Jaequan Faulkner was twee jaar geleden begonnen met de verkoop van hotdogs voor zijn huis omdat hij nieuwe kleren nodig had. Zijn oom Jerome Faulkner had hem aan een hotdog-apparaat geholpen. De handel beviel hem zo goed dat hij ermee doorging. Dat hij illegaal voedsel verkocht, viel pas iemand deze zomer op. Daarom moest zijn kraam dicht. Toen er klachten kwamen, sprong iemand bij de gemeentelijke dienst gezondheidszorg in de bres voor Jaequan.
Dat was Dan Huff, de directeur van de gemeentelijke dienst. ,,We wilden hem helpen een vergunning te krijgen. Laten we er iets positiefs van maken en hem helpen om een ondernemer te worden'', zei hij tegen de nieuwszender CNN. Jaequan kreeg les en deze week kon zijn kraam weer open onder de naam Mr. Faulkner's Old-Fashioned Hot Dogs.
Lees ook: Deze jonge ondernemer (13) verdient geld met haar eigen ijscokar
Hygiëneregels
,,De inspecteurs hielpen hem zijn vergunning te halen. We zorgden ervoor dat hij zich aan alle hygiëneregels houdt.'' Ze betaalden gezamenlijk de vergunning die 87 dollar kostte.
De tiener leerde hoe hij kon zorgen dat de hotdogs voldoende verwarmd werden en er kwam een plek waar hij zijn handen kan wassen. Naast worstjes verkoopt hij ook drankjes en chips en zijn kraam blijft niet staan voor het huis van Jaequans familie, maar staat afwisselend bij het politiebureau, een instelling voor maatschappelijk werk en een kerk. Uiteindelijk wil de jonge ondernemer zijn waren in een foodtruck verkopen. Nu wordt nog gezocht naar een vaste plek met veel voorbijgangers.
Lees ook: Deze piepjonge ondernemer verkoopt voor 11.000 euro aan limonade
Twintig klanten per dag
Het is voor de 13-jarige meer dan een manier om geld te verdienen. Hij wil zijn eigen bedrijf hebben. ,,Ik vind het leuk dat mensen weten dat ik iets kan, ook al ben ik jong'', zei hij in een lokale krant. Hij heeft nu ongeveer twintig klanten per dag en hij werkt van maandag tot en met vrijdag van 11 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags.
Buurtbewoners en klanten noemen Jaequan een voorbeeld. ,,Het gaat niet alleen om de hotdogs, het gaat om alles in de gemeenschap.'' De meestgebruikte woorden die de jonge ondernemer beschrijven zijn inspirerend en geweldig.
Zelfdoding en depressie
De volgende stap is volgens Jaequan een deel van de opbrengst steken in het aanwakkeren van bewustzijn rondom zelfdoding en depressie. Vanaf volgend jaar wil hij 25 cent van elke hotdog aan dat goede doel schenken. Zelf worstelde hij ook met neerslachtigheid. ,,Het gaat niet om het geld'', zei hij tegen een verslaggever van een plaatselijke tv-zender. ,,Het is iets dat ik leuk vind om te doen.'' Hij houdt ervan mensen blij te maken. ,,Ik glimlach en ik zorg ervoor dat zij glimlachen als ik hen een hotdog verkoop.'' Hij gaat na de zomer wel weer naar school.