Nieuws Leiderschap

Deze jonge ondernemer (13) verdient geld met haar eigen ijscokar

Folders invouwen leek haar nogal een gedoe, dus Jipke (13) heeft een ander bijbaantje bedacht: met haar eigen ijscokar rijdt ze door Hattem. ,,Ik ga zoveel mogelijk op pad", aldus de Stentor.

Floris Bandriet | Foto: Henri van der Beek 6 juli 2018

Jipke Hazenberg ijs verkopen

Jipke Hazenberg werd eind april 13, de leeftijd waarop ze mag werken. ,,Ik wilde graag wat geld bijverdienen, omdat ik het leuk vind om met vriendinnen een broodje te eten bij Vito's in Zwolle. Maar mijn moeder wil dat niet elke keer betalen", vertelt ze in de achtertuin van haar Hattemse huis. Een jaar geleden verhuisde de familie van Zwolle naar Hattem. ,,We hebben gekeken naar een folderwijk, maar dat invouwen leek me nogal een gedoe..."

Na wat brainstormen met moeder Anne-Marie bedacht Jipke dat ze iets moest doen met de vele toeristen die ze in de stad ziet. Het leek Jipke wel leuk om een bed and breakfast te beginnen, maar daar dacht moeder even anders over. ,,Niet nu." En toen werd het idee geboren om ijsjes te verkopen.

Lees ook: Deze piepjonge ondernemer verkoopt voor 11.000 euro aan limonade

Startkapitaal

Van een kennis konden ze de fiets lenen en krijgen ze nu ook het 'ambachtelijk gemaakte ijs' geleverd. Alleen de vrieskist moesten ze kopen. Haar moeder heeft het 'startkapitaal' voorgeschoten, maar Jipke is meteen begonnen met afbetalen: met tien procent van haar inkomsten.

Naar Vito's is ze nog niet geweest, maar in de drie weken dat ze nu bezig is, heeft Jipke al aardig wat verdiend. ,,Ik heb al meer dan vijfhonderd ijsjes verkocht", weet ze. Van elk bolletje dat ze voor een euro verkoopt, houdt ze ongeveer 35 cent over. Dat levert meer op dan een folderwijk. ,,Ik probeer zoveel mogelijk weg te gaan, maar soms heb ik meer zin om op de bank te hangen. Als ik dan toch ga, wordt het vanzelf leuk."

Als het belletje gaat

Ze fietst vooral aan het begin van de avond door de straten van Hattem. Als de aardappels net op zijn en het toetje nog niet op tafel staat. 'Als het belletje gaat, fietst Jipke in je straat', zegt ze op haar Facebookpagina. Jipke geniet van de contacten. ,,Je leert nieuwe mensen kennen en dat is leuk, want we wonen hier dus nog niet zo lang."

Dan even wat kritische vragen: mag het allemaal? Ja, staat moeder Anne-Marie haar dochter bij. Zij is zelfstandig ondernemer en laat de activiteiten onder haar bedrijf vallen. Bij de gemeente Hattem hebben ze een ventvergunning gekregen. Dat betekent dus wel dat Jipke niet op één punt mag gaan staan om te verkopen. En van Anne-Marie mag 'Jip', zoals ze veel genoemd wordt, niet in de buurt van bestaande ijssalons in Hattem gaan venten. ,,Ook mag ze van mij na half acht niet meer bellen."

Lees ook: Dit zijn de rijkste jonge ondernemers van Nederland

Koek-en-zopie

Jipke vindt het heel leuk om te doen en broertje Okke (10) helpt soms een beetje mee. Ze wordt al door sportclubs gevraagd, voor privéfeestjes en bij het Thomas a Kempis College in Zwolle, waar ze op school zit. En hoe dat straks moet als het winter wordt? ,,Misschien koek-en-zopie bij de ijsbaan", denkt Jipke hardop.