Blog Leiderschap

Zo loodst Marco Aarnink zijn mensen door deze coronatijd

Hoe ga je als ondernemer of leidinggevende om met collega’s, vrienden en bekenden die afwijken van de corona-adviezen, met al het gedoe rondom reizen naar het buitenland, feestjes en ook het vaccineren? Marco Aarnink schrijft in zijn nieuwste blog hoe hij dat bij Print.com aanpakt.

Marco Aarnink 8 januari 2021

Verkeersbord pijl hart richting

Lees hier ook zijn vorige blog: Topondernemer Marco Aarnink kreeg corona en ontdekte het belang van nachtrust

Zelf balanceer ik ook op de randjes als het gaat om de coronamaatregelen. Ik wil dat net als iedereen dat het stopt en ben het evengoed niet met alle maatregelen en plannen eens. Toch houd ik mij eraan. Niet omdat ik heilig ben, niet om het braafste jongetje van de klas te zijn, wel omdat ik wil dat corona snel de wereld uit is. Dat de angst, de eenzaamheid en de financiële ellende verdwijnen. Dat de horeca spoedig weer open kan, evenementen weer starten en we onszelf daar weer tegoed kunnen doen aan plezier, sociale contacten en energie. Allemaal dingen die ons persoonlijk alsmede als totale maatschappij raken.

Toch zijn we blijkbaar niet allemaal bereid de coronaregels te respecteren. Vraag jezelf eens af waarom niet en voor wie je de dingen nu eigenlijk doet of juist laat: voor je ego of voor ons allen?

"Onze mensen kennen de cijfers en resultaten op maandelijks niveau, zijn up-to-date en voelen zich daardoor betrokken en medeverantwoordelijk. Het geeft vertrouwen en schept een band"

Marco Aarnink over de coronacrisis en zijn bedrijf

Als bedrijf volgen we de corona-adviezen nauwkeurig op. Het naleven van de regels begint bij mezelf als ondernemer en ook bij alle leidinggevenden. We moeten het goede voorbeeld geven aan het gehele bedrijf. Dat betekent voor mij persoonlijk dat ik bijvoorbeeld niet reis, ook zakelijk niet. Dat is best lastig met drie kantoren in het buitenland en raakt ons ook echt, zou je denken. Maar reizen is vaak een genoegdoening, een stukje status wellicht, dat prima even kan worden uitgesteld.

Er zijn voldoende middelen beschikbaar om toch goed te communiceren met de buitenland teams. We zijn daar binnen ons bedrijf ook duidelijk over. Verbieden kan niet, verbuigen van gedachten hopelijk wel. Dan toon je betrokkenheid en dat hebben we nodig in deze pandemie.

Bewustwording en betrokkenheid

Onderdeel zijn van een groep valt of staat met bewustwording en betrokkenheid, het leidt tot saamhorigheid. Hoe zorg ik daar als ondernemer voor bij mijn mensen? Allereerst is het belangrijk ieder in z’n waarde te laten en iedere beslissing uiteindelijk te respecteren. Er moet een veilig gevoel zijn met betrekking tot het maken van eigen beslissingen. Je mening geven om bewustzijn te creëren is prima. Een mening opleggen leidt tot wantrouwen.

Begin met het vertellen over je ervaringen en onderbouwingen, gewoon in een kleine cirkel om je heen. De rest vertelt het dan verder. Deel foto’s, verhalen, cijfers en resultaten. Wees heel erg open, stel je vooral kwetsbaar op en blijf dicht bij jezelf. Bedenk goed tegen wie je praat en stel vragen, ook aan jezelf. Ik vraag me bij iedere moeilijke keuze af voor wie ik iets doe; voor mijn ego of voor ons allen. Dat helpt me enorm en zet me vaak met beide benen op de grond. Dat doe ik privé en dat doen wij zakelijk ook.

Lees ook: Martin Hersman: hoe rituelen je helpen je doelen te behalen

De mensen binnen ons bedrijf weten wat de gevolgen zijn als corona wederom zou uitbreken. Ze hebben het aan den lijve ondervonden. Begin maart werden er helaas contracten van veel mensen niet verlengd en waren zelfs ontslagen noodzaak. Dat had een enorme impact en heeft mensen bewust gemaakt van hun kwetsbaarheid.

Onze mensen kennen de cijfers en resultaten op maandelijks niveau, zijn up-to-date en voelen zich daardoor betrokken en medeverantwoordelijk. Het geeft vertrouwen en schept een band. Onze mensen kennen ook onze corona richtlijnen en snappen de beweegredenen, die bespreken we met ze. We doen ons best ze niets te verbieden, maar – indien nodig - wel hun mening te verbuigen. Zoals gezegd doen we dat met de juiste informatie, goede onderbouwing en door ervaringen te delen, want dat wekt vertrouwen en alleen dat werkt! Zo ontstaat de saamhorigheid en voelt iedereen zich onderdeel van het bedrijf en bij de huidige maatschappelijke problemen. Dat vertelt zich dan verder.

Marco Aarnink

Ceo/oprichter Print.com

Marco Aarnink is lid van de Raad van Advies van De Ondernemer en Upper Nerd, ook wel: ceo/oprichter, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, dat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle en in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award. Ook was hij genomineerd voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar-verkiezing 2019.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.