Nieuws Leiderschap

Keihard groeien met deze leiderschapslessen van Ronald Koeman

Of managers en leidinggevenden iets van de nieuwe bondscoach van het Nederlands voetbalelftal kunnen opsteken? Absoluut! Edwin Hansma, die als gedragsexpert van FYNCH bedrijven helpt om effectiever te werken, stelt dat de aanpak van Ronald Koeman ook in het bedrijfsleven van grote waarde kan zijn.

Robbert Daalder 4 april 2018

Edwin Hansma Ronald Koeman FYNCH strategie

,,Er gebeuren in sport ontzettend veel dingen waar we in het dagelijks (zaken)leven een hoop van kunnen leren”, steekt Hansma gretig van wal. ,,Het zal je dan ook niet verbazen dat ik een liefhebber ben van sport. En dan voetbal in het bijzonder. Koeman is een oude held van mij en als ik zie hoe hij nu bij Oranje te werk gaat, zie ik ontzettend veel overeenkomst met de manier waarop wij organisaties en professionals begeleiden.”

Lees ook: Vier manieren om jouw personeel leiding te geven

Persconferentie

Hansma vertelt dat de overeenkomsten tussen de twee werelden hem duidelijk werden na de eerste persconferentie van de nieuwe KNVB-trainer. ,,Koeman vertelde over zijn denkbeelden en de strategie die hij wil gaan uitzetten. Omdat het de laatste jaren flink is misgegaan met onze nationale ploeg (het Nederlands elftal heeft zowel het Europees- als wereldkampioenschap gemist, red.), gooit hij de typisch Nederlandse speelstijl overboord."

,,Tegen alle voor de hand liggende ideeën in zet hij een stip op de horizon. Omdat wij op dit moment niet over de beste spelers ter wereld beschikken, gaat hij op zoek naar de meest geschikte speelwijze waarmee hij alles uit de talenten kan halen die er wel zijn. Onder Koeman staan er opeens jongens binnen de lijnen waar veel Nederlanders nog nooit van hebben gehoord. Even wennen, maar we hebben Europees kampioen Portugal ondertussen al verslagen in de meest recente oefenwedstrijd.”

Andere tactiek

,,En dat is dus precies iets waar veel managers een voorbeeld aan kunnen nemen”, gaat hij verder. ,,Vaak staat het vizier alleen maar gericht op het resultaat en moet iedereen binnen een organisatie doen wat hij altijd heeft gedaan. En als dat goed is, is het goed. Maar de wereld verandert en dus wordt er geregeld een andere tactiek gevraagd."

Hansma adviseert om in dat geval met je mensen in gesprek te gaan zodat je weet waar je ze het best kunt inzetten. ,,Observeer ze. Ontdek wat hun talent nou echt is. Waar gaat hun hart sneller van kloppen en hoe kun je dat binnen jouw bedrijf aan elkaar koppelen zodat men aan de doelstellingen kan voldoen? Heb je dat eenmaal helder voor ogen, dan is het ook belangrijk dat je er aandacht aan blijft besteden. Vergelijk het met naar de sportschool gaan. Als je eenmaal dat gespierde lijf hebt, moet je het wel onderhouden om niet weer terug te vallen.”

Overtuiging

Eén van de voorgangers van Ronald Koeman is Louis van Gaal. Hij was bondscoach van het Oranje dat ik 2014 als derde eindigde op het WK in Brazilië. Een grote verrassing omdat ook hij destijds over een middelmatige ploeg beschikte. Overtuiging bleek echter de sleutel tot succes.

,,Van Gaal overtuigde zijn spelers dat zij tot veel meer in staat waren dan ze zelf voor mogelijk hielden. Iets dat Koeman nu dus ook doet. Vertaal je dit naar een onderneming, dan is het zaak om een omgeving te creëren waarin je belemmerende overtuigingen wegneemt. Laat medewerkers geloven dat er perspectief is. En daarbij hoef je ze heus niet eindeloos te pamperen en alles voor ze voor te kauwen. Professionals hebben namelijk genoeg skills om hun eigen weg te vinden.”

Lees ook: De bonus heeft afgedaan. 3 alternatieven om je personeel te motiveren

Duidelijke taal

,,Wees daarbij alleen wel concreet in je aanwijzingen. Als een CEO tijdens zijn nieuwjaarstoespraak staat vertellen over klantgerichtheid, ownership en ondernemerschap, luistert het personeel misschien wel, maar vertaalt iedereen dat op een andere manier naar de werkvloer."

Bij Coolblue begrijpen ze dat volgens de gedragsexpert heel goed. ,,‘Alles voor een glimlach’, is hun kreet. En je kunt merken dat iedereen binnen de organisatie dat begrijpt. Ik bestel een wasmachine waarop er even later twee energieke, vrolijke gasten bij mij op de stoep staan. Dat geeft mij al een goed gevoel. Helemaal wanneer zij die wasmachine naar boven brengen, deze aansluiten en de oude ook nog eens mee terug nemen."

Winning mood

,,Leuk voor mij, maar ook voor hun. Als een opdracht helder is, hoeven ze niet getraind te worden en kost het ze geen moeite. Nu moeten de spelers van Koeman natuurlijk wel getraind worden, maar als zij hun opdrachten precies begrijpen, komt het resultaat vanzelf. Je gaat winnen. Er ontstaat een winning mood

Hansma prijst zijn oude voetbalheld ook omdat hij het belang van plezier inziet. Als onderdeel daarvan laat Koeman zijn spelers samenkomen in een andere omgeving dan jarenlang gebruikelijk was. Minder stress van buitenaf en alle ruimte om op persoonlijke wijze met de jongens aan de slag te gaan.

Blije gezichten

,,Koeman snapt dat voetballers ook voetballen omdat ze het leuk vinden. Net zoals ze er vroeger plezier in hadden op dat ene pleintje zonder er al die miljoenen mee te verdienen. Een nieuwe omgeving zorgt voor blije gezichten. Organisaties die een omgeving creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen en kiezen voor een menswaardige aanpak, verlagen de stress en verhogen de productiviteit. Het zorgt ervoor dat het werk ze minder energie kost. Mooi toch?”

Als een CEO tijdens zijn toespraak vertelt over 'ownership' luistert het personeel misschien wel, maar vertaalt iedereen dat op een andere manier naar de werkvloer

Edwin Hansma, gedragsexpert FYNCH