Nieuws Leiderschap

Kerstdrukte: Horeca-ondernemers moeten al 'nee' verkopen

Wie met kerst in een restaurant wil dineren, heeft weinig keus meer, schrijft AD. Veel zaken in de regio zijn al volgeboekt. ,,Je moet er echt snel bij zijn'', waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland.

Bram Verbrugge | Foto: Jan de Groen 6 december 2018

Kerstdrukte horecaondernemers nee

Het Zalmhuis in Rotterdam zit op een paar plekken na helemaal volgeboekt voor de kerstdagen. De eerste reserveringen kwamen in september al binnen en momenteel is het ontzettend druk met telefoontjes van mensen die nog een plekje willen bemachtigen. ,,Helaas moeten we mensen al teleurstellen'', zegt sales- en marketingmanager Mariëlle Kuijpers van het Zalmhuis. ,,We hebben extra ruimte gecreëerd en zitten voor de brunch al op 292 gasten. Voor het diner is er plek voor 259 mensen.''

Na sinterklaasavond begint het Zalmhuis met de kerstversiering, maar al veel eerder begonnen de voorbereidingen. ,,Het menu is al een tijd af. We zullen een deel uitserveren, een deel wordt op etagères als fingerfood gepresenteerd en dat in combinatie met een buffet.''

Nagenoeg vol

Ook bij restaurant Fitzgerald in Rotterdam is een speciaal kerstmenu ontwikkeld. ,,Met luxere ingrediënten'', vertelt eigenaar Danny Gonzalez (foto). En ook bij Fitzgerald loopt het storm. ,,We zitten nagenoeg vol met kerst. En eigenlijk is het heel de maand december genieten. Veel bedrijven gaan als afsluiting van het jaar nog uit eten met de collega's. Er hangt de hele maand een uitgelaten sfeer.''

Volgens Robert Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is de drukte een landelijke trend. ,,Heel positief. Het gaat weer wat beter in het land en dus is het druk bij de restaurants. De laatste jaren zijn met name de kerstbrunches populair en zoals altijd zijn de diners zeer geliefd.''

Bij restaurant Wereld aan de Kade in Oud-Beijerland is er zelfs geen plekje meer te vinden. ,,Als er vier kerstdagen zouden zijn, zaten we ook vol. Dit jaar waren alle negentig plekken begin november al geboekt, nog eerder dan vorig jaar'', aldus Bianca van der Graaff.

No shows

Argentijns restaurant La Salita in Schiedam gaat het dit jaar anders doen. ,,Vorig jaar kwamen twee groepen niet opdagen. Dat leidde bij ons tot veel teleurstelling. Voor kleine zaken zijn no shows een groter probleem'', vertelt eigenaar Cornelis den Breejen.

Hij kiest daarom voor zekerheid: ,,We verhuren de hele zaak exclusief aan één groep. Kerstavond en eerste kerstdag zitten al vol. En als tweede kerstdag niet snel wordt gereserveerd, ga ik zelf lekker uit eten.''

Als Den Breejen 'last minute' nog een plekje zoekt, zou hij terecht kunnen bij het restaurant van Hotel New York. Manager Kevin de Mutsert: ,,We zullen altijd ons best doen om onverwachte gasten nog een plekje te geven, maar in principe zitten we zo goed als vol. Er staan voor eerste kerstdag nu al 1400 gasten op de lijst. Tweede kerstdag hebben we nog een paar plekken. Alleen de tweepersoonstafels zijn minder populair tijdens kerst. Je ziet dat mensen toch in gezelschappen willen eten tijdens deze dagen.''