Nieuws Leiderschap
Aantal KvK-inschrijvingen door bedrijvige tieners met 31 procent toegenomen
Online sieraden of kleding verkopen, websites ontwerpen of vloggen. Steeds meer tieners ondernemen. In 2018 schreven 3.586 jongeren tussen de 13 en 18 zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK), in 2017 waren dat er nog maar 2.726, meldt de NOS.

Een minimale leeftijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel is er niet. Dat maakt de eerste stap richting het ondernemerschap voor veel jongeren al een stuk simpeler. Helemaal zelfstandig te werk gaan, kunnen ze echter nog niet. Voor de grotere beslissingen moeten hun ouders een handtekening zetten.
Lees ook: Deze jonge ondernemer (13) verdient geld met haar eigen ijscokar
Nieuw beleidsplan
Dat het soms knap lastig kan zijn om serieuzer te werk kan gaan, weet Thomas Lijten. Hij begon op zijn zeventiende met het realiseren van zijn droom: een eigen ijssalon. “Omdat ik nog geen 21 jaar was, mocht ik geen eigen zaak openen. Ik zocht naar andere constructies, maar dat ketste de gemeente af. Uiteindelijk is er een nieuw beleidsplan in de gemeente geïntroduceerd waardoor de leeftijdsgrens vervallen is. En omdat ik zelf geen zakelijke rekening noch een lening kon afsluiten, hebben mijn ouders een lening afgesloten, zodat zij mij het geld konden lenen.”
Lees ook: Hoe ijskoning Thomas Lijten op zijn 17e binnen liep
Kleding en modeartikelen
De jonge ondernemers komen met name uit de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland. De populairste categorie is ‘detailhandel via internet in kleding en modeartikelen’. Ook dat is nieuw, eerder was dat namelijk ‘ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’.
Modeprinses
De 14-jarige Suus Lothmann is voorbeeld van zo’n jonge modeprinses. Ze begon als hobby met het maken van sieraden, maar is inmiddels de bruisende webshop Jewellery by Suus en 17.000 Instagramvolgers verder. “Ik verstuur zo’n veertig pakketjes per week”, vertelt ze.
Lees ook: Zo runt Ik Vertrek-dochter Suus Lothmann (14) haar eigen sieradenwebshop
Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n iniatiefrijk tiener. Maakt jouw puber meer dan 1.285 winst per kwartaal, dan wordt de kinderbijslag stopgezet. Dat gebeurde volgens de NOS zo’n 13.000 keer in 2017.