald's bracht de oplossing. Die fastfoodkoning heeft een grote gele M als herkenningspunt. Hij moest ook zoiets hebben, bedacht Niels. Hij schreef zijn naam in tal van letters, en vond online een fraaie Z. ,,Als ik van mijn S nou eens een Z maak en ik verander alle S’en op de menukaart in een Z. Van Zoepen tot Dezzertz.” Dat bleek zoals elke foute wasmiddelreclame te werken, zegt hij. ,,Mensen kwamen zoemend de zaak binnen.” NielZ is niettemin ook met een Z onmisbaar Niels. Want, ja: 'De vent maakt de tent'.

Niels is een goede ‘vent’. Want moeilijk personeel vinden, nee, daarvan heeft hij geen last. Een kwestie van liefde, zegt de horecaman. Hij zorgt oprecht voor zijn medewerkers. ,,Ik ben intrinsiek gemotiveerd om ze stapjes vooruit te helpen en van hen mooiere mensen te maken.” Simpel, door mensen zichzelf te laten zijn. Welk kleurtje, godsdienst, opleiding, seksuele voorkeur of achtergrond iemand ook heeft. Hun favoriete werkkleding mag iedereen zelf uitzoeken. Korte sloof, lange sloof, polo, shirt, wijde blouse, in de huisstijl van het bedrijf. ,,Toen ik mijn eerste baantje in de horeca had - ik was een heel klein mager mannetje - kreeg ik een heel strak wit t-shirt. Dat accentueerde mijn ielheid en daardoor voelde ik mij tijdens het werk totaal niet prettig.” Bij hem werd op dat moment al een zaadje geplant: ,,Als ik het ooit zelf nog eens voor het zeggen krijg in een zaak mag iedereen dragen wat hij wil.”

Lees ook: Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

Een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken

Als een nieuwe werknemer zijn kleding heeft uitgekozen, gaat die per koerier naar hem of haar toe. Incluis een sticker met alle social Nielz-hashtags en een brief. ‘Welkom bij de familie’. Moet je je voorstellen, zegt hij. Je bent 16 of 17 jaar, je hebt je eerste baantje in de horeca en krijgt per post een mooie doos. Die ligt op de keukentafel, papa en mama en broers en zussen staan er omheen, en dan lees je hardop die brief: ‘Trek je kleding gerust aan en show die aan je familie en vrienden, en we zien je graag op je eerste werkdag’. Niels: ,,Het gaat om die eerste indruk. Om direct onze cultuur te verduidelijken. Niet alleen aan die nieuwe medewerker, maar aan zijn hele omgeving. We care. We vinden het belangrijk dat jij lekker voelt, dat je zelfvertrouwen hebt.”

Wat her DNA van de 'familie NielZ' is? ,,Een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken en elkaar daarop ook durven aan te spreken. Geven om anderen door te kijken naar jezelf. Als er iets misgaat, als er iets misloopt, dat je dan niet naar een ander, maar eerst naar jezelf kijkt. In onze maatschappij rekenen we elkaar heel snel af. Ik zeg: ga elkaar helpen. Fouten maken mag, graag zelfs, want daar leer je van. Bovendien weet je door die openheid hoe fouten ontstaan en hoe je die in de toekomst kunt voorkomen.”

''Wanneer jij als een Bokito door je bedrijf dendert, kun je nooit een relatie met je medewerkers aangaan''

Medewerkers zijn ambassadeurs: weg met de Bokito’s

Werkgevers moeten zich meer bewust zijn van hun leidinggevende rol, zegt Niels. Je medewerkers kijken naar je op. Jij gaat over de contracten en salarisverhogingen. Jij bepaalt de koers. Ook hier is dat rolmodel zo belangrijk. ,,Als jij jezelf als werkgever kwetsbaar durft op te stellen, ben je het voorbeeld voor de anderen binnen je organisatie. Wanneer jij als een Bokito door je bedrijf dendert, kun je nooit een relatie met je medewerkers aangaan.''

,,Dat lukt je met zo’n houding ook niet met je partner. Die vliegt echt gillend weg als jij je bazig blijft gedragen en voor je gevoelens blijft wegrennen. Als jij je emoties toont, anderen helpt hun werk beter te doen, als jij je fouten toegeeft, geven je medewerkers dat door aan anderen. Dat werkt als een balletje. Alleen zo kan je werken aan een cultuur van veiligheid. Eentje waar mensen het okay vinden om elkaar corrigeren, waar ze fouten durven toe te geven en daar ook wat doen. Buiten winnen is binnen beginnen. Zeker, 100 procent 'ja'.”

Voor de ondernemer is het helder, en dat geldt voor elke werkgever: bezie je medewerkers niet als human resources die voor jou bepaalde taken uitvoeren en aan wie je aan het einde van de maand salaris overmaakt. Ga echt een relatie met je medewerkers bouwen. Waar gaan ze op aan? Wat hebben ze nodig om beter hun werk te kunnen doen. Waar worden ze blij van?

Niels: ,,Ik heb geen medewerkers, maar ambassadeurs. Dat zijn de beste recruiters die er bestaan.” Waarom kunnen ze bij Schiphol zo weinig beveiligers vinden? Omdat ze gewoon slechte arbeidsvoorwaarden hebben? Extra geld, nee, dat werkt alleen op de korte termijn. ,,Als je eigen medewerkers geen fan van je bedrijf zijn, wordt het vinden van nieuwe mensen erg moeilijk.''

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details