Blog Leiderschap
Marco Aarnink: 'Ontspannen de vakantieperiode in als ondernemer? No way!'
Ondernemer zijn wordt vaak geassocieerd met vrijheid. Je bent immers je eigen baas, zet de koers uit en geeft invulling aan alle bedrijfsaspecten. Allemaal waar, maar het ondernemerschap betekent ook doorgaan waar anderen stoppen – ook buiten reguliere werktijden. En de zomermaanden? In mei wordt het vakantiegeld uitbetaald en dan volgt er een aantal 'stille' maanden door de vakanties. Voor de meeste ondernemers absoluut geen fijne tijd. Terwijl anderen ontspannen, levert deze periode voor veel ondernemers juist ieder jaar weer veel stress op.
Laatste update: 21 juli 2020 17:00

Ondernemen staat gelijk aan vrijheid? Dacht het niet. Tuurlijk, in bepaalde opzichten heb je als ondernemer aanzienlijk meer vrijheid dan de gemiddelde werknemer in loondienst. Je bepaalt je eigen werktijden en hoewel een bedrijf runnen hard werken is, kan het ook ontspanning geven. Zo denk ik op vakantie graag na over de business en check ik met plezier twee keer per dag in om te kijken of er nog iets is wat mijn aandacht behoeft. Dat geeft mij rust. Het is passie, werk en hobby tegelijk. Ondernemen is een levensstijl, één die niet iedereen past.
En ja, in succestijden kun je je als ondernemer heel vrij voelen. De tent loopt op rolletjes, je team neemt je werk uit handen en financieel gaat het je voor de wind. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig dat ik veel succesvolle ondernemersjaren heb mogen meemaken. Jaren van keihard werken, overwinningen vieren en genieten. Dat laatste had niets te maken met flessen champagne, dure auto’s of dikke boten. Dat zat ‘m in het besef dat elke dag een avontuur was dat ik volop beleefde. The sky leek the limit. Daarom, eerlijk is eerlijk: op zulke momenten is het ultieme vrijheidsgevoel prominent aanwezig.
"In crisistijd kan een eigen bedrijf voelen als iets loodzwaars dat je overal mee naartoe sleept, als zo'n ball and chain."
Maar als ondernemer krijg je ook te maken met externe factoren die je vrijheid flink kunnen inperken. In crisistijd kan een eigen bedrijf bijvoorbeeld voelen als iets loodzwaars dat je overal mee naartoe sleept, als een ball and chain. Dan heb ik het nog niet eens over de allesoverheersende gedachte: 'hoe overleven we dit in vredesnaam?' Een tijd waarvan de nasleep minstens net zo heftig is als de storm zelf. Want vergis je niet: zelfs ondernemers die het niet redden zullen bij een faillissement moeten dealen met een afwikkeling die jaren kan duren. Die bal aan je voet blijf je nog lang meeslepen. Niks vrijheid.
'Ben ik in crisistijd een goede ondernemer?'
Ik vroeg mezelf ook altijd af of ik een goede ondernemer zou zijn in crisistijd, niet wetende dat het antwoord spoedig zou volgen. Het drukwerklandschap is keihard geraakt en ik zag de omzet van mijn bedrijven hier en daar tot wel 70 procent kelderen. Hallo slapeloze nachten, stress, hartkloppingen en verdriet. Vanwege onze groei konden we namelijk geen NOW-regeling aanspreken. We moesten het zelf gaan oplossen.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden luidt het spreekwoord, dat hebben we ons ter harte genomen. We hebben hard en diep moeten snijden om onze kosten te kunnen blijven betalen en met een deel van de mensen moesten de arbeidsovereenkomsten helaas worden aangezegd. Ik voelde me allesbehalve vrij en momenten van ontspanning maakten plaats voor een allesoverheersende angst. Een vervelende tijd, maar ook een uiterst leerzame tijd.
"Slechts weinigen zien de ondernemer zoals hij werkelijk is, namelijk als het paard dat de kar moet trekken.”
Toen gebeurde er iets uitzonderlijks, dat zo’n indruk op me heeft gemaakt dat ik het altijd zal koesteren als de mooiste herinnering aan het ondernemerschap. Bijna alle collega's leverden vrijwillig één dag per week in als onbetaald verlof. Dit was onze NOW, onze reddingsboei. Ik was verbluft door deze uiting van solidariteit en het raakte me tot in mijn ziel.
Winston Churchill zei ooit:'Sommige mensen zien de ondernemer als een op buit beluste wolf, die men dood moet slaan. Anderen zien hem als een koe, die men zonder ophouden kan melken. Maar slechts weinigen zien hem zoals hij werkelijk is, namelijk als het paard dat de kar moet trekken.'
"Zonder dit magische ingrediënt bereik je nooit de top, verdwijnt het solidariteitsgevoel en zal je bedrijf vroeg of laat uiteen vallen."
Hoe sterk een paard ook is, de reis is gedoemd te mislukken als je ‘m voor een kar zonder wielen spant. En dát is waar ondernemen voor mij om draait: samen vooruitgaan. De onmisbare wielen zijn collega’s, leveranciers en zakelijke relaties. Daarom: waar vrijheid voor veel ondernemers het hoogst haalbare is, pleit ik liever voor saamhorigheid. Zonder dit magische ingrediënt bereik je nooit de top, verdwijnt het solidariteitsgevoel en zal je bedrijf vroeg of laat uiteen vallen.
'Heb de ondernemers om je heen lief'
Corona hopen we achter ons te laten, fysiek en ook economisch. Zover zijn we nog lang niet. Mensen, heb de ondernemers om je heen lief en steun ze een beetje in deze lastige tijden. Op jouw eigen manier en voor zover dat kan. In ieder geval door bewust met alle corona maatregelen om te gaan, want nog een lockdown zullen vele ondernemers, fysiek en/of economisch, niet overleven.
Marco Aarnink
CEO/founder Print.com en lid Raad van Advies
Marco Aarnink Raad van Advies De Ondernemer Ondernemer-pur-sang Marco Aarnink is Upper Nerd, ook wel: CEO/founder, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, dat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle en in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award. Hij is genomineerd voor de Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar-verkiezing 2019 en een van schrijvende leden van de Raad van Advies van De Ondernemer.