Nieuws Leiderschap

Is het midden- en kleinbedrijf rijp voor een vrouwenquotum, net als in Noorwegen?

Een vrouwenquotum voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is waar de Noorse regering op aan stuurt. De raden van bestuur moeten volgens het wetsvoorstel vanaf 2028 minstens voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Goed idee voor het Nederlandse mkb?

Eduard Voorn 20 juni 2023

Vrouwenquotum voor mkb

De Noorse regering wil een vrouwenquotum voor het midden- en kleinbedrijf. Foto: Shutterstock

Zakenvrouw van het jaar, reisondernemer en mentor Elske Doets zucht en zegt ‘opmerkelijk’ over het Noorse wetsvoorstel. Zij is nooit een voorstander geweest van welk vrouwenquotum dan ook. ,,In Noorwegen is het quotum voor de bovenste laag van besturen een succes geworden, maar daaronder juist niet”, zegt ze in het gezelschap van aanstormende vrouwelijke managers en ondernemers. ,,Er moet veel meer worden ingezet op het gelijk betalen van mannen een vrouwen.”

Ze vertelt het op het moment dat ze wordt omringd door vrouwen uit haar Young Lady Business Academy. ,,Zij zullen geleidelijk doorsijpelen naar de corporaties, instellingen en overheden. Het kost inderdaad veel tijd. Je ziet toch ook dat die wervings- en selectiebureaus falen om meer vrouwen in besturen te krijgen. Ze moeten zich schamen.”

Lees ook: Elske Doets breekt lans voor senioriteit: ‘Jongeren raken bij het minst geringste in de stress’

De Noorse regering wil het vrouwenquotum invoeren voor de directies en raden van commissarissen van middelgrote bedrijven. Het land heeft al sinds 2005 een vrouwenquotum van 40 procent voor de raden van bestuur van Noorse beursgenoteerde bedrijven. In december werd een voorstel gedaan om dit uit te breiden naar grote niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar komen nu dus ook middelgrote bedrijven bovenop als het aan de Noorse regering ligt. Het gaat dan om bedrijven die minstens dertig werknemers hebben met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen kroon, omgerekend 4,3 miljoen euro.

Volgens de Noorse industrieminister Jan Christian Vestre moet dit helpen met een gelijk speelveld voor vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Maar ook economisch is dit belangrijk, aldus de minister. Vestre stelt dat er hierdoor meer innovatie en creativiteit ontstaat in het bedrijfsleven en maatschappelijke mogelijkheden beter worden aangewend.

Aantal vrouwelijke commissarissen loopt op

Nederland heeft sinds begin 2022 de wettelijke eis dat bij nieuwe benoemingen een van elke drie commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw moet zijn. Voor grote niet-beursgenoteerde bedrijven zijn er streefcijfers voor vrouwen aan de top. Uit de Female Board Index 2022 van TIAS School for Business and Society/Tilburg University blijkt dat het percentage vrouwelijke commissarissen gestegen is van 33 naar 38, het percentage vrouwelijke bestuurders ging van 14 naar 15.

"Ik geloof veel meer in diversiteit bij directies en toezichthouders dan alleen maar kijken naar man-vrouwverhouding"

Hans Biesheuvel van ONL

'In raad van commissarissen moet juist meer IT-kennis komen'

,,Voor die grote beursgenoteerde bedrijven gaat het wel lukken, maar voor het mkb gaat het toch lastig worden. Die zijn vaak te klein voor bijvoorbeeld een raad van toezicht of raad van commissarissen (rvc)”, meent Hans Biesheuvel. De voorman van ONL voor ondernemers heeft het Noorse plan doorgezet naar zijn achterban. ,,Gister was ik met de minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) op werkbezoek, daar waren behoorlijk wat vrouwen aanwezig. Hun reactie is van uitgesproken voor tot faliekant tegen. Ik geloof veel meer in diversiteit bij directies en toezichthouders dan alleen maar kijken naar man-vrouwverhouding. Zo’n directie of een raad van toezicht moet bijvoorbeeld veel jongere mensen krijgen en met verschillende achtergronden. De uitdagingen waar het mkb voorstaat vereist van een rvc een bredere kijk. Ik ben groot voorstander van veel meer IT-kennis bij directies en leden van een rvc.”

Europees quotum voor vrouwen

In november vorig jaar stemde het Europees Parlement definitief in met een wet voor een Europees quotum voor vrouwen in raden van toezicht en bestuur. Vanaf 30 juni 2026 moet de raad van commissarissen van een beursgenoteerd bedrijf met meer dan 250 werknemers voor 40 procent uit vrouwen bestaan, of ten minste 33 procent van de commissarissen en de leden van de raad van bestuur. De EU-landen kunnen zelf kiezen welk quotum ze willen hanteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws