Nieuws Leiderschap
Inspiratie nodig? Dit zijn de 9 geboden om te werken als Elon Musk
Voor Elon Musk, miljardair en topman van Tesla en SpaceX, draait alles om maximale productiviteit. Hij werkt hard en verwacht dat zijn medewerkers dat ook doen. Is hij niet tevreden, dan sta je buiten voor je het doorhebt. Dit zijn de negen werkgeboden waarvan Musk wil dat zijn personeel eraan voldoet.

Online magazine Wired berichtte vorig jaar al dat Musk in een woede-uitbarsting regelmatig drommen werknemers ontslaat. Op moeilijke momenten wordt het personeel dan ook geadviseerd vooral niet langs Musks bureau te wandelen en de aandacht op zich te vestigen, zo schrijft het AD.
Hoe moet je werken om aan Musks toorn te ontsnappen? Gebaseerd op meerdere (gelekte) mails van Musk en informatie van personeelsleden stelde Business Insider USA een lijst op met negen werkregels waar Musk naar leeft. De rode draad door deze ‘geboden’: vermijd bureaucratie en nodeloos geklets. En: van de werknemer wordt onvoorwaardelijke trouw geëist.
Lees ook: Drie CEO's die het minstens net zo bont maakten als Tesla's Elon Musk
De negen werkgeboden van Elon Musk
1. Grote vergaderingen zijn tijdverspilling
Hoe groter het bedrijf, hoe groter de vergaderingen doorgaans worden. Iedereen moet mee kunnen luisteren en zijn zegje kunnen doen, is vaak de gedachte. Musk is het daar niet mee eens. Hoe langer ze duren, hoe slechter die vergaderingen worden, zegt hij. Plan ze dus niet in ‘tenzij je zeker bent dat de vergadering van waarde zal zijn voor iedereen die erbij is, en houd het kort’.
2. Vergader alleen als het echt moet
Aan dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse meeting doet Musk niet. Vergaderen volgens een vast schema is onnodig, vindt hij. Plan alleen een vergadering als er iets heel erg urgents aan de hand is. Is het probleem (zo goed als) opgelost, dan hoef je er verder ook niet meer over te vergaderen.
Lees ook: Dit zijn de 4 pijlers waarmee je jouw goede team opbouwt
3. Heb je niets te zoeken in een vergadering? Maak dat je weg bent
Heb je in een vergadering toch niets te zoeken, dan moet je gewoon opstaan en vertrekken, zegt Musk. Is het een conference call, dan hang je gewoon op. Onbeleefd? Iemand verplichten bij zo’n gesprek te zijn en zijn tijd te verdoen, dat is volgens Musk pas onbeleefd.
4. Vermijd verwarrend jargon
Zeg je wat je bedoelt en gebruik geen ingewikkelde afkortingen, acroniemen of andere onzintermen, is Musks devies. ,,In het algemeen geldt dat alles waar nadere uitleg voor nodig is de communicatie verhindert. We willen niet dat mensen een hele woordenlijst uit hun hoofd moeten leren alleen om bij Tesla te kunnen functioneren.’’
5. Efficiëntie gaat voor hiërarchie
Musk heeft een broertje dood aan hiërarchische structuren op het werk. Is er iets, dan moeten je medewerkers niet hoeven afwachten tot hun meerderen erover nagedacht en overlegd hebben. Managers die ook maar proberen om op hun strepen te staan, zullen volgens Musk snel ergens anders werken.
6. Heb je iemand nodig, stap er dan gelijk op af
Veel problemen op de werkvloer ontstaan door gebrekkige communicatie tussen afdelingen, aldus Musk. Hij is daarom voor een vrije informatiestroom binnen alle lagen van de organisatie. ,,Als iemand, om iets gedaan te krijgen tussen afdelingen, eerst zijn manager moet spreken, die met een directeur moet praten, die met een vice-president moet praten, etc., dan gaan er superdomme dingen gebeuren. Mensen moeten direct met elkaar spreken zodat gewoon kan gebeuren wat er gebeuren moet.’’
7. Verspil geen tijd aan onzinnige regeltjes
Gebruik bovenal je gezonde verstand, zegt Musk. Als het volgen van een bedrijfsregel in een bepaalde context tot belachelijke toestanden leidt, dan moet de regel worden aangepast.
Lees ook: Waarom we Elon Musk zijn woedeuitbarstingen blijven vergeven
8. Gewond? Bel geen ambulance maar werk door
Dit gebod lijkt nou niet echt verstandig. Toch is dit volgens online nieuwsplatform Reveal echt de gang van zaken binnen de Tesla-fabriek in Californië. Zelfs als een werknemer een zware verwonding oploopt, ziet de medische staf niet snel een reden om het alarmnummer te bellen. Ook werknemers die amper nog konden lopen, werden teruggestuurd naar de productielijn.
Als je dan echt naar het ziekenhuis moet, hoef je niet te wachten op een ambulance maar kun je ook met een gewone auto, vinden ze bij Tesla. Ook als je zelf niet fit bent om achter het stuur te kruipen. Een personeelslid dat het topje van zijn vinger kwijt was geraakt, kon volgens de aanwezige doktoren prima naar het ziekenhuis met taxi-service Lyft. Of dit beleid uit efficiëntie-overwegingen is ontstaan, is niet duidelijk. Tesla weigert er commentaar op te geven.
9. Lekken naar de pers is verboden
Gezien de vorige regel kan dit laatste gebod geen verrassing heten. In een - ironisch genoeg - dit jaar gelekte mail trok Musk flink van leer tegen werknemers die informatie lekken. ,,Als werknemer en aandeelhouder heeft ieder van ons de verantwoordelijkheid alle informatie en technologie die we gebruiken en maken iedere dag te beschermen’’, zegt hij. ,,Tesla onderneemt actie tegen iedereen die bedrijfsgegevens lekt of de geheimhoudingsafspraken schendt waarmee we allemaal hebben ingestemd.’’
Niet alleen wordt de overtreder ontslagen. Ook kan hij of zij worden aangeklaagd voor de geleden schade en zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Om te laten zien dat hij het meent, eindigde Musk de mail met een lijstje ex-medewerkers die stuk voor stuk ontslagen waren vanwege het lekken van informatie, al dan niet via sociale media.
Mensen moeten direct met elkaar spreken zodat gewoon kan gebeuren wat er gebeuren moet