Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Het juiste doen als niemand kijkt: integer leiderschap met ethiek en filosofie

Welke lessen zijn er als ondernemer te trekken uit de ethiek en filosofie voor integer leiderschap? Een vraag die Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink stellen aan de hand van het boek Het juiste doen als niemand kijkt van auteur Frank Peters. Wellicht steek jij er ook wat van op. Kortom: alle redenen om naar deze podcast te luisteren.

Van onze redactie 6 oktober 2022

De auteur van Het juiste doen als niemand kijkt, Frank Peters, heeft ervaring met het managen van high profile corporate merken en de ontwikkeling van corporate communicatiestrategie. Zijn specialismen zijn corporate reputatiemanagement, crisismanagement en issuemanagement. Peters schreef eerder onder meer de boeken Reputatie onder Druk over reputatiemanagement en crisiscommunicatie en Crisiscommunicatie voor iedereen.

Voetbalclub met een nieuwe hoofdsponsor uit de gokbranche

Het begin van het boek voelt volgens Tom van der Lubbe en Erno Hannink erg corporate aan. Wat verder opviel aan het boek is de ethiek in verschillende onderwerpen. Zoals NIMA (beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales, red.) die een spreker uit de tabakswereld schrapte van de lijst van een evenement en een voetbalclub die een nieuwe hoofdsponsor heeft uit de gokbranche en daar maatschappelijke activiteiten mee gaat opzetten.

,,Daarnaast gaven de bijdragen van enkele filosofen en wetenschappers in het boek inzichten over impact en besluitvorming. Het werd duidelijk dat ethiek meer aandacht verdient in besluitvormingsprocessen.''

''Enkele keren vond ik de bijdrage van de gast sterker dan het hoofdstuk zelf''

Normen en waarden in crisistijd en in financieel moeilijke tijden

De titel spreekt volgens Van der Lubbe en Hannink voor zich, de juiste dingen doen, altijd, ook als niemand kijkt. ,,Je hebt bepaalde normen en waarden en daar houd je je aan vast. Ook in crisistijd, in financieel moeilijke tijden en op de momenten als het er niet toe doet. Je loopt voor op de markt en wetgeving wat betreft naleven van het goede doen.''

Het boek heeft 10 hoofdstukken en ieder hoofdstuk heeft een bijdrage van een gast. ,,Enkele keren vond ik de bijdrage van de gast sterker dan het hoofdstuk zelf.''

Lees ook: Falen mag als ondernemer: slimme lessen uit Superfalen

Opvallende lessen uit het boek 'Het juiste doen als niemand kijkt':

  • Ethiek is een belangrijk onderwerp dat (te) weinig aandacht krijgt.
  • De gouden regel is voor iedereen te begrijpen. Hoe wil je zelf behandeld worden?
  • Ethiek toevoegen aan je besluitvormingsproces. Is het besluit ethisch?
  • Rijnlandse organisaties doen het op ethisch vlak vanzelf beter dan Anglo-Amerikaanse.
  • Langetermijndenken helpt in ethische besluitvorming.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Bloed, Zweet, maar Samen: met de handen ineen werken aan een betere wereld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details